Marianne Bastiaens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marianne Eliane Hubertus Bastiaens
Thuis-personage
Naam Marianne Eliane Hubertus Bastiaens
Acteur Leah Thys
Geboren 17 juni 1946
Eerste verschijning 28 december 1995 (aflevering 4)
Beroep Gepensioneerd
Getrouwd met Walter De Decker (-1997)
Geert Smeekens (?-2014)
William De Greef (2015-2016)
Moeder van Ann De Decker
Tom De Decker
Vader † Charles Bastiaens
Moeder † Madeleine Van Vooren
Leah Thys op de Thuisdag

Marianne Bastiaens is een personage uit de Vlaamse soapserie Thuis dat gespeeld wordt door Leah Thys. Marianne maakte haar intrede op 28 december 1995 (aflevering 4) in seizoen 1. Hierdoor behoort ze tot de pioniers van de serie.

Liefdesleven[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne is weduwe na de dood van Walter, maar blijft niet lang alleen: ze valt al snel voor de antiquair Jean-Pierre De Ruyter en begint ook relaties met Robert Swerts en Walter Frans. Op 26 maart 2010 hertrouwde ze met Geert Smeekens. Dit huwelijk dreigt ontbonden te worden nadat Geert de geheime relatie tussen Marianne en David Magiels verneemt. Dat gebeurde dan ook, tot het proces van Tom komen ze terug samen. Nadat Marianne Geert onterecht beschuldigt van de ontvoering van Emma Van Damme, en hem daardoor voor pedofiel aanzag, scheidt het koppel enige tijd later. Marianne start een relatie met William Degreef een oude schoolvriend ze trouwen. Marianne is verbaasd, wanneer William, die getuige is van de moord op Geert, haar beschuldigt. Willam De Greef is een slecht mens en verstikt haar in een hoofdkussen, doch dankzij optreden van Judith en enkele verpleegsters kan ze nog worden gereanimeerd. Later start zij een relatie met Leo Vertonghen.

Verhaallijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne maakt haar intrede als vrouw van Walter De Decker. Ze zijn al jaren uit elkaar, maar nog steeds getrouwd. Marianne woont in Knokke, maar komt af en toe nog langs bij Walter en hun dochter Ann. Hun zoon, Tom, woont samen met haar in Knokke maar komt nu bij zijn vader wonen.

Marianne heeft een goede band met Tom en steunt hem in alles wat hij doet. Ze probeert ervoor te zorgen dat Walter hem niet te streng behandelt en heeft hierdoor vaak zélf ruzie met haar echtgenoot. Anderzijds heeft zij een slechte band met haar dochter, Ann. Ze konden elkaar jaren niet verstaan, maar na de zelfmoordpoging van Ann komt het goed tussen moeder en dochter. Ook de dag van vandaag komen ze goed overeen.

Marianne stamt af uit een rijke en voorname famillie en gedraagt zich dan ook als "de vrouw van de dokter" en probeert voor de rest ongevoelig te lijken, maar stiekem is ze nog steeds verliefd op hem en is ze stikjaloers wanneer hij relaties begint met Rosa en (in mindere mate) Jenny.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Later komt het weer goed tussen hen en geven ze hun huwelijk een nieuwe kans, maar tijdens een romantische strandwandeling krijgt Walter een hersenbloeding en hij sterft tijdens de operatie in het ziekenhuis. Hij laat een juweelstuk van de familie en een chalet in de Ardennen na aan Rosa. Dit is het begin van de jarenlange vete tussen Marianne en Rosa.

Marianne heeft één zus (Claire) en één broer (Charles). Met die laatste had ze jarenlang ruzie, nadat haar broer zijn vrouw Marijke (en tevens Mariannes beste vriendin) en kinderen verliet. Toen Walter nog in leven was, zorgde hij voor een verzoening tussen de twee. Zeker wanneer gebleken is dat Charles seropositief is.

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne is de erfeniskwestie met Rosa nog lang niet vergeten, en ze zal er alles aan doen om Rosa terug te pakken. Wanneer het pand van Rosa's kapsalon verkocht moet worden, koopt Marianne uit wraak het pand. Ze laat zelfs een aantal werkmannen met boormachines aan het huis en de kapsalon van Rosa werken om haar te pesten, maar dit mislukt allemaal. En Jenny confronteert haar hiermee, en ze laat duidelijk aan Marianne zien dat als ze zo blijft doorgaan met Rosa, ze dan definitief haar vriendschap tussen hen alle twee zal verbreken.

