Brussels Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brussels Airlines
Logo
IATA

SN

ICAO

BEL

Roepletters

BEE-LINE

Een Airbus A319 van Brussels Airlines
Een Airbus A319 van Brussels Airlines
Opgericht 7 november 2006
Eerste vlucht 25 maart 2007
Hubs Brussels Airport
Vloot 50[1]
Bestemmingen 92[2]
Frequentflyer-programma Miles & More; LOOP
Alliantie Star Alliance
Moederbedrijf Lufthansa
Hoofdkantoor Vlag van België Diegem, België
Sleutelfiguren
Website www.brusselsairlines.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
b.house, het hoofdkantoor van Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België. De maatschappij heeft haar thuisbasis op Brussels Airport en haar hoofdkantoren in het b.house vlak bij de luchthaven.

Geschiedenis[bewerken]

Brussels Airlines werd gevormd toen SN Brussels Airlines en Virgin Express fuseerden op 7 november 2006.

SN Brussels Airlines[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie SN Brussels Airlines voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
BAE 146-200 van SN Brussels Airlines

Op 23 mei 1923 richtte de Belgische staat Sabena op, de eerste nationale luchtvaartmaatschappij van België. Aan het eind van de jaren 80 kwam Sabena in financiële problemen. In mei 1995 werd Sabena overgenomen door Swissair waarna Sabena kort een betere periode kende. Maar na de aanslagen op 11 september 2001 stortte de luchtvaartbranche in en als gevolg hiervan werd Sabena op 7 november 2001 failliet verklaard. De winstgevende dochteronderneming van Sabena, DAT werd overgenomen door de SN Air Holding NV en later getransformeerd naar SN Brussels Airlines. SN Brussels had een uitgebreid netwerk in Europa en vloog ook naar Afrika.

Virgin Express[bewerken]

Boeing 737-300 van Virgin Express
1rightarrow blue.svg Zie Virgin Express voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Virgin Express was een lagekostenmaatschappij die in 1996 voortvloeide uit EBA (EuroBelgianAirlines). Na het faillissement van Sabena besloot Virgin Express de markt in te nemen. Virgin Express vloog op populaire bestemmingen met 10 vliegtuigen, vooral in het Middellandse Zeegebied.

Fusie[bewerken]

Op 5 oktober 2004 ondertekenden de holdings SN Airholding en Virgin Express Holdings een overeenkomst om de respectievelijke luchtvaartmaatschappijen SN Brussels Airlines en Virgin Express onder gezamenlijk aandeelhouderschap te brengen. Dit betekent dat de aandelen van Virgin Express Holdings werden overgedragen aan SN Airholding. Op 12 april 2005 waren alle voorwaarden voor het van kracht worden van het akkoord vervuld, en werd de nieuwe raad van bestuur van SN Airholding voorgesteld, met als voorzitter burggraaf Étienne Davignon. Op 19 september 2005 kondigde Rob Kuijpers zijn onmiddellijke ontslag aan vanwege onenigheid met de aandeelhouders over de te volgen koers van het bedrijf na de fusie met Virgin Express.

SN Brussels Airlines en Virgin Express bleven echter nog ongeveer een jaar onder hun eigen merknaam optreden, onder leiding van de nieuwe CEO Neil Burrows.

Op 31 maart 2006 stelde de raad van bestuur het fusieplan voor. SN & Virgin Express zullen tot 1 maatschappij fuseren, die onder een nieuwe naam door het leven zal gaan. Deze nieuwe maatschappij zal ook streven naar een uitbreiding van de lange afstandsvluchten en het harmoniseren van de vloot.

Brussels Airlines[bewerken]

Op 25 maart 2007 ging de maatschappij officieel van start. Dit ging gepaard met het openen van een geheel vernieuwde ruimte voor haar reizigers op Zaventem, de invoer van een nieuw uniform voor de steward(esse)s en een geheel vernieuwd vluchtaanbod en tarieven. Hierbij ontketent Brussels Airlines gelijk een prijzenoorlog met onder andere SkyEurope op de route naar Wenen en Praag en easyJet op de route naar Genève , Nice en Berlijn (Schönefeld).

Op 28 oktober 2007 verdween de callsign "S-Tail" en werd deze vervangen door de nieuwe callsign "Brussels Airlines". Deze werd een aantal weken later weer vervangen door (en) "bee-line" wegens te veel verwarring voor de luchtverkeersleiding op Brussels Airport.

In februari 2008 vervoerde Brussels Airlines zijn vijf miljoenste passagier.

In juni 2008 nam CEO Philippe Vander Putten ontslag. Hij werd opgevolgd door twee managing directors: Michel Meyfroidt, CFO, en Bernard Gustin, topconsulent bij SN Airholding. Sinds 2010 dragen Michel Meyfroidt en Bernard Gustin de titel van 'Co-Chief Executive Officer'.

