Marine Vrouwenafdeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marva's tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 1959

De Marine Vrouwenafdeling (vaak afgekort tot Marva), was een afdeling binnen de Koninklijke Marine waarin vrouwen op vrijwillige basis konden dienen bij de krijgsmacht. De taken bestonden vooral uit ondersteunende werkzaamheden, zodat de man vrijgemaakt kon worden voor de vloot.

De Marva werd op 31 oktober 1944 in Londen opgericht, en werd in 1952 een beroepskorps.[1] Francien de Zeeuw was de eerste Marva.

Het eerste schip waarop ook vrouwen ingedeeld werden was Hr. Ms. Zuiderkruis. Alhoewel de mannenwereld van de Koninklijke Marine voornamelijk sceptisch was over vrouwen in de marine, leidde de Marva uiteindelijk tot volledige integratie van vrouwen. De Marva werd dan ook op 1 januari 1982 opgeheven. Dit conform een verdrag van de Verenigde Naties betreffende gelijke kansen voor mannen en vrouwen.

Het Korps Mariniers was tot 1 januari 2017 gesloten voor vrouwen, maar werd voor hen opengesteld (mits zij aan de gangbare fysieke eisen kunnen voldoen).[2] De marinierskapel stond al open voor vrouwen, omdat deze -in weerwil van de naam- geen deel uitmaakt van het Korps Mariniers.

Rangen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de lijst van rangen van de Marine Vrouwenafdeling.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Milva, een overeenkomstige afdeling bij de Koninklijke Landmacht

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Loo, Vilan van de. De vrouw beslist: de tweede feministische golf in Nederland, Wormer, Amsterdam, 2005, p.24, ISBN 9789066115446. Gearchiveerd op 11 september 2023.
  2. Korps mariniers open voor vrouwen, Ministerie van Defensie, 27 mei 2016 (gearchiveerd)