Mark Williams (acteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mark Williams
Mark Williams
Algemene informatie
Geboren 22 augustus 1959
Land Engeland
Werk
Jaren actief 1982-
Beroep acteur, tekstschrijver, cabaretier en presentator
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mark Williams (Bromsgrove, 22 augustus 1959) is een Engels acteur, tekstschrijver, cabaretier en presentator. Hij is in eigen land vooral bekend geworden als een van de sterren in de BBC sketchshow The Fast Show. In Nederland en België is hij vooral bekend als Arthur Wemel in de Harry Potter-films en de serie Father Brown.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Williams werd geboren in Bromsgrove in Worcestershire. Hij studeerde Engels aan het Brasenose College en acteerde bij het Mikron Theatre op een rondvaartboot in de jaren tachtig.

Williams verscheen in diverse Britse televisieseries, zoals in de al eerder genoemde Fast Show. Hij speelde ook gastrollen in Red Dwarf, Saxondale en in Carrie and Barry.

In de met een Oscar bekroonde film Shakespeare in Love speelde Williams de rol van Wabash, een stotterende acteur die de proloog en epiloog van Romeo en Julia citeerde. Recenter is Williams bekend door zijn rol in zeven van de acht verschenen of gefilmde Harry Potter-films.

In 2006 presenteerde Williams voor de BBC een serie documentaires, Mark Williams' Big Bangs (over de geschiedenis van explosieven), Mark Williams on the Rails en Industrial Revelations.

In 1997 speelde Williams mee in de film The Borrowers, waarin ook acteurs Tom Felton en Jim Broadbent meespeelden. Later zouden deze acteurs alle drie worden gecast in de Harry Potter-films, met Felton in de rol van Draco Malfoy (Draco Malfidus) en Broadbent als professor Horace Slughorn (Hildebrand Slakhoorn).

Sinds 2013 speelt hij de hoofdrol van Father Brown in de gelijknamige BBC serie, gebaseerd op de verhalen van G.K. Chesterton. De serie speelt zich af in de vroege jaren 50 in Engeland waarin de priester Brown misdaden oplost, dit vaak tegen de zin in van de lokale politie.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]