Op 11 augustus 2010 maakte Brussels Airlines een samenwerking met Club Med bekend. Vanaf april 2011 zal Brussels Airlines chartervluchten uitvoeren voor Club Med. Hierna zullen 80% van de reizigers die met Club Med op vliegvakantie gaan via Brussels Airport met Brussels Airlines vliegen.

Op 21 november 2011 werden de toekomst- en besparingsplannen van Brussels Airlines beschreven in het plan "Beyond 2012-2013". Brussels Airlines wil zich meer gaan toeleggen op intercontinentale vluchten en minder op intra-Europese vluchten. De intercontinentale vluchten zijn het hele jaar door winstgevend terwijl de intra-Europese vluchten enkel winstgevend zijn in het zomerseizoen, in het winterseizoen zijn deze vluchten verlieslatend. Om dit plan tot uitvoering te brengen zullen in 2012 14 toestellen voor intra-Europese vluchten uit de vloot verdwijnen. Begin 2012 werd er een Airbus A330-200 aan de vloot toegevoegd en tegen 2014 wil het bestuur nog eens 2 langeafstandtoestellen aan de vloot toevoegen. Door de vermindering in vluchten en vliegtuigen vielen er 60 ontslagen waarvan het merendeel piloten waren.

Op 1 juni 2012 worden er grote veranderingen doorgevoerd in het bestuur van Brussels Airlines. Michel Meyfroidt -die net als Bernard Gustin co-CEO was- verlaat Brussels Airlines waardoor Gustin alleen aan het hoofd komt te staan. Hiernaast wordt Peter Kranich benoemd als COO en Jan de Raeymaker als CFO. Per januari 2013 is Lars Redeligx Chief Commercial Officer, en volgt daarmee Erik Follet op.

Afrikaanse dochtermaatschappij[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Korongo Airlines voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 11 september 2007 kondigde Brussels Airlines plannen aan om in samenwerking met Hewa Bora Airways een nieuwe Congolese luchtvaartmaatschappij op te richten. De bedoeling was om de eerste Congolese luchtvaartmaatschappij te creëren die volgens Europese veiligheidsnormen zou opereren. Deze luchtvaartmaatschappij kreeg de naam airDC. Gehoopt werd dat de maatschappij in het voorjaar van 2008 van start kon gaan met het uitvoeren van binnenlandse vluchten vanaf Luchthaven N'djili. Deze datum werd echter steeds uitgesteld en op 15 december 2009 kondigde Brussels Airlines de oprichting van Korongo aan, een andere Congolese maatschappij die gebaseerd zou zijn op de luchthaven van Lubumbashi. Hiermee bleek het AirDC-project van de baan te zijn. Voor de oprichting van deze maatschappij werkt Brussels Airlines samen met George Forrest International en lokale Congolese investeerders. De eerste vlucht van Korongo was gepland voor het voorjaar van 2010 maar doordat de Congolese overheid weigerde om Korongo Airlines to voorzien van alle benodigde vergunningen moest de eerste vlucht uitgesteld worden. Vermoedelijk wou de overheid de vergunningen niet afleveren omdat men bang is dat de plaatselijke luchtvaartmaatschappijen -waarin vele Congolese topfiguren belangen hebben- de investeringen die nodig zijn om te kunnen concurreren met Korongo niet aankunnen.[3] Begin 2012 kreeg Korongo toch de benodigde vergunningen en op 16 april 2012 vond de eerste vlucht plaats. Op 4 september 2015 werden de activiteiten van Korongo Airlines per direct stopgezet na beslissing in een algemene vergadering van de aandeelhouders en het management van Korongo Airlines in Kinshasa. De maatschappij was er niet in geslaagd winstgevend te worden, de vloot was na het uitvallen van de Boeing 737 tot nul herleid, het operationeel houden van de vloot was bijzonder moeilijk wegens de gebrekkige infrastructuur op de kleinere luchthavens en bijkomende investeringen werden als riskant beoordeeld in het licht van de in 2015 nieuw opgerichte staatsmaatschappij Congo Airways.[4]

In handen van Lufthansa[bewerken]

Op 15 september 2008 kondigden Wolfgang Mayrhuber, algemeen directeur van Lufthansa en Étienne Davignon, voorzitter van de raad van Bestuur van SN Airholding de ondertekening van een akkoord aan waarbij Lufthansa eerst een kapitaalsinvestering levert van 65 miljoen euro, en hiermee een minderheidsaandeel van 45% verkrijgt in SN Airholding NV, met in een tweede fase een volledige integratie van de Belgische luchtvaartmaatschappij in de Lufthansa Group. De overeenkomst moet wel nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten, de raden van bestuur en de aandeelhouders van de betrokken maatschappijen.

