Marie de France

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marie de France, illustratie uit een manuscript

Marie de France (1154-1189) is de eerste bekende Franse dichteres. Ze leefde in de 12de eeuw in het Anglo-Normandische Engeland en was afkomstig uit Île-de-France.

Verschillende middeleeuwse werken worden aan haar toegeschreven, waaronder de Lais (een twaalftal liefdessprookjes), de Fables (een bundel van 102 dierenfabels) en mogelijk L'Espurgatoire Seint Patriz, een vertaling en adaptatie van het Latijnse origineel. June Hall McCash van de Middle Tennessee State University schreef in haar in 2006 gepubliceerde boek The Life of Saint Audrey: A Text by Marie de France ook La Vie seinte Audree aan Marie de France toe, en dit vooral op grond van de laatste versregels die luiden:

Ici escris mon non Marie / Pur ce ke sois remembree ("Hier schrijf ik mijn naam Marie, opdat hij herinnerd zou worden").

Of het nu in al deze gevallen gaat om dezelfde dichteres is niet geheel zeker, al is dit voor de Lais en de Fables wel waarschijnlijk. Sedert de zestiende eeuw staat zij bekend als Marie de France, volgens de epiloog van de Fables, waarin zij zich voorstelt als volgt:

Marie ai num, si sui de France ("Mijn naam is Marie en ik kom uit Frankrijk"). Dit betekent dat zij afkomstig is van de regio Île-de-France, hoewel zij toen leefde en schreef in het Anglo-Normandische Engeland, waarvan de dialectische kenmerken in haar werk zijn terug te vinden.

De Lais, geschreven in dit Anglo-Normandisch dialect, zijn gewijd aan Henri II Plantagenet, de fabels waarschijnlijk aan William de Mandeville, graaf van Essex, die als koning stierf in 1189. Studie van literaire invloeden bracht aan het licht dat de Lais werden gecomponeerd tussen 1160 en 1178 en waarschijnlijk vóór 1170. De Espurgatoire dateert van na 1189.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Daniel Poirion (Universiteit van Parijs): Marie de France (1154-1189) in Encyclopædia Universalis 2011

Literatuur

  • Verhuyck, Paul & Kisling, Corine (1980). Lais: Twaalf liefdessprookjes uit de twaalfde eeuw. Deventer: Ankh-Hermes bv