Altria Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Altria Group, Inc.
Beurs NYSE: MO
Oprichting 1902
Sleutelfiguren Martin J. Barrington (CEO)
Hoofdkantoor Richmond
Producten tabak, wijn
Omzet Gestegen $ 24,6 miljard (2013)
Winst Gestegen $ 4,5 miljard (2013)
Website http://www.altria.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Altria Group Inc., voorheen bekend als Philip Morris Companies Inc., was een van 's werelds grootste tabaksproducenten, voordat het bedrijf in 2008 werd opgesplitst in de huidige Altria Group Inc. en Philip Morris International Inc.

Activiteiten[bewerken]

Tegenwoordig houden de dochterondernemingen van Atria Group Inc. zich bezig met de vervaardiging en de verkoop van sigaretten, wijn, en andere tabaksproducten in de Verenigde Staten. Het is de producent en distributeur van sigarettenmerken zoals Marlboro en L&M, rookloze tabaksproducten zoals Kopenhagen, Skoal, Red Seal, Husky en machinaal vervaardigde grote sigaren en pijptabak. Het bedrijf is ook eigenaar van een significant minderheidsbelang in SABMiller brouwerijen en heeft een capital lease-tak die zich richt op de directe financiering van leases voornamelijk in het vervoer, met inbegrip van vliegtuigen, alsmede de elektriciteitsproductie. In 2013 had het bedrijf zo'n 9000 medewerkers in dienst.

De huidige hoofdvestiging bevindt zich in Richmond, Virginia, Verenigde Staten en haar belangrijkste divisies zijn:

 • Philip Morris USA
 • US Smokeless Tobacco Co.
 • John Middleton
 • Ste Michelle Wine Estates
 • Philip Morris Capital Corporation.

Historie[bewerken]

Philip Morris werd opgezet door een Londense tabakzaakhouder, Philip Morris. Hij was een van de eerste die handgerolde sigaretten ging verkopen in de jaren 1860.

In 1902 werd een kantoor in New York geopend.

In 1969 werd de Nederlandse sigaren- en sigarettenfirma Mignot & De Block overgenomen en hierdoor ontstond Philip Morris Holland BV.

In de jaren 70 en 80 worden ook diverse acquisities gedaan, die diversificatie tot doel hadden. Zo werd in 1970 de bierbrouwer Miller Brewing Company overgenomen, in 1985 General Foods Corp. en in 1988 voedingsmiddelenfabrikant Kraft voor 13,1 miljard dollar.

In het nieuwe millennium verschoof de aandacht echter weer terug en in 2002 werd eerst Miller Brewing Company aan South African Breweries verkocht, waardoor het huidige SABMiller ontstond. Altria Group Inc. verkreeg hierdoor een minderheidsbelang van 36% in SABMiller wat later is verwaterd naar zo'n 27%.

Op 27 januari 2003 veranderde Philip Morris Companies Inc. zijn naam in Altria Group Inc.. Michael Thibodeau oordeelde in The New York Times dat deze rebranding tot doel had om een duidelijker onderscheid tussen de tabaks- en de voedingsactiviteiten te maken. De merknaam Philip Morris kreeg een erg negatieve connotatie na de verschillende processen van aan kanker lijdende rokers.

In 2007 kreeg de voedingsmiddelentak echter een aparte beursnotering onder de naam Kraft Foods en ging als een zelfstandig opererende onderneming voort; ze werd daarmee volledig losgekoppeld van haar oude moederbedrijf, Altria Group Inc. In datzelfde jaar nam Altria Group Inc. de sigarenfabrikant John Middleton over.

Per maart 2008 werd Altria uiteindelijk opgesplitst in twee van elkaar onafhankelijke beursgenoteerde bedrijven: Altria Group Inc. en Philip Morris International Inc. en verhuisde het hoofdkantoor naar Richmond, Virginia.

In 2009 nam Altria Group Inc. UST Inc. over, een holding die gespecialiseerd is in het produceren en verkopen van snus via U.S. Smokeless Tobacco Company en van wijn via Ste. Michelle Wine Estates.

De huidige groep heeft één onderzoekscentrum in Richmond, Virginia, waar onderzoek naar de schadelijkheid van roken wordt verricht.

Rechtszaken[bewerken]

In de Verenigde Staten worden Altria Group Inc. en andere tabaksfabrikanten aangeklaagd wegens misleiding van consumenten over de gevolgen van roken. Per 1 januari 2010 liepen er meer dan 100 rechtszaken tegen Altria Group Inc.

Sigarettenmerken[bewerken]

Altria's meest bekende sigarettenmerk

De huidige merken van Altria Group zijn:

 • Basic
 • L&M
 • Marlboro
 • Parliament
 • Virginia Slims
 • Merit
 • Chesterfield.

Externe link[bewerken]