Zeven jaar na het faillissement van Sabena, waarin Swissair een aandeel van 49,5% bezat sinds 1995, begint het integratieproces van Brussels Airlines in Lufthansa. Dit zal gebeuren op een wijze die zeer gelijkaardig is aan de integratie van Swiss in Lufthansa in 2005.

Overzicht transactie
 1. Verwerving door Lufthansa van 45 procent van de aandelen van het moederbedrijf SN Airholding NV na goedkeuring Mededingingsautoriteiten
 2. Ontwikkeling gezamenlijk vluchtaanbod en lidmaatschap van Star Alliance. Dit werd op 11 december 2008 bevestigd. Brussels Airlines werd op 9 december 2009 lid van de grootste luchtvaartalliantie ter wereld.
 3. Aanpassing en verzekering van de verkeersrechten.
 4. Een calloptie die uitvoerbaar is vanaf 2011 maakt het Lufthansa mogelijk om dan, na de verzekering van de verkeersrechten, de volledige overname van SN Airholding NV en Brussels Airlines te realiseren[5][6]

Sinds januari 2016 is Brussels Airlines opnieuw winstgevend en is er terug interesse van Lufthansa om de resterende aandelen ook over te kopen. Hierdoor ontstond er angst bij het personeel dat Brussels Airlines zou geïntegreerd worden in Eurowings, de nieuwe Low Cost Carrier van Lufthansa. Geert Sciot, woordvoerder van Brussels Airlines antwoord hierop: "Brussels Airlines is een sterk merk met vele troeven en Lufthansa weet dit ook, de kans dat Brussels Airlines zal geïntegreerd worden in Eurowings is dus klein." Op 14 april was nog onzeker of op Brussel een basis van Eurowings zal komen en of de naam Brussels Airlines zal verdwijnen.[7] Op 27 april werd bekend gemaakt dat de beslissing over het al dan niet kopen van de resterende aandelen niet zal vallen voor september, mede vanwege de negatieve gevolgen van de aanslagen op 22 maart. Op 28 september blijkt dat Brussels Airlines inderdaad volledig door Lufthansa overgenomen wordt. Lufthansa betaalt een bedrag van 2,6 miljoen euro voor 55% van de aandelen.[8]

Service[bewerken]

Een Business Lounge van Brussels Airlines op Brussels Airport

Shorthaul-vluchten[bewerken]

Bij de opstart van Brussels Airlines konden de passagiers op een korteafstandsvlucht kiezen uit twee reisformules: economy en economy +. Vanaf de lente van 2009 wordt er ook op de korte afstand businessclass aangeboden, dit was een vereiste om toe te mogen treden tot Star Alliance. Op 1 september 2014 werd er nog een vierde reisformule toegevoegd. Op heden kan men kiezen uit volgende reisformules:

Check & Go

 • Retourtarief vanaf 69 euro
 • 12 kg handbagage plus extra voorwerp inbegrepen
 • Gratis stoelkeuze vanaf 24u voor vlucht
 • Gratis dagblad te downloaden op tablet/smartphone

Light & Relax

 • 23 kg ruimbagage bovenop handbagage
 • Gratis stoelkeuze bij boeking
 • Gratis vlucht wijzigen naar eerder op de dag
 • Boeking te wijzigen tegen toeslag

Flex & Fast

 • Boeking volledig flexibel
 • Prioriteit op luchthaven
 • Middelste stoel in de rij vrij indien mogelijk
 • Gratis snack aan boord
 • Tegen betaling toegang tot lounge
 • Gratis krant aan boord

Bizz & Class

 • Twee stukken ruimbagage van 32 kg en twee stukken handbagage van 16 kg toegestaan
 • Boeking volledig flexibel
 • Prioriteit op luchthaven
 • Middelste stoel in de rij vrij
 • Warme premium maaltijd
 • Toegang tot lounge

Longhaul-vluchten[bewerken]

Economy:

 • Traditionele economyclass

Economy Privilege:

 • Vanaf 1 juli 2016 heeft Brussels Airlines in zijn longhaul-vluchten per vliegtuig 32 plaatsen (4 rijen) met Economy Privilege layout. 8 cm meer beenruimte, 20° achteruit herstelbare rugleuning en diensten als een glaasje champagne, een toiletzakje, een warm doekje voor de maaltijd, linnen kussen, deken en een geschenkdoos met Neuhaus chocolade. De kostprijs is een upgrade bovenop elke mogelijke prijs ongeacht de vluchtklasse van 120 € per enkele vlucht.

