Marlboro (sigarettenmerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marlborosigaretten in een pakje

Marlboro is een Amerikaans sigarettenmerk van de firma Altria Group (voorheen Philip Morris). Dit merk heeft wereldwijd het grootste marktaandeel. Het Europese hoofdkantoor is in Neuchâtel, Zwitserland gevestigd. De grootste fabriek van Altria Group buiten de Verenigde Staten stond in Bergen op Zoom, Nederland, totdat deze in 2014 werd gesloten.

Marlboro is genoemd naar Great Marlborough Street, een straat in Soho, Londen, waar de fabriek stond die de eerste sigaretten vervaardigde.

Altria Group maakt niet alleen Marlborosigaretten, het assortiment bevat onder andere Philip Morris, Murrati, L&M, Chesterfield, Merit en Parliament.

Reclame[bewerken]

Marlboro was jarenlang binnen de Formule 1 een groot sponsor van onder andere Alfa Romeo, Mclaren en Scuderia Ferrari. Nog steeds is het partner van Ferrari (tot 2011 was de officiële naam: Scuderia Ferrari Marlboro F1).

In de reclame van Marlboro stond jarenlang de Marlboro Man centraal. Dit was een stoere cowboy, met dito hoed en paard, die stoer van zijn sigaret genoot. Voor deze rol werd in 1975 de acteur en rodeorijder Wayne McLaren gecontracteerd. McLaren overleed in 1992 op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. In zijn laatste maanden voerde hij actief campagne tegen het roken.

Ook drie andere Marlboro men zijn inmiddels gestorven aan longaandoeningen: David Miller in 1987 aan longemfyseem, David McLean in 1995 aan longkanker en Eric Lawson in 2014 aan COPD. Ook Lawson trad in zijn laatste jaren op in spotjes om het roken te ontmoedigen.[1]