Mathieu Bihet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mathieu Bihet (Luik, 7 juli 1991)[1] is een Belgisch politicus voor de MR.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Bihet is van opleiding master in rechten aan de Universiteit van Luik. Na stage te hebben gelopen als advocaat ging hij in 2017 werken bij de politieke partij MR, als juridisch adviseur op de ondersteuningscel voor lokale verkozenen. Daarnaast was hij van 2015 tot 2019 nationaal voorzitter van de jongerenafdeling van MR.

In 2012 werd hij voor de Franstalige liberalen verkozen tot gemeenteraadslid van Neupré. In die gemeente is Bihet sinds juli 2017 schepen, bevoegd voor onder meer Economische Ontwikkeling.

Bij de federale verkiezingen van mei 2019 stond hij als eerste opvolger op de kieslijst van de MR voor de kieskring Luik. Van maart tot oktober 2020 zetelde hij in de Kamer van volksvertegenwoordigers, als opvolger van Daniel Bacquelaine, die in die periode minister was in de regering-Wilmès II.[2] Sinds september 2022 zetelt hij opnieuw in de Kamer als opvolger van Kattrin Jadin, die tot rechter in het Grondwettelijk Hof was benoemd.

In november 2020 werd Bihet door MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez benoemd tot algemeen afgevaardigde van de MR, een functie waarbij hij nieuwe ideeën binnen de MR moet ontwikkelen en het interne debat daarover moet aanzwengelen, de ideeën en positie van de partij moet verdedigen en de schakel vormt tussen de lokale afdelingen, de lokale mandatarissen en de parlementsleden van de partij.[3]

Verder is Bihet lid van de raden van bestuur van de Union des Villes et Communes de Wallonie (sinds november 2019) en de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (sinds mei 2021).[2]