De A330s hebben nu nog geen aparte economy-previlege zetels maar deze worden eind 2018 uitgefaseerd en vervangen door nieuwe toestellen. Deze zullen wel een aparte economy-previlege klasse hebben met andere zetels en de extra service. Business:

 • Traditionele businessclass

Inflight entertainment[bewerken]

Elke passagier op een langeafstandsvlucht van Brussels Airlines beschikt over een persoonlijk aanraakscherm met een diagonaal van 22,6 cm (8,9”) in economy class en 39 cm (15,3") in business class. Hierop kan men onder meer 100 uur aan films en documentaires raadplegen maar ook muziek beluisteren, boeken lezen en spelletjes spelen. Op het scherm kan ook gekeken worden naar live beelden van rondom het vliegtuig die gemaakt worden door camera's die op verschillende plaatsen in het vliegtuig opgesteld zijn. Rondom het scherm is er een aansluiting voorzien voor een hoofdtelefoon en een USB-aansluiting die gebruikt kan worden om apparaten op te laden. In businessclass is er ook een videoaansluiting voorzien zodat ook video's van externe apparaten op het ingebouwde scherm afgespeeld kunnen worden.

Codeshare[bewerken]

Brussels Airlines heeft codeshare-akkoorden met de onderstaande luchtvaartmaatschappijen.[9][10]

Vloot[bewerken]

Brussels Airlines Airbus A319
Een Airbus A320 van Brussels Airlines
Een Airbus A330-200 van Brussels Airlines (toen nog met de Zwitserse registratie van Swiss)
Brussels Airlines Airbus A330-301 (OO-SFM) stijgt op op Brussels Airport
Een AVRO RJ-100 van Brussels Airlines
Een Bombardier Dash 8 Q400 die Brussels Airlines van Flybe leaset
Vloot Brussels Airlines (februari 2017)[11]
Type Aantal Besteld Zitplaatsen Routes Opmerking
C Y Totaal
Airbus A319-100 22 0 - 141 141 Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika OO-SSC vliegt in Star Alliance-kleurenschema
Airbus A320-200 9 1 - 180 180 Europa en Midden-Oosten OO-SNA (Trident) vliegt in Rode Duivels kleurenschema. Dit kleurenschema is ontworpen door de Rode Duivels zelf. OO-SNB (Rackham) vliegt voor 4 jaar in Kuifje Schema. OO-SNC (Magritte) vliegt in rené Magritte kleurenschema tot in 2022 en OO-SNF (Amare) vliegt tot en met 2022 in de kleuren van Tomorrowland
Airbus A330-200 4 0 22 246 268 Afrika, Noord-Amerika De oudste toestellen zullen vanaf 2018 de vloot verlaten.
Airbus A330-300 6 0 30 254 284 Afrika, Noord-Amerika De oudste toestellen zullen vanaf 2018 de vloot verlaten.
AVRO RJ-100 6 0 - 97 97 Europa Worden uitgefaseerd tussen begin 2016 en eind 2017 en vervangen door A319/A320 en wetlease toestellen. Oorspronkelijk 12 toestellen.
Bombardier Dash 8 Q400 2 0 - 70 70 Europa Geleased van Flybe
Embraer ERJ 145 1 0 - 40 40 Europa Geleased van BMI Regional
Sukhoi Superjet 100 1 2 - 98 98 Europa Geleased van Cityjet
Totaal 51 3

Vlootontwikkeling[bewerken]

Een AVRO RJ-85 van Brussels Airlines
Een Boeing 737-300 van Brussels Airlines
Een Boeing 737-400 van Brussels Airlines

2006
Bij het opstarten van Brussels Airlines bestond de vloot uit:

De 10 Boeings 737 kwamen van Virgin Express, de andere toestellen kwamen van SN Brussels Airlines.

2007
In de zomer van 2007 nam Brussels Airlines een vierde Airbus A330-300 (OO-SFW) in dienst. Het toestel is gebouwd in 1994 en kwam over van het failliete Air Madrid.[12]

Overzicht leveringen in 2007
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar
Airbus A330-300 OO-SFW 1994 Air Madrid

2008
In 2008 breidde Brussels Airlines haar vloot uit met 1 Airbus A319 en 1 Boeing 737-400.

Overzicht leveringen in 2008
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar
Airbus A319 OO-SSP 1997 Air France
Boeing 737-400 OO-VET 1998 JetLite

Door de economische crisis in 2008 werden 6 BAe146-200's uit de vloot gehaald. Vier van deze toestellen staan sindsdien werkloos op Brussels Airport. De twee andere toestellen werden gebruikt door de Afrikaanse dochtermaatschappij van Brussels Airlines, Korongo Airlines.