Marianne veroorzaakt een klein ongeval op de parking van de Delhaize, omdat ze daar per ongeluk een zekere André "Dré" Van Goethem, lichtjes omver heeft gereden met haar auto. Dré is een studievriend geweest van Walter, omdat hij ook voor dokter gestudeerd heeft. Na het kleine ongeval door Marianne laat hij zich verzorgen en opereren door Ann, en na de operatie bekent hij alles aan Marianne over de vriendschap tussen hem en Walter. Marianne is heel blij kennis te mogen maken met hem, maar wanneer hij aan de slag gaat in de dokterspraktijk van Ann en Walter, is zij er eerst niet zo heel blij mee, maar daarna klikt het wel heel goed tussen Dré en Marianne.

Maar wanneer blijkt dat Jenny, Frank en Bianca een gevangenisstraf krijgen voor hun moord op Neil Feyaerts, gaat Marianne samen met Tom naar het huis van de familie Bomans om te vragen of zij al een advocaat hebben gevonden, en ze bekent aan Luc, Florke, Rogerke en Simonne dat ze iemand kan aanbevelen die wat deze zaak betreft, perfect kan zijn, en ze bekent dat het een zekere Meester Swerts is. Wanneer Tom en Marianne het huis van de familie Bomans verlaten, geeft Marianne een kaartje aan Luc waar het telefoonnummer van Meester Swerts opgeschreven staat, zodat Luc hem kan bereiken via de telefoon over de situatie met Jenny, Frank en Bianca.

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

Later raakt ze gecharmeerd van de antiquair Jean-Pierre De Ruyter. Maar ook haar rivale Rosa valt voor zijn charmes. Jean-Pierre schippert tussen Marianne en Rosa. Marianne en Rosa gaan op een treinperron een gevecht aan. Uiteindelijk beslist Jean-Pierre om voor Marianne te kiezen. En Rosa heeft gezien deze omstandigheden het zo moeilijk met zichzelf, dat ze bijna al haar vertrouwen in iedereen kwijt raakt, en zich bijna helemaal laat opsluiten in haar woonkamer achter haar kapsalon.

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

Jean-Pierre heeft een groot schuldgevoel. Jaren geleden veroorzaakte hij in dronken toestand een auto-ongeluk, waarbij zijn vrouw Evelyne stierf en zijn dochter Marie blind werd. Jean-Pierre probeert daarom ook alle videobandjes, waar Marie klein was en ook nog kon zien, allemaal op te branden tussen het vuur. En wanneer Marianne dit van Felicienne verneemt, loopt ze ernaartoe en probeert ze alle videobandjes er terug uit te halen met haar handen, waardoor ze haar hand en haar pols verbrand tussen de vlammen. Ze moet het daarom minstens 10 minuten onder het koude water van de kraan houden om het branderig gevoel te laten weg doen. Marianne zorgt voor ook een verzoening tussen Marie en Jean-Pierre.

Marianne en Jean-Pierre gaan samen naar Londen om daar kerstmis te gaan vieren, samen Marie. Maar het valt niet al te goed mee, omdat Marie heel veel verdriet heeft over dat ze al jarenlang blind is aan haar ogen en ze bekent aan Jean-Pierre en Marianne dat ze er alles aan wil doen om terug te kunnen zien, en ook dat ze hoopt dat het allemaal goed zal lukken. En wanneer ze daar ook van Marie vernemen dat het gedaan is tussen haar en haar beste vriendin, gaan ze er eens samen met haar over praten, en ze legt uit aan Marianne en Jean-Pierre wat de reden is dat er een einde gekomen is aan haar relatie met Marie. Een paar maanden later als ze terug in België zijn, krijgt Marianne een brief van Tom, waarin hij voor haar geschreven heeft dat hij met het vliegtuig naar Charles naar Belize is vertrokken. En daarin heeft Tom ook geschreven dat hij vertrokken is zonder afscheid van Marianne te nemen, omdat hij bang was dat zij hem zou overtuigen om toch bij haar thuis in België te blijven. Na heel de brief van Tom gelezen te hebben, wordt Marianne zo verdrietig, dat ze hiermee van alles de schuld steekt op Valerie. Maar Tom is eigenlijk naar Belize verhuisd uit schaamte, omdat hij eerst de waarheid niet wilde inzien over dat Valerie aangerand werd door zijn vroegere vriend Steve Desmyter.

Bovendien betalen Marianne en Jean-Pierre de oogoperatie van Marie. Die is gelukt, en Marie kan weer zien. Uiteindelijk kunnen Marie, Jean-Pierre en Marianne alle 3 toch genieten van het trouwfeest van Jenny en Dré. Maar opeens ziet Marie weeral niks en ze denkt dat ze terug blind gaat worden, maar Marianne heeft ook een vermoeden dat het ook maar tijdelijk kan zijn. Maar wanneer uitkomt dat Dré de biologische vader van Marie blijkt te zijn komen er spanningen. Jean-Pierre wil zich wreken, en Marianne probeert de spanningen te bedaren. Jean-Pierre krijgt echter een hartaanval, maar Dré doet er alles aan om hem te redden. En tijdens de redding voor Jean-Pierre zijn hart kan Marie plotseling weer zien en uiteindelijk wordt ze dan toch nooit meer blind.

