Maurice Lippens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maurice Robert Josse Marie Ghislain graaf Lippens (Knokke, 9 mei 1943) is een voormalig Belgisch bankier en zakenman. Hij was voorzitter van de raad van bestuur van Fortis van 1990 tot 28 september 2008.

Biografie[bewerken | bron bewerken]

Familie[bewerken | bron bewerken]

Lippens is een telg uit de familie Lippens. Hij is een kleinzoon van Maurice Auguste Lippens, die in 1921 in de adelstand werd verheven en in 1936 de persoonlijke titel van graaf kreeg. Zijn vader Léon Lippens was gehuwd met zijn achternicht Suzanne Lippens (1903-1985). Zijn vader en moeder zijn beide achterkleinkinderen van Auguste Lippens (1819-1892) en Mathilde Kuetgens (1824-1862). Zijn broer Leopold Lippens was burgemeester van Knokke-Heist en overleed op 19 februari 2021.

Studies en carrière[bewerken | bron bewerken]

In 1998 werd hem de adellijke titel van graaf, overerfbaar op zijn nakomelingen, verleend.

Lippens promoveerde in 1967 tot licentiaat in de rechten aan de Vrije Universiteit Brussel en verwierf in 1972 de graad van MBA aan de Harvard Business School.

Tussen zijn rechtenstudie en zijn militaire dienst vervulde hij een opdracht bij de Maatschappij voor Hoogzeevisserij (5 maanden in Zuid-Afrika), gevolgd door stages bij de Bank van Parijs en de Nederlanden (financiële analyse) en bij de Generale Bankmaatschappij (financiële directie). Na het behalen van een MBA aan de Harvard Business School werd hij directeur bij achtereenvolgens Scienta, Société Européenne de Venture Capital (aandeelhouders: Groep Agnelli, N M Rothschild & Sons), Generale Maatschappij van België, Bosch en Paribas (Frankrijk). Vervolgens nam hij in eigen naam een onderneming over in Brussel, waarvan de voornaamste afdeling werd doorverkocht in 1979.

Fortis[bewerken | bron bewerken]

In 1981 vervoegde hij de AG Groep, en werd er achtereenvolgens gedelegeerd bestuurder (1983) en voorzitter-gedelegeerd bestuurder (1988). AG Groep ging in 1990 op in Fortis Verzekeringen onder de naam Fortis AG. Lippens werd voorzitter van de raad van bestuur van bank-verzekeraar Fortis dat jaar. Hij vormde er een tandem met Valère Croes.

Op 28 september 2008 moest Lippens ontslag nemen als gevolg van een compromis tussen de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse regeringen. Zijn verkeerde inschatting van de financiële markten had massa's beleggers veel geld gekost. De aankoop van ABN AMRO in onzekere markttijden was volgens zijn critici onverantwoord en had direct tot de benarde positie van Fortis geleid.

De Nederlandse, Belgische en Luxemburgse regeringen besloten over te gaan tot een kapitaalsinjectie van 11,2 miljard euro door Fortis-aandelen over te kopen, in de hoop zo de koers van het aandeel Fortis te stabiliseren. Het Fortis-aandeel was als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis en de te onzeker gefinancierde overname van ABN AMRO de beursweek ervoor zwaar onder druk komen te staan en had al een groot deel van haar waarde verloren.[1] Lippens' ontslag moest daarbij symbool staan voor de kentering bij Fortis. De kapitaalsinjectie werd echter enkele dagen later teruggeschroefd na weerstand in het Nederlands parlement. Enkele dagen later, op 3 oktober 2008, nam Maurice Lippens ook ontslag uit de raad van bestuur van Belgacom, wegens persoonlijke en gezondheidsredenen.[2]

Op 13 januari 2010 maakte Jan de Wit, voorzitter van de Tijdelijke commissie onderzoek financieel stelsel, bekend dat Maurice Lippens niet wilde verschijnen voor de commissie die onderzoek doet naar de Kredietcrisis in Nederland.[3]

Overige activiteiten[bewerken | bron bewerken]

Lippens was ook bestuurder van de Groupe Bruxelles Lambert (GBL), met belangen in onder andere Total, Suez, Lafarge en Pernod Ricard.

Hij was van maart 2004 tot oktober 2008 ook lid van de raad van bestuur van Belgacom.[2]

Van 2004 tot 2008 was Lippens tevens voorzitter van de Commissie Corporate Governance. Hij werd in deze functie door Herman Daems opgevolgd.[4]

Actuele mandaten[bewerken | bron bewerken]

Maurice Lippens maakte deel uit van de volgende raden van bestuur van onderstaande vennootschappen:

Zie ook[bewerken | bron bewerken]