2009
Vanaf 2009 werd OO-VEJ, een Boeing 737-400 enkel nog voor charters gebruikt. Een jaar later verliet OO-VEJ de vloot.[13]

2010
In 2010 werden er twee Airbus A319's (OO-SSC en OO-SSD) en een Airbus A330-300 (OO-SFV) geleverd. Op 10 januari begon Brussels Airlines met het wetleasen van twee Embraer ERJ 145's van BMI Regional. In 2010 verlieten ook twee Boeings 737-400's (OO-VBR en OO-VEJ) de vloot.

Overzicht leveringen in 2010
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2010)
Airbus A319 OO-SSC 1999 National Private Air Transport 14 april
Airbus A330-300 OO-SFV 2001 Malaysia Airlines 29 juni
Airbus A319 OO-SSD 1999 Meridiana Fly 02 augustus

2011
In 2011 werden zes AVROs RJ-85 en twee Boeings 737-300 vervangen door vier Airbussen A319 en twee Airbussen A320. Hiernaast begon Brussels Airlines op 1 april met het wetleasen van een Bombardier Dash 8 Q400 van Tyrolean Airways[14] en in oktober voegde de maatschappij een Airbus A330-200 toe aan de vloot.

Overzicht leveringen in 2011 [15]
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2011)
Airbus A319 OO-SSR 2010 Mexicana 21 januari
Airbus A319 OO-SSQ 2009 Mexicana 11 februari
Airbus A320 OO-SNA 2001 Air Berlin 16 februari
Airbus A320 OO-SNB 2001 Air Berlin 4 april
Airbus A319 OO-SSU 2004 easyJet 26 augustus
Airbus A319 OO-SSV 2004 easyJet 20 september
Airbus A330-200 OO-SFY 1998 Swiss 7 oktober

2012
In 2012 verlieten vier Boeing 737-400's en twee Boeing 737-300's de vloot, deze toestellen werden vervangen door drie Airbus A320's en vier Airbus A319's die in 2012 aan de vloot toegevoegd werden. Daarnaast tekende Brussels Airlines in 2012 een overeenkomst met Flybe waardoor Brussels Airlines vanaf 2012 voor twee jaar vier Bombardier Dash 8 Q400's zou gaan wetleasen. Deze vier toestellen vervingen twee Embraer ERJ 145's die Brussels Airlines tot 2012 wetleasede van BMI Regional en zeven eigen AVRO RJ-85's die de vloot in 2012 verlieten. In tegenstelling tot de Dash 8 die Brussels Airlines van Tyrolean Airways leaset dragen de drie toestellen van Flybe de volledige Brussels Airlines-kleuren.

Overzicht leveringen in 2012
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2012)
Airbus A319 OO-SSW 2007 Iberia 17 januari
Airbus A330-200 OO-SFZ 1998 Swiss 17 februari
Airbus A320 OO-SNC 2002 Air Berlin 28 maart
Airbus A320 OO-SND 2002 Air Berlin 4 April
Airbus A319 OO-SSN 2007 Air Canada 13 juli
Airbus A320 OO-SNF 2006 Aer Lingus 7 augustus
Airbus A319 OO-SSA 2005 Frontier Airlines 14 november
Airbus A319 OO-SSB 2005 Frontier Airlines 13 december

2013

In 2013 werd er een Airbus A330-200 aan de vloot toegevoegd. Het gaat om een toestel dat in 2000 als OO-SFU nieuw geleverd werd aan Sabena.

Overzicht leveringen in 2013
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2013)
Airbus A330-200 OO-SFU 2000 Air Australia 26 april

2014

 • In februari werd er een Airbus A320 aan de vloot toegevoegd, OO-SNG vloog van 2002 tot 2014 voor Air France.
 • In april werd er een Airbus A319 aan de vloot toegevoegd, OO-SSE, gebouwd in 2006, werd overgenomen van Bahrain Air.
 • In juni werd er een Airbus A319 aan de vloot toegevoegd, OO-SSF.
 • In november werd er een Airbus A319 aan de vloot toegevoegd, OO-SSH.

In september verliet OO-DJP – de laatste Avro RJ85 van Brussels Airlines – de vloot, hij voerde zijn laatste commerciële vlucht voor Brussels Airlines uit op 19 september. Ook verlieten twee Bombardier Dash 8 Q400's de vloot. Deze toestellen gingen terug naar Flybe.

Overzicht leveringen in 2014
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2014)
Airbus A320 OO-SNG 2002 Air France 11 februari
Airbus A319 OO-SSE 2006 Bahrain Air 30 april
Airbus A319 OO-SSF 2006 Bahrain Air 18 juni
Airbus A319 OO-SSH 2006 Philippine Airlines 17 november

2015
In 2015 verliet OO-SSP, een Airbus A319 de vloot en stopte de Bombardier Dash 8 Q400 van Tyrolean Airways met vluchten uit te voeren voor Brussels Airlines. Ook werd OO-SNB in het Kuifje-kleurenschema voorgesteld. Het toestel blijft in dit kleurenschema tot 2019.