Marianne en Marie denken dat Jean-Pierre dood is en Marianne denkt ook dat Dré alleen maar verder blijft doen uit schuldgevoel. En dan wordt Marianne zo razend dat ze bijna geweld begint te gebruiken, waardoor Valerie haar naar de wachtzaal brengt, en daar zit ze dan samen met Jenny en Marianne. Na zoveel reanimeren, krijgt Dré uiteindelijk hartslag en hij merkt dat hij Jean-Pierre hiermee terug heeft gekregen en iedereen is hem heel dankbaar dat hij hem terug gekregen heeft. Marianne excuseert zich daarna bij Jenny voor haar uitvliegend gedrag en ook voor dat zij hiermee de schuld op haar en Dré, stak, maar Jenny beweert dat Marianne gelijk had om dit te zeggen. Maar Marianne maakt haar dan ook duidelijk dat de waarheid vroeg of laat toch ging uitkomen. Jean-Pierre wordt uiteindelijk naar het ziekenhuis overgebracht en Marianne en Marie gaan hem achterna om hem daar te gaan bezoeken. Maar wanneer Marie weer iets over hem en Evelyne vertelt, begint Jean-Pierre zich weer bijna veel te neig op te winden, waardoor Marianne en Marie hem moeten zeggen dat hij rustig moet blijven voor zijn hart.

Seizoen 6[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne wordt mede-eigenaar van Sanitair Vercammen. Samen met Luc ze ze Leontien buiten spel, waar ook Frank en Simonne telkens keer het slachtoffer van zijn. Leontien raakt daardoor haar werk bij Vercammen kwijt en daarom zint ze op wraak door samen met Frank en Simonne het concurrerende Sanitechniek op te richten. En uit wraak op Luc en Marianne verleidt ze ook Jean-Pierre. Wanneer Marianne hierachter komt, ontslaat ze Simonne bij Vercammen, en maakt ze ook nog een einde aan haar relatie met Jean-Pierre.

En daarna stormt Marianne razend het huis van de familie Bomans binnen en ze confronteert Frank en Leontien heel neig hiermee. En dan beweert ze ook nog dat ze Leontien, Frank en Simonne hiermee voor het gerecht zal dagen, en dat de rechter haar het grootste gelijk zal geven over hen alle drie.

Verder neemt Marianne ook opnieuw wraak op Rosa door haar huis en haar kapsalon definitief te verkopen en ze haalt er een zeer strenge deurwaarder bij om het huis en het kapsalon van Rosa te laten verkopen. Rosa weigert om haar kapsalon en haar huis te willen verkopen en om het contract van de deurwaarder te laten ondertekenen en ze probeert er alles an te doen om er toch te kunnen blijven, maar dit mislukt. Want de deurwaarder verplicht haar om het allemaal toch te moeten doen.

Seizoen 7[bewerken | brontekst bewerken]

Intussen is haar dochter Ann terug uit Italië gekomen, omdat de relatie tussen haar en Lou plotseling definitief voorbij gegaan is, en ze gaat terug aan de slag in de dokterspraktijk. Ze start een geheime relatie met Jean-Pierre. Groot is Mariannes ontzetting wanneer ze de relatie tussen de twee ontdekt.

Marianne zit gedeeltelijk aan de grond. Luc doet zaken met Derijcke. Marianne moet Sallieri Italië kopen, maar ze beseft niet dat ze opgelicht wordt door de twee. Omdat Leontien Luc gesteund heeft in zijn proces over zijn verkrachting op Simonne, krijgt zij zijn aandelen.

Marianne wordt uiteindelijk bij Vercammen definitief ontslagen door Leontien. En Marianne krijgt een groot boeket bloemen om haar te bedanken voor haar werk als zakenvrouw bij Vercammen. Ze weet echter niet dat die bloemen van Leontien komen, omdat haar naam er niet opstaat. En wanneer Leontien bij haar thuis komt om te zeggen dat haar werk als zakenvrouw bij Vercammen definitief voorbij is, en die grote boeket bloemen ook van haar zijn, en zij daar terug de baas zoals vroeger geworden is, wordt Marianne zo razend kwaad dat ze Leontien onmiddellijk uit haar huis gooit, die grote boeket bloemen helemaal stuk maakt, en daarna zelfmoord probeert te plegen met 3 pillen van de dokterspraktijk van Ann.

