Marianne Bastiaens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marianne Eliane Hubertus Bastiaens
Thuis-personage
Naam Marianne Eliane Hubertus Bastiaens
Acteur Leah Thys
Geboren 17 juni 1946
Eerste verschijning Aflevering 4 (28 december 1995)
Beroep Gepensioneerd
Getrouwd met Walter De Decker (1966-1997)
Geert Smeekens (2010-2014)
William De Greef (2015-2016)
Leo Vertongen (2021)
Gescheiden van Geert Smeekens
William Degreef
Weduwe/weduwnaar van Walter De Decker
Leo Vertongen
Moeder van Ann De Decker
Tom De Decker
Vader Charles Bastiaens
Moeder Madeleine Van Vooren
Leah Thys op de Thuisdag

Marianne Bastiaens is een personage uit de Vlaamse soapserie Thuis dat gespeeld wordt door Leah Thys. Marianne maakte haar intrede op 28 december 1995 (aflevering 4) in seizoen 1. Hierdoor behoort ze tot de pioniers van de serie.

Liefdesleven[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne is weduwe na de dood van Walter, maar blijft niet lang alleen: ze valt al snel voor de antiquair Jean-Pierre De Ruyter en begint ook relaties met Robert Swerts en Walter Frans. Op 26 maart 2010 hertrouwde ze met Geert Smeekens. Dit huwelijk dreigt ontbonden te worden nadat Geert de geheime relatie tussen Marianne en David Magiels verneemt. Dat gebeurde dan ook, tot het proces van Tom komen ze terug samen. Nadat Marianne Geert onterecht beschuldigt van de ontvoering van Emma Van Damme, en hem daardoor voor pedofiel aanzag, scheidt het koppel enige tijd later. Marianne start een relatie met William Degreef een oude schoolvriend ze trouwen. Marianne is verbaasd, wanneer William, die getuige is van de moord op Geert, haar beschuldigt. Willam De Greef is een slecht mens en verstikt haar in een hoofdkussen, doch dankzij optreden van Judith en enkele verpleegsters kan ze nog worden gereanimeerd. Later start zij een relatie met Leo Vertonghen. In de seizoensfinale van seizoen 26 treden Marianne en Leo in het huwelijk. Maar op de huwelijksdag zakte Leo in elkaar en overleed aan de gevolgen van een beroerte.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne is een harde tante met een eigen wil. Als ze dan ook éénmaal op iets haar zinnen heeft gezet gaat ze dit doel nastreven tot het haar gelukt is. Dit kan er soms toe leiden dat ze enkele relaties moet verbreken. Ze ligt hierdoor vaak in de clinch met haar kinderen, Ann en Tom. Ook met haar beste vriendin Jenny heeft ze verschillende hevige ruzies doorstaan. Maar ze heeft een zwak voor zij die ze graag heeft. Meestal ontstaan net deze problemen doordat ze haar medemensen wilt helpen of financieel bijstaan.

Investeringen[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne heeft, mede door haar rijke (overleden) vader, veel geld. Ze bezat van seizoen 1 tot seizoen 21 de riante doktersvilla in de Dreef en ze investeert regelmatig in allerlei projecten: ze had 2 jaar lang aandelen in het loodgietersbedrijf Sanitair Vercammen, had tijdlang een krant (Uit & Thuis) en was eigenares van het ondertussen uitgebrande Hof Ter Smissen en van het huis dat gehuurd werd door het voormalige kapsalon van Rosa Verbeeck. In maart 2011 was ze kandidaat (via Julia) om De Noorderzon over te nemen.

In het najaar van 2013 verneemt Marianne dat de grond van de Zus & Zo te koop is. Ze wil deze kopen zodat haar beste vriendin Jenny verder kan met haar B&B. Zij ziet het als een slimme investering, haar echtgenoot Geert wil dit echter niet. Jenny en Rosa vernemen dat de grond van de Zus & Zo verkocht is en denken dat Marianne de nieuwe huisbaas is. Marianne krijgt echter een brief waarin staat dat haar bod te laag was, een andere koper (Luc Bomans) bood 15.000 € meer. Na afloop betreurde ze het niet dat ze het pand niet had.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In reeks 2 (1996) werd Mariannes 50ste verjaardag gevierd. Dit zou betekenen dat ze in 1946 is geboren. Echter, in de scheidingsakte met Geert staat dat ze werd geboren op 23 maart 1947.[1] Niettegenstaande werd tijdens seizoen 21, ongeveer 20 jaar na het feest voor haar 50ste verjaardag, haar 70ste verjaardag gevierd. In 2022 wordt door Nancy ook nog bevestigd dat Marianne geboren is in 1946.
  • In seizoen 2 is haar volledige naam Marianne François Josée Bastiaens, in seizoen 15 heet ze volledig Marianne Eliane Hubertus Bastiaens.[2][3] Bij haar huwelijk met Leo in seizoen 26 wordt Marianne Eliane Augustinus Bastiaens vermeld als haar volledige naam.
  • Mariannes zus, Claire, is in het echte leven ook de zus van Marianne (Leah Thys).

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Thuis - seizoen 18
  2. Thuis aflevering 231 seizoen 2
  3. Thuis aflevering 2760 seizoen 15