Er werd 1 Airbus A319 en 1 Airbus A320 aan de vloot toegevoegd.

Overzicht leveringen in 2015
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2015)
Airbus A319 OO-SSI 2009 Olympic Air 10 maart
Airbus A320 OO-TCQ 2003 Thomas Cook Airlines Belgium 19 mei

2016
In 2016 werd er een Airbus A330-300 toegevoegd. Het toestel vloog voorheen voor Singapore Airlines. Er werden ook twee Airbus A320's en twee Airbus A319's toegevoed. De eerste A319 dient ter vervanging van OO-DWF die de vloot verliet in april. De tweede A319 dient ter vervanging van OO-DWG AVRO RJ-100 die de vloot in juli verliet. OO-DWH verliet de vloot in augustus. Dit jaar zullen ook nog twee andere AVRO RJ-100's de vloot verlaten en vervangen worden door evenveel Airbus A319's. Met het oog op uitbreiding werden ook nog twee Airbus A320's aan de vloot toegevoegd. Op 21 maart werd SNmagritte voorgesteld, Het vliegtuig (OO-SNC) vliegt nog tot 2022 in dit René Magritte-kleurenschema. Op 4 april werd Trident voorgesteld, dit vliegtuig (OO-SNA) heeft een kleurenschema dat ontworpen is door de rode duivels om ze naar het EK 2016 in Frankrijk te brengen. Eind september verliet ook OO-DWI de vloot, waardoor er nog slechts 8 avro's in de vloot zijn.

Overzicht leveringen in 2016
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2016)
Airbus A330-300 OO-SFX 2009 Singapore Airlines 09 maart
Airbus A320 OO-SNE 2010 Air Arabia 18 maart
Airbus A319 OO-SSL 2002 Frontier Airlines 29 april
Airbus A319 OO-SSJ 2002 Frontier Airlines 07 juni
Airbus A320 OO-SNH 2004 Vueling 15 juni
Airbus A319 OO-SSS 2003 Frontier Airlines 20 juli
Airbus A319 OO-SSX 2004 Frontier Airlines 28 september

2017
Begin februari 2017 werd een Airbus A330 (OO-SFT) aan de vloot toegevoegd. OO-SFT is de tiende a330 die aan de vloot wordt toegevoegd. Het toestel dient voor de nieuwe route naar Mumbai die eind maart werd opgestart. Verder zullen er ook 3 Sukhoi Superjet 100's toegevoegd die geleased zullen worden van het Ierse CityJet. Het gaat om een Wet lease-contract, dit wil dus zeggen dat CityJet verantwoordelijk is voor het onderhoud van de toestellen en voor het personeel. De vliegtuigen zullen nieuw van de fabriek geleverd worden en zullen vliegen in de kleuren van Brussels Airlines. Het eerste vliegtuig (EI-FWD) werd op 25 maart vanuit venetië overgevlogen naar Brussel. Naast deze 3 toestellen zullen er ook al minstens 1 Airbus A320 en 1 Airbus A319 aan de vloot worden toegevoegd. OO-SSO, de a319 werd begin maart aan de vloot toegevoegd en OO-SNI vervoegt de vloot in mei. Deze 5 toestellen dienen ter vervanging van de resterende 8 AVRO RJ-100's die dit jaar uit de vloot verdwijnen. De eerste AVRO om in 2017 de vloot te verlaten was OO-DWA. Het vliegtuig deed zijn laatste commerciële vlucht uit op 6 januari en werd op 23 januari overgebracht naar London Southend Airport waar het wacht op een nieuwe eigenaar. In februari volgde OO-DWJ. De andere toestellen volgen iedere maand vanaf april. Verder wordt bekeken om vanaf eind 2017 3 A319's en 1 AVRO RJ100 te vervangen door 4 Airbus A321's. In maart werd "Amare" voorgesteld. Het toestel (OO-SNF) symboliseert de samenwerking met Tomorrowland, het bekendste festival van België waar Brussels Airlines sinds enkele jaren trouwe partner van is. Het toestel zal in de kleuren vliegen tot 2022.

Overzicht leveringen in 2017
Type Registratie Bouwjaar Vorige eigenaar Leverdatum (2017)
Airbus A330-200 OO-SFT 1999 Edelweiss Air 31 januari
Airbus A319 OO-SSO 2004 Frontier Airlines 9 maart
Sukhoi Superjet 100 EI-FWD 2017 nieuw 25 maart

2018
Vanaf 2018 zullen de oudste A330-toestellen de vloot verlaten een vervangen worden door de nieuwere en efficiëntere toestellen. Er wordt nog onderzocht door welk type ze vervangen zullen worden. De keuze ligt tussen nieuwe A330's, A330neo's of A350's. De beslissing zal gebeuren in maart 2017.