Wanneer Felicienne daar komt kuisen, ontdekt ze de kapotte bloemen op de grond in de salon, en ziet ze dat de deur van de dokterspraktijk open staat. En wanneer ze ziet wat er daar in de kast gebeurd is, denkt ze dat er ingebroken is geweest. Dan komt plotseling Valérie binnen en verneemt van Felicienne wat er gebeurd is. Wanneer Valérie besluit om de politie te bellen, gebeurt dit echter niet, omdat Felicienne uiteindelijk tot het besef komt dat Marianne die pillen gepakt heeft.

Een paar minuten later komt ook Ann binnen en ze verneemt het ook wat er gebeurd is en ze besluiten met zijn drieën naar Marianne te gaan zoeken. Ann vindt Marianne slapend in haar bed en ze krijgt haar bijna niet wakker, tot Valérie en Felicienne daar aankomen, nadat ze Ann hebben horen schreeuwen tot beneden in de dokterspraktijk. Valérie vraagt aan Felicienne om een koud glas water te vullen en Felicienne gooit al het water in het gezicht van Marianne.

En uiteindelijk wordt Marianne door het verschieten van het koude water dan toch terug wakker. Marianne weigert eerst om aan Ann te vertellen waarom ze dit gedaan heeft, maar op aandringen van Ann vertelt ze haar eindelijk dat ze dat allemaal gedaan heeft, omdat ze door het ontslag van Leontien bij Vercammen haar werk als zakenvrouw voorgoed kwijt is.

Seizoen 8[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne ligt in ruzie met Ann, nu ze weet dat ze een relatie met Jean-Pierre heeft. Ze krijgt echter bezoek van haar familie. Haar neef Eric Bastiaens, komt met zijn vrouw Martine en 2 kinderen Sam en Sofie bij haar intrekken. Ze kopen een loft, maar in afwachting trekken ze bij Marianne in. Marianne heeft echter moeilijk met de aanwezigheid van het drukke gezin, maar uiteindelijk kan ze er daarna wel goed mee overheen komen.

Op een dag komen er een hele hoop patiënten in de wachtkamer staan en ze worden allemaal zo ongeduldig, dat ze aan Marianne vragen of ze eens in de wachtlijst wil gaan kijken rond wat uur zij allemaal normaal gezien een afspraak hebben gemaakt met Ann. Niet veel later wordt Marianne betrapt in de dokterspraktijk door An en er ontstaat ruzie van, waardoor Marianne onmiddellijk terug naar de gang gaat, en dan zegt tegen iedereen dat Ann er al is en dat de consultatie nu al gaat beginnen, en ondertussen roept Ann al onmiddellijk een eerste patiënt naar binnen. Maar dan komen Frank en Simonne plotseling naar binnen en ze zien hoeveel patiënten er in de wachtzaal staan te wachten. Frank probeert aan Marianne te vragen of hij en Simonne even naar binnen bij Ann mogen gaan iets te gaan vragen over waarom Florke niet wil geloven dat Rogerke dood is, maar Marianne weet niet of dat mogelijk is en ze zegt ook tegen Frank dat hij er tegen haar niet moet over beginnen, omdat zij er toch niks aan kan doen.

En wanneer Frank tegen Marianne zegt dat ze het aan Ann toch eens kan gaan vragen of hij en Simonne even bij haar mogen binnen gaan, zegt ze tegen hem dat hij en Simonne dat zelf moeten gaan doen, omdat Ann bijna haar neus heeft afgebeten, en dat ze geen zin heeft om 2 keer afgeblaft te worden. Ondertussen besluiten Frank en Simonne om terug naar huis te gaan, maar ze blijven uiteindelijk toch daar in de gang staan, en uiteindelijk mogen ze dan van Ann heel even bij haar binnen komen om over Florke te kunnen spreken. Ann bekent hen dus ook dat het geen dementie, maar dat Florke niet wil geloven dat Rogerke dood is, omdat ze zichzelf wil beschermen tegen dat verdriet.

Maar wanneer Marianne ontdekt dat Sofie een hond 'Bengo' gevonden heeft en het mee in haar slaapkamer heeft gebracht, ontstaan er spanningen ten huize Bastiaens, omdat Sofie er alles aan doet om Bengo toch bij haar te kunnen houden. En opeens komen twee mensen Bengo ophalen, waardoor Sofie heel verdrietig wordt. Maar dit duurt niet heel lang, want wanneer Marianne op straat ontdekt dat die twee personen heel onbeschoft tegen Bengo doen, loopt ze ernaartoe en ze neemt Bengo onmiddellijk mee naar huis. Sofie is Marianne dan ook heel dankbaar dat ze Bengo aan haar teruggegeven heeft.

