Naar inhoud springen

Kerk van de H. Maria Onbevlekt Ontvangen (Leerdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ecritures (overleg | bijdragen) op 22 jan 2019 om 23:03. (Categorie:Kerkgebouw in Leerdam verwijderd; Categorie:Kerkgebouw in Vijfheerenlanden toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Maria Onbevlekte Ontvangenkerk te Leerdam
De kerk aan de Meent.
Plaats Leerdam
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Onbevlekte Ontvangenis van Maria
Coördinaten 51° 54′ NB, 5° 5′ OL
Gebouwd in 1928-1929
Architectuur
Architect(en) Paul Bellot en H.C. van de Leur
Stijlperiode Sober expressionisme

Art deco interieur.

Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Maria Onbevlekte Ontvangenkerk is een rooms-katholieke parochiekerk aan de Meent in de Nederlandse plaats Leerdam. De kerk is ook bekend als RK Mariakerk. Niet te verwarren met de Grote Kerk die ook Mariakerk wordt genoemd. Het verving een ouder kerkgebouw aan de Nieuwstraat.

Geschiedenis

Middeleeuwen

De eerste vermelding van een zelfstandige parochie in Leerdam stamt uit 1345. De kerk zelf is waarschijnlijk begonnen als slotkapel voor het slot Ter Leede waarna het uitgroeide tot een zelfstandige kerk. De kerk werd gewijd aan Maria.

Na de Reformatie

Tijdens de reformatie ging deze kerk over op de protestanten. De katholieke eredienst werd verboden en de Leerdamse katholieken namen hun toevlucht in schuilkerken. In de zeventiende eeuw kwam er een statie in de Nieuwstraat. In 1885 werd hier een kerkje gebouwd dat in 1896 nog door Pierre Cuypers werd uitgebreid. Begin twintigste eeuw werd dit kerkje te klein en werden plannen gemaakt voor nieuwbouw.

Bouw huidige kerk

De ruimte voor nieuwbouw werd geboden door de familie Thöne. Zij hadden een woning aan de Meent en bezaten een stuk grond tussen de Meent en de huizen aan de Noordwal. Voor het ontwerp werden Dom Bellot en zijn compagnon H.C. van de Leur aangetrokken. Het huis van de familie Thöne zou later als pastorie gaan functioneren. De huizen aan de andere kant van de kerk zijn later gesloopt waardoor er een pleintje voor de hoofdingang ontstond.

Architectuur

Dom Paul Bellot ontwierp een kerk naar de mode van katholieke kerkenbouw van die tijd. Aan de buitenkant was het ontwerp sober expressionistisch. Het interieur is echter uitbundiger en kleurrijker met invloeden van Art Deco. Kenmerkend zijn het gebruik van baksteen en siermetselwerk. Voor de felgekleurde bakstenen werden hier niet geglazuurde bakstenen gebruikt, maar gekleurd glas uit de Glasfabriek Leerdam. Typerend zijn de paraboolbogen die in het hele ontwerp terugkomen.

Bronnen