Voordien gebruikt[bewerken]

Dit is een lijst met de toestellen die voordien aanwezig waren in de vloot van Brussels Airlines:

Type Jaar van introductie Exit-jaar Aantal Opmerking
Boeing 737-300 2007 2012 5 Kwamen oorspronkelijk van Virgin Express
Boeing 737-400 2007 2013 6 Kwamen oorspronkelijk van Virgin Express
British Aerospace AVRO RJ-85 2007 2014 14 Kwamen oorspronkelijk van Delta Air Transport
British Aerospace BAe 146-200 2007 2012 6 Kwamen oorspronkelijk van Delta Air Transport

Speciale vliegtuigdesigns[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Brussels Airlines speciale vliegtuigdesigns voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het vliegtuigdesign van Brussels Airlines bestaat uit een blauwe staart met het rode ‘B' logo en een witte romp met de naam 'Brussels Airlines' in het donkerblauw. Naast het bekende blauw, rood en wit, startte Brussels Airlines ook met een aantal speciale designs in hun Airbus A320-vloot, gewijd aan Belgische iconen: Rackham (een vliegtuig in ‘kuifje’ design), Magritte (een ode aan de beroemde surrealistische kunstenaar) en Trident (het vliegtuig voor de Belgische nationale voetbalploeg - De Rode Duivels).

Uitvoering[bewerken]

Winter Operations @ Brussels Airport January 2013 (8387465114).jpg

Het logo dat op de staart van de toestellen van Brussels Airlines wordt gevoerd bestaat uit: een "b" samengesteld uit veertien rode bollen. Op het eerste vliegtuig had men dertien bollen geschilderd, maar door commentaar van reizigers - veel mensen geloven immers dat 13 een ongeluksgetal is - werd er een bol toegevoegd. De naam "Brussels Airlines" staat in het donkerblauw op de bovenkant van de romp, voorafgegaan door het logo. Het rood van de bollen is een erfenis van de vliegtuigen van Virgin Express. Het blauw en de geverfde onderkant van de romp zijn erfenissen van SN Brussels Airlines. Bij SN Brussels werd er wel een fellere kleur blauw gebruikt en was het voorste stuk van de romp niet beschilderd waar dit wel het geval is bij Brussels Airlines. Eén toestel vliegt met het kleurenschema van Star Alliance.

Incidenten[bewerken]