Seizoen 9[bewerken | brontekst bewerken]

Op liefdesvlak ontmoet ze Walter Frans en Robert Swerts. De twee vallen voor haar, en Marianne staat voor een moeilijke keuze. Met wie zal ze verdergaan?

Seizoen 10[bewerken | brontekst bewerken]

Uiteindelijk kiest ze voor Robert. Hij wordt mee redacteur bij 'Uit en Thuis'. Met Walter gaat ze op zakelijk gebied in zee. Samen met hem koopt ze Café Ter Smissen. Hij zorgt ook voor de verbouwingen bij haar thuis. Tijdens de verkrachtingszaak verdooft Robert Marianne telkens, wanneer hij iemand verkrachtte. Even zorgt hij voor valse bewijzen bij Walter. Tot op de dag dat Véronique haar geheugen weer terug krijgt. Ze telefoneert Marianne om te zeggen dat Robert de échte serieverkrachter is.

Seizoen 11[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne ontdekt met Walter dat Robert inderdaad de verkrachter is. Marianne beveiligt heel haar omgeving, en schaft zelfs een pistool aan. Walter is haar bodyguard. Wanneer Robert met Sofie op stap is, en Marianne te horen krijgt waar naartoe, zet ze achtervolging in. Samen met Walter probeert ze Sofie te redden. Ze dreigt zelfs Robert neer te schieten, maar uiteindelijk doet ze dat niet, omdat Walter haar dat verbiedt om te vermijden dat ze in de gevangenis zou belanden. Walter wordt aannemer van het Eldorado-Project, maar hij komt in conflict met zijn rivaal Jaques Van Ginderen. Jaques is getrouwd met Betty. Betty is de ex-vrouw van Walter, maar zij heeft nog altijd een boontje voor hem. Dit zorgt voor spanningen bij Marianne. Uiteindelijk besluit Walter te vertrekken en hij beëindigt zijn relatie met Marianne, omdat de ruzie en jaloezie over hun verliefdheid met hem tussen haar en Betty niet wil ophouden.

Seizoen 12[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne komt dikwijls in conflict te liggen, met de nieuwe dokter Geert Smeekens. Hij krijgt bezoek van zijn dochter Sandrine. Zij gaat bij Marie Design werken, en begint een relatie met Ann. Marianne moet dit verzwijgen voor Geert. Wanneer hij dit uiteindelijk ontdekt, neemt hij Marianne dit zeer kwalijk. Hij wil zelfs vertrekken.

Seizoen 13[bewerken | brontekst bewerken]

Geert blijft, hij legt zich uiteindelijk neer bij de situatie. Zijn moeder Odette, was ook lesbisch en heeft het daarom moeilijk. Zijn moeder brengt hem een bezoekje, en op aanzet van Marianne verzoent hij zich met zijn familie. Het geluk duurt niet lang, want Sandrine sterft aan een hersenbloeding. Geert kan rekenen op Mariannes steun. Later komt Mariannes zus Claire op de proppen. Ze start een relatie met Geert. Samen met Marianne gaan ze met drieën op reis naar Oman. Marianne ontdekt echter waarom Geert nog langer wil blijven. Hij heeft een relatie met Claire.

Seizoen 14[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne kan niet verbergen dat ze stikjaloers is op haar zus. Jenny doorziet haar. Marianne bekent aan Geert. De liefde blijkt wederzijds te zijn. Claire vertrekt terug naar Oman. Intussen krijgt Marianne groot bezoek. Tom is terug uit Canada. Toeval of niet, maar ook Peggy en Bianca zijn terug. Het blijkt dat Tom en Bianca een koppel zijn. Marianne is echter al een tijdje ziek, en wanneer de toestand erger wordt, lijkt alles duidelijk te worden. Ze moet een nieuwe nier hebben. Haar zoon Tom is donor voor de nier. Zo is de familie Bastiaens opnieuw herenigd. Ann adopteert Sandrine, de dochter van Peggy. Zo wordt Marianne eindelijk grootmoeder. Al is dit dik tegen Rosa's wil die haar kleindochter moet afstaan.

Seizoen 15[bewerken | brontekst bewerken]

Achter de rug van Bianca heeft zoon Tom al een tijdje een affaire met Peggy. Bovendien blijkt Tom de officiële vader van Sandrine te zijn. Wanneer Tom geen keuze kan maken tussen Bianca of Peggy, hakt Peggy zelf de knoop door. Op de dag wanneer Marianne en Geert willen trouwen, vertelt ze dat Tom de vader is van Sandrine.

