Mariakerk (Tilburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mariakerk
Voorzijde
Plaats Tilburg
Gewijd aan Maria Onbevlekt Ontvangen
Coördinaten 51° 35′ NB, 5° 5′ OL
Gebouwd in 1873
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  521101
Architectuur
Architect(en) J.C. van den Heuvel
Stijlperiode Neogotiek
Afbeeldingen
Flank
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakerk is een neogotische kerk in de Tilburgse wijk Heikant, gebouwd in 1873 en gewijd aan Maria Onbevlekt Ontvangen. Ze bevindt zich aan De Schans 121. Architect was J.C. van den Heuvel. Tegenwoordig is de kerk in gebruik bij de parochie Heikant-Quirijnstok.

Nadat in de loop van de 19e eeuw steeds meer mensen in Heikant kwamen wonen, werd daar een parochie gesticht. In 1871 kwam er een parochieel centrum en de kerk werd in 1873 ingewijd. Het is een neogotische kruisbasiliek met hoog middenschip en twee veel lagere zijbeuken. Het gebouw heeft een vieringtorentje.

Bij de kerk werd een pastorie gebouwd door Hendrik Jacobus van Tulder. Voorts werd in 1902 een liefdesgesticht begonnen door de Zusters van Liefde. Aanvankelijk was dit in een woonhuis gevestigd, maar in 1907 werd een kloostercomplex gebouwd, ontworpen door architect C.F. van Hoof. Dit kloostercomplex werd van 1977-1978 verbouwd tot wijkcentrum.

Sinds 1964 wordt de kerk gebruikt door de norbertijnen van priorij De Schans. In 1997 werd in de kerk een dagkapel geopend, gewijd aan de heilige Norbertus.

In 1986 werd de kerk geklasseerd als gemeentelijk monument en in 2001 werd het gehele ensemble tot Rijksmonument verheven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mariakerk (Tilburg) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.