Martinikaanse Progressieve Partij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Martinikaanse Progressieve Partij (Frans: Parti Progressiste Martiniquais), is een Martinikaanse politieke partij.

De PPM werd op 22 maart 1958 opgericht door de in 1956 uit de Communistische Partij van Frankrijk (Parti Communiste Français) getreden dichter Aimé Césaire (26 juni 1913 - 17 april 2008). De PPM is een nationalistische, antikolonialistische en socialistische partij.

De PPM streefde in het beginstadium naar autonomie voor Martinique binnen de Franse Unie (Union Française). In 1979 verkreeg Martinique autonomie en sindsdien is de PPM voorstander van behoud van zelfbestuur binnen de Franse Unie; dit in tegenstelling tot de in 1978 opgerichte Martinikaanse Onafhankelijkheidsbeweging (Mouvement Indépendantiste Martiniquais).

Tijdens het XVIIe Partijcongres van de PPM in oktober 2005 traden partijveteranen als Césaire en Pierre Aliker uit het bestuur van de PPM om plaats te maken voor een jongere generatie partijbestuurders.

In 2006 scheidden enkele partijleden onder Claude Lise uit de PPM en richtten een nieuwe linkse partij op, de Martinikaanse Democratische Groepering (Rassemblement Démocratique Martiniquais).

In 2006 overleed ook de secretaris-generaal van de PPM, Camille Darsières. Darsières bekleedde sinds 1970 deze post.

Thans is Serge Letchimy (*1953), vice-burgemeester van Fort-de-France en parlementslid, voorzitter van de PPM en Didier Laguerre secretaris-generaal.

De PPM is met één afgevaardigde (député) in de Franse Nationale Vergadering (Assemblée Nationale) vertegenwoordigt, nl. Letchimy. Hij maakt deel uit van de kamergroep Socialiste, radical, citoyen et divers gauche.

Jeugdafdeling[bewerken]

De jeugdafdeling van de PPM heet Jeunes Progressistes ("Jonge Progressieven").

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]