Dit zorgt voor spanningen ten huize Bastiaens. Zeker wanneer Bianca een kind verwacht en trouwplannen had. Haar wereld stort in. Ze zet Tom aan de deur. Uiteindelijk begint hij iets met Peggy. Marianne kan dit niet aanvaarden en komt in ruzie met Tom. Ook Geert steunt Marianne. Hij probeert de gemoederen te bedaren. Tom zelf trekt in bij Peggy en Rosa in Ter Smissen. Marianne wil het beste met Ann, en begint dwars te liggen. Hierbij laat Rosa het niet zomaar, zeker niet wanneer haar bezoekrecht stopgezet wordt. Peggy wil dat Tom in actie schiet. Ook Peggy mist Sandrine. Tom zal er alles aan doen om Sandrine weer bij hem en Peggy te laten horen. Ann slaat in paniek, en Marianne zal er alles aan doen om dit te stoppen. Uiteindelijk komt er een rechtszaak van. De rechter beslist dat Ann de adoptiemoeder wordt. Ann beslist daarop dat Peggy bezoekrecht krijgt.

Seizoen 16[bewerken | brontekst bewerken]

Bianca start een relatie met Mo en zij vertrekken met Robin (de zoon van Bianca en Tom) naar Marokko. Marianne en Tom kunnen dit niet verdragen en trachten Robin te laten ontvoeren. Peggy ontdekt dit en licht de politie in. Verder blijkt dat Marianne Sanitechniek betaalt om de werken in de nieuwe woonst van Tom en Peggy uit te stellen zodat deze laatste niet kunnen verhuizen. Dit leidt uiteindelijk tot een breuk tussen Marianne en Tom.

Seizoen 17[bewerken | brontekst bewerken]

"Ter Smissen" brandt uit en Rosa spant een proces aan tegen Marianne omwille van de slechte staat van het gebouw. Ook Kevin Colpaert sleept Marianne voor het gerecht omdat zijn vader Freddie Colpaert omkwam (hoewel hij stierf omwille van een duw van Luc Bomans). Marianne eist dat Tom haar advocaat wordt, maar gezien de breuk weigert hij. Desondanks is ze er steevast van overtuigd dat hij toch zal opdagen tijdens het proces, wat niet gebeurt. Hierdoor staat Marianne zonder advocaat voor de rechter.

De rechter acht Marianne verantwoordelijk voor beide feiten. Als wraak plaatst Marianne valse advertenties in de krant over "Zus & Zo", de nieuwe bed & breakfast van Rosa en Jenny, als zijnde dat de voormalige swingersclub terug is geopend.

Wanneer Marianne verneemt dat Mayra en Ann op zoek zijn naar een eigen woning tracht ze er weer alles aan te doen om hen niet te laten vertrekken. Ze wint nadat ze de bovenverdieping laat verbouwen en een ongebruikte kamer inricht als juwelenatelier voor Mayra.

Marianne start een geheime relatie met David Magiels, de vader van Mayra.

Seizoen 18[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer Geert de affaire verneemt, wil hij scheiden. Marianne kan de breuk echter niet verwerken. Ze probeert eerst om Geert jaloers te maken door hem te confronteren met Ivo Courtois de vader van Lynn Courtois. Geert is niet onder de indruk. Wanneer Geert echter steeds meer en meer optrekt met Judith van Santen grijpt Marianne naar de fles.

Ivo krijgt gevoelens voor Marianne en vraagt haar mee naar het feest voor advocaten (dat altijd na nieuwjaar wordt georganiseerd). Ze gaat akkoord en vergezelt hem. Op datzelfde feest zijn Tom en Lynn. Een paar dagen later krijgt Marianne bloemen van Ivo. Marianne heeft door dat hij iets voelt voor haar. Een paar maanden later vraagt Ivo aan Marianne om te trouwen. Marianne ziet dit niet zitten. Niet veel later zegt Lynn dat ze verkracht werd door Tom. Ivo komt al vlug te weten dat dit niet waar is, echter gebruikt hij de situatie om Marianne te chanteren. Als zij met hem trouwt zorgt hij dat de klacht wordt ingetrokken. Uiteindelijk ondertekent Marianne. Peter gebruikt dit als argument in de verdediging. Lynn geeft toe dat ze Tom onterecht aanklaagt van verkrachting. Het komt uiteindelijk ook terug goed met Geert.

