Mascara (make-up)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flesje mascara (geopend)

Mascara is een bij de make-up gebruikte vloeistof om de oogwimpers en eventueel wenkbrauwen te kleuren en te accentueren. De mascara wordt opgebracht met een borsteltje of een kammetje en doet de wimpers voller en langer lijken. Er bestaan verschillende soorten borsteltjes.

De meestgebruikte kleuren waren oorspronkelijk zwart en donkerbruin, maar ook blauw is geen uitzondering. Tegenwoordig zijn ook fellere kleuren als groen of mascara's met glitter te koop.

Er zijn mascara's op waterbasis, die dus bij regen of tranen direct doorlopen en waarbij vegen op het gezicht kunnen ontstaan.

Er zijn ook watervaste mascara's in de handel, waarmee men zelfs kan zwemmen zonder dat deze gaat doorlopen. Deze mascara's worden 'waterproof mascara's' genoemd. Om deze mascara te verwijderen is een speciale remover nodig.

Wimpers bewerkt met mascara

Geschiedenis[bewerken]

De eerste mascara werd gemaakt door het merk Maybelline in 1913. Maar een soortgelijk goedje werd al meer dan 3000 jaar voor onze jaartelling gebruikt. Deze massa werd samengesteld uit galena (donkergrijs mineraal gesteente), malachiet, koolstof, honing en krokodillenpoep. Met de val van het Romeinse rijk verdween de mascara weer van het toneel. Pas in de 19e eeuw werd mascara weer gemaakt door de plaatselijke apothekers of thuis. Door de uitvinding van vaseline kreeg de ontwikkeling van de mascara een boost. In de laatste helft van de vorige eeuw werden de verpakkingen en borstels pas verbeterd voor een betere applicatie.[1]