Mark Haydon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Snowtown murders, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).

Mark Ray Haydon (4 december 1958) is een Australische crimineel die 25 jaar gevangenisstraf uitzit voor medeplichtigheid aan de Snowtown Murders. Tussen 1992 en 1999 hebben seriemoordenaars John Bunting, Robert Wagner en James Vlassakis daarbij ten minste elf personen gemarteld en vermoord.

Haydons aandeel[bewerken]

Haydon werd aangeklaagd voor twee moorden en zes gevallen van medeplichtigheid. Hij werd uiteindelijk veroordeeld voor vijfmaal medeplichtigheid en het hinderen van de arrestaties van de andere drie, waarvoor Haydon schuld bekende. De rechter nam zijn in zijn jeugd ontwikkelde persoonlijkheidsstoornis mee in zijn oordeel. Haydons rol in het geheel spitste zich vooral toe op het vervoeren en opslaan van de lijken.

Haydon raakte voor het eerst betrokken bij de Snowtown Murders bij de moord op Troy William Youde (21) in 1998, Vlassakis' halfbroer en het zevende slachtoffer. Van de eerste zes dodingen had hij in eerste instantie geen kennis, hoewel hij hoofddader Bunting al vanaf 1989 kende. Haydon werd in 1999 als derde van de vier opgepakt.