Seizoen 19[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne bemoeit zich zoals altijd nadrukkelijk met de levens van haar familie. Ann en Mayra hebben er genoeg van en vragen haar vriendelijk om te verhuizen. Marianne is hier erg door aangedaan en weigert. Ann en Mayra besluiten naar de rechtbank te stappen, maar zo ontstaat er wel een ruzie die de familieband definitief kan doorbreken. Marianne verliest het proces en moet haar huis binnen de maand verlaten. Ze woont intussen in het appartement boven het advocatenkantoor van Tom en probeert voor Ann aan het licht te brengen met welke gure praktijken Mayra probeert zwanger te geraken. Ann ontdekt uiteindelijk alles over Mayra, maar blijft toch met haar samen. Marianne belooft aan Geert om geen verdere juridische stappen te ondernemen, maar ondertussen gaat ze toch door met een procedure om de schenking te herroepen. Een paar dagen voor de nieuwe rechtszaak heeft Geert er genoeg van en vertrekt naar zijn moeder in de Ardennen. Een laatste poging tot bemiddeling tussen Ann en Marianne loopt compleet mis en ook Tom wordt hierbij zwaar door Ann beledigd. Tom besluit in de rechtszaal te getuigen tegen zijn zus. Door zijn getuigenis krijgt Marianne haar huis terug. Ann en Mayra zijn razend en willen op zoek naar een ander huis. Marianne onderschept een telefoontje van de makelaar en zegt dat ze geen hoger bod zal doen. Wanneer Ann hierachter komt besluit ze met Mayra en Sandrine naar Mayra's vader in Kaapverdië te verhuizen. Marianne vreest Sandrine nooit meer te kunnen zien. Tijdens een ruzie vallen Marianne en Mayra samen van de trap.

Seizoen 20[bewerken | brontekst bewerken]

Ze moet naar het ziekenhuis en daar wordt ontdekt dat ze verlamd is vanaf haar benen. Ze laat zich opereren, de operatie lukt en ze mag terug naar huis, maar zal voor enkele maanden in een rolstoel moeten zitten. Ondertussen wordt haar man Geert opgepakt op verdenking van ontvoering. Hij schreeuwt zijn onschuld uit, maar Marianne gelooft hem niet. Uiteindelijk blijk hij onschuldig, maar Geert kan het Marianne niet vergeven dat zij hem niet geloofde. Hij verhuist naar Zus en Zo en scheidt uiteindelijk van Marianne. Niet veel later trouwt hij met Hélène, de ex-schoonmoeder van Judith Van Santen. Marianne start een gevaarlijk spel: ze laat zich moedwillig vallen uit haar rolstoel om daarna bij de orde der geneesheren een onterechte klacht in te dienen omdat Geert weigerde een persoon in nood te helpen. Daarna tracht ze Eddy Van Notegem te overtuigen om haar, in ruil voor enkele duizenden euro's, bont en blauw te slaan. Omdat Eddy weigert, brengt ze de verwondingen zelf toe en klaagt ze Geert daarna aan voor huishoudelijk geweld. Uiteindelijk trekt Marianne de klacht in, maar nu spant Geert, op aanraden van Hélène, een rechtszaak aan omwille van eerroof en loonverlies. Marianne biedt Eddy opnieuw een grote geldsom aan om tijdens dat proces te liegen. Eddy weigert waardoor Marianne het proces verliest en 160 000 euro schadevergoeding aan Geert dient te betalen. Geert beslist om het geld weldra te verdelen over Sandrine en Britney.

Nadat Jenny een hartaanval krijgt, beslist ze om samen met Leo naar een wellnesscenter te gaan aan de zee. Ze nemen Marianne mee. Daar ontmoet Marianne William Degreef, een oude schoolvriend, met wie ze niet veel later in het huwelijk treedt. William heeft een wijngaard in Toscane en het koppel is van plan om weldra definitief te verhuizen. Echter, Marianne vindt de GSM van Hélène en achterhaalt zo dat zij een geheime relatie heeft met een zekere Henri en op het punt staan om de 160 000 euro te mislopen. Wanneer Marianne de bewijzen aan Geert wil tonen, zijn Hélène en William ook aanwezig. Plots horen Ann en Mayra vanuit de woonkamer gegil. Ze haasten zich naar de dokterspraktijk en vinden het dode lichaam van Geert. Marianne, die het mes vast heeft en vol bloed hangt, beweert dat Hélène de dader is. Hélène en William beweren dat Marianne de moordenaar is.

Seizoen 21[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Hélène uiteindelijk toegeeft dat zij Geert heeft vermoord, mag Marianne de gevangenis verlaten. Ze vertrekt met haar kersverse echtgenoot William richting zijn villa in Toscane. Het wordt al snel duidelijk dat William de villa huurt en evenmin een wijngaard bezit. Wanneer het thuisfront niets meer van Marianne verneemt, reist Tom naar Toscane. Daar geeft William een groot deel van zijn misstappen toe, hoewel er niets crimineels lijkt achter te zitten. Hij deed zijn verhaal eerder aan Marianne die daarop besloot eventjes "te verdwijnen" om alles op een rijtje te zetten. Zij vergeeft hem.

