Masai Mara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Masai Mara bij zonsondergang
De Mara stroomt door het reservaat.

De Masai Mara is een natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia. Het is 1510 km² groot en het grenst aan de Serengeti-vlakte.[1] Een grote attractie voor toeristen is de massale seizoenstrek van de gnoes en de zebra's.

Binnen het park is een uitgebreid net van onverharde wegen die in de droge tijd door alle soorten auto's te berijden zijn. In de regentijd zijn de wegen zelfs voor een vierwielaangedreven auto moeilijk begaanbaar. In de Masai Mara zijn verschillende mogelijkheden tot overnachten, van kampeerterreinen tot luxe lodges. Masai Mara ligt op 1500 tot 2100 meter hoogte. Het landschap bestaat voornamelijk uit grasvlakten met daarop af en toe acacia's en rivierbos.

Zebras

Er stromen twee belangrijke rivieren door het park, te weten: de Talek en de beroemde Mara. De meeste regen valt in het noordelijke deel van het park en dat maakt ook dat de dichtheid aan wild van tijd tot tijd flink verschilt. De gnoes bevinden zich in de regentijd op de uitgestrekte vlakten van de Serengeti. Gedurende de droge tijd trekken ze geleidelijk naar het noorden. Aan het einde van het droge seizoen zijn ze aangekomen in de Masai Mara, vooral in het groene noordelijke deel. Als de regentijd weer begint trekken de gnoes weer massaal naar het zuiden, en daarbij moeten ze de moeilijke rivier de Mara oversteken, waarbij veel dieren omkomen. Rondom deze rivier bevinden zich namelijk ook krokodillen. De gnoes worden tijdens deze trek vergezeld door de zebra's en de thomsongazelles.

Zie de categorie Masai Mara van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.