Mascara (make-up)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Flesje mascara (geopend)

Mascara is een bij de make-up gebruikte vloeistof om de oogwimpers en eventueel wenkbrauwen te kleuren en te accentueren. De mascara wordt opgebracht met een borsteltje of een kammetje en doet de wimpers voller en langer lijken. Je hebt vele soorten borsteltjes.

De meestgebruikte kleuren waren oorspronkelijk zwart en donkerbruin, maar ook blauw is geen uitzondering. Tegenwoordig zijn ook fellere kleuren als groen of mascara's met glitter te koop.

Er zijn mascara's op waterbasis, die dus bij regen of tranen direct doorlopen en waarbij vegen op het gezicht kunnen ontstaan.

Er zijn ook watervaste mascara's in de handel, waarmee men zelfs kan zwemmen zonder dat deze gaat doorlopen. Deze mascara's worden 'waterproof mascara's' genoemd. Om deze mascara te verwijderen is een speciale remover nodig.

Wimpers bewerkt met mascara

De naam De naam mascara komt natuurlijk uit verschillende landen, want mascara is niet de oorspronkelijke naam. Mashkara is het Arabisch woord en betekend masker. Maschera is het Italiaanse woord en betekend masker. Masca is Latijns voor betekend masker. Masco is oud-Occitaanse voor betekend masker. Oorspronkelijk is er gekeken naar het Arabische woord, en heet het nu dus mascara.

Uitvinder De uitvinder van de mascara is T.L. Williams. In 1913 maakte hij de eerste mascara. Hij had medelijden met zijn zus Mabel die door haar verloofde gedumpt werd. Hij heeft toen besloten iets te maken waardoor ze een verleidelijke oogopslag kreeg. Hij mengde houtskool met vaseline. En daar had je het al... Mascara! Zijn zus Mabel smeerde het op haar wimpers met een borsteltje. Mascara werd een succes. T.L. Williams verkocht mascara's via de post. Hij startte een bedrijf. En de naam? Die werd vernoemt naar zijn zus. Maybelline. Dat is een mix tussen vaseline en zijn zus.

Waarvan is het gemaakt? Vroeger werd er dus houtskool en vaseline in gedaan. Tegenwoordig zijn er een hele hoop chemicaliën bij gekomen.