Tom en Ann trachten hun moeder een notariële akte te doen ondertekenen zodat William later niets erft. Dit schiet bij Marianne in het verkeerde keelgat waardoor ze haar huis prompt verkoopt. Tom wordt de nieuwe eigenaar. Ze keert met William terug naar Toscane waar ze een andere villa heeft gekocht, tot ongenoegen van William. Marianne doet een poging om de brokken met haar kinderen te lijmen, maar Ann en Tom hebben haar uit hun leven verbannen.

Wanneer Marianne verneemt dat Tom Helene in huis heeft genomen, valt ze uit woede flauw. Ze wordt opgenomen in het ziekenhuis waar William niet van haar zijde wijkt en ervoor zorgt dat ze haar pillen inneemt. Tom vermoedt dat William haar de verkeerde pillen geeft, maar kan dit niet bewijzen. Tom neemt contact op met Maggie, de zus van William, die hem een foto toont van Renilde, de eerste vrouw van William. Ze lijkt als twee druppels water op Marianne. Hierdoor vermoedt Tom dat William geobsedeerd is door Marianne en probeert hij ook alles te de doen om hen uit elkaar te krijgen.

Marianne vindt in haar appartement het pistool van William en eist dat hij dit inlevert. Hoewel hij belooft dit te doen, plakt hij het onder een meubelstuk. Marianne vindt het pistool terug op de dag van haar zeventigste verjaardag en confronteert William hier mee tijdens het feest. Zij gelooft hem niet meer, wil scheiden en krijgt een hartaanval. In het ziekenhuis verstikt William haar met een hoofdkussen omdat hij zonder haar niet verder kan. Tom komt binnen en start een gevecht met William. William tracht daarop Tom te wurgen.

Seizoen 22[bewerken | brontekst bewerken]

Judith komt net op tijd binnen en schakelt William uit. Met hulp van enkele verpleegsters kan Marianne worden gereanimeerd. William wordt overgebracht naar de gevangenis. Dan blijkt dat William al het geld van Marianne heeft versluisd en dit niet meer te traceren valt. Omdat zij getrouwd waren in een stelsel van gemeenschappelijk goed, heeft William juridisch gezien ook niets verkeerds gedaan. Op aanraden van Tom en Judith verhuist Marianne naar de bovenverdieping van het advocatenbureau. Uiteindelijk kan Marianne haar geld terugkrijgen en koopt ze een luxe - serviceflat in dezelfde blok als Leo Verthongen.

Investeringen[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne heeft, mede door haar rijke (overleden) vader, veel geld. Ze bezat van seizoen 1 tot seizoen 21 de riante doktersvilla in de Dreef en Ze investeert regelmatig in allerlei projecten: ze had lange tijd aandelen in het loodgietersbedrijf Sanitair Vercammen, had tijdlang een krant (Uit & Thuis) en was eigenares van het ondertussen uitgebrande Hof Ter Smissen en van het huis dat gehuurd werd door het voormalige kapsalon van Rosa Verbeeck.. In maart 2011 was ze kandidaat (via Julia) om De Noorderzon over te nemen.

In het najaar van 2013 verneemt Marianne dat de grond van de Zus & Zo te koop is. Ze wil deze kopen zodat haar beste vriendin Jenny verder kan met haar B&B. Zij ziet het als een slimme investering, haar echtgenoot Geert wil dit echter niet. Jenny en Rosa vernemen dat de grond van de Zus & Zo verkocht is en denken dat Marianne de nieuwe huisbaas is. Marianne krijgt echter een brief waarin staat dat haar bod te laag was, een andere koper (Luc Bomans) bood 15.000 € meer. Na afloop betreurde ze het niet dat ze het pand niet had.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mariannes sterrenbeeld is Tweelingen.[bron?]
  • In reeks 2 (1996) werd Mariannes 50ste verjaardag gevierd. Dit zou betekenen dat ze in 1946 is geboren. Echter, in de scheidingsakte met Geert staat dat ze werd geboren op 23 maart 1947.[1] Niettegenstaande werd tijdens seizoen 21, ongeveer 20 jaar na het feest voor haar 50ste verjaardag, haar 70ste verjaardag gevierd.
  • In seizoen 2 is haar volledige naam Marianne François Josée Bastiaens, in seizoen 15 heet ze volledig Marianne Eliane Hubertus Bastiaens.[2][3]
  • Mariannes zus, Claire, is in het echte leven ook de zus van Marianne ( Leah Thys ).

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Thuis - seizoen 18
  2. Thuis aflevering 231 seizoen 2
  3. Thuis aflevering 2760 seizoen 15