 • Op 23 maart 2007, twee dagen voor de aftrap van de Brussels Airlines-vluchten, meldde SN Brussels Airlines dat alle vluchten naar het Congolese Kinshasa geschrapt zouden worden. Ook alle latere vluchten van Brussels Airlines werden geschrapt. De lijn Brussel - Kinshasa is één van de belangrijkste lijnen van SN Brussels met een frequentie van vijf keer per week. De vluchten werden geschrapt naar aanleiding van gewapende gevechten en rellen in de stad. Een reeds vertrokken vlucht werd omgeleid naar Douala in Kameroen. De gebouwen van SN Brussels Airlines werden beschoten en zijn zwaar beschadigd. Het personeel kon veilig gesteld worden. Op 24 maart werden de vluchten weer hervat, nadat de rust in Kinshasa teruggekeerd was. Op die manier hoefde Brussels Airlines nog geen enkele vlucht te annuleren.
 • Op 25 maart 2007 vertrokken de eerste Brussels Airlines vluchten vanuit Zaventem. Dit gebeuren werd overschaduwd door de protestacties van het personeel, die eruit bestonden dat het nieuwe uniform niet gedragen werd op de eerste vlucht en dat de verkoop van producten aan boord werd stilgelegd. Hiermee wil het personeel zijn ongenoegen uiten over de rotatietijd (dit is de tijd tussen de aankomst en het vertrek van een vliegtuig op een luchthaven, waarin het vliegtuig wordt schoongemaakt en klaargemaakt voor de volgende lading passagiers). Deze wordt namelijk aanzienlijk verkort, wat de werkdruk heel wat verhoogt. Brussels Airlines beweert dat dit nodig is om een goed rendement te garanderen.
 • Op 11 juni 2008 moest de piloot van een Airbus A330 van Brussels Airlines het opstijgen afbreken, vermoedelijk nadat er een band gesprongen was. In de chaos die er tijdens het evacueren ontstond geraakten drie passagiers gewond.[16]
 • Van 17 tot 19 april 2010 schrapte Brussels Airlines naar aanleiding van de verstoringen in het luchtruim boven Europa als gevolg van de vulkaanuitbarsting van de Eyjafjallajökull alle lijnvluchten. De aswolk die door de vulkaanuitbarsting was vrijgekomen legde het hele Europese luchtruim gedurende een week lam.
 • Op 30 december 2010 keerde een Airbus A330 van Brussels Airlines met bestemming Kinshasa terug naar Brussels Airport omdat de bemanningsleden een Congolese passagier -die bedreigingen had geuit naar medepassagiers- niet gekalmeerd kregen.[17]
 • Op 2 oktober 2013 maakte een AVRO RJ-100 die onderweg was van Londen Heathrow naar Brussels Airport, een voorzorgslanding op de luchthaven van Oostende nadat het landingsgestel een foutmelding gaf.
 • Op 9 mei 2014 werden twee passagiers die op de vlucht van Kameroen naar Brussel wilden stappen gearresteerd omdat ze mogelijk explosieven bij zich hadden. Uit onderzoek achteraf bleek dat het waarschijnlijk om een defecte batterij van een elektronisch toestel ging.[18][19]
 • Op 22 maart 2016 ontploften er op Brussels Airport 2 bommen. De aanslag op de luchthaven was een van de twee doelwitten van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Onmiddellijk hierna werd de luchthaven gesloten voor personenverkeer. Hierdoor kon Brussels Airlines geen passagiersvluchten meer uitvoeren aangezien Brussels Airport de enige hub is. Brussels Airlines werkte vervolgens een plan uit om zoveel mogelijk vluchten toch te laten doorgaan. Twee dagen later, op donderdag 24 maart had Brussels Airlines een deel van de AVRO's gestationeerd op de luchthaven van Antwerpen, de grotere Airbus A320-familie toestellen werden ingezet vanaf de luchthaven van Luik. De Airbus A330 toestellen staan deels gebaseerd op de luchthaven van Zürich en de luchthaven van Frankfurt. Vijf dagen na de aanslag, op zondag 27 maart werd ook bekendgemaakt dat de nieuwe vlucht naar Toronto die normaal die dag moest starten, werd uitgesteld met een week. Ook werd er die dag bekendgemaakt dat de maatschappij graag zou terugkeren naar Brussel vanaf dinsdag 29 maart, wat onder voorbehoud is van de toelating van de Belgische autoriteiten. Op zondag 3 april waren er 3 symbolische vluchten van Brussels Airlines naar Faro, Turijn en Athene. Sinds maandag 4 april worden er terug vluchten uitgevoerd en wordt de capaciteit gedeeltelijk opgevoerd.

Passagiersaantallen[bewerken]

Jaarresultaten[bewerken]

Jaar Passagiers Evolutie Load-factor Evolutie
2007 5.850.000 / /
2008 5.460.000 Gedaald 6,7%
2009 4.675.000 Gedaald 14,4%
2010 4.890.000 Gestegen 4,4%
2011 5.689.176 Gestegen 16,3% 66,5 %
2012 5.748.251 Gestegen 1,0% 68,7% Gestegen 2,2 p.p.
2013 5.878.179 Gestegen 2,0% 69.2% Gestegen 0,4 p.p.
2014 6.608.867 Gestegen 13,0% 72,0% Gestegen 2,8 p.p.
2015 7.500.909 Gestegen 12,1% 75.7% Gestegen 3,7 p.p.
2016 7.736.791 Gestegen 3,2 % 74.9 % Gedaald 0,9 p.p.

Maandresultaten[bewerken]

Maand Passagiers in 2015 Passagiers in 2014 Evolutie t.o.v 2014 Bezettingsgraad 2015 Bezettingsgraad 2014 Evolutie t.o.v 2014
januari 429.820 410.938 Gestegen 4,6% 63,6% 63,8% Gedaald -0,2%
februari 449.477 406.014 Gestegen 10,7% 64,5% 62,5% Gestegen 2%
maart 563.365 491.037 Gestegen 14,7% 69,1% 66,8% Gestegen 2,3%
april 652.532 585.477 Gestegen 11,5% 73,9% 72,9% Gestegen 1%
mei 669.850 582.471 Gestegen 15% 72,5% 71,4% Gestegen 1,1%
juni 700.703 614.800 Gestegen 14% 75,3% 73,9% Gestegen 1,4%
juli 738.780 648.013 Gestegen 14% 82,7% 79,8% Gestegen 2,9%
augustus 700.891 622.845 Gestegen 12,5% 83,9% 81,5% Gestegen 2,4%
september 745.466 666.504 Gestegen 11,8% 79,3% 77,6% Gestegen 1,7%
oktober 706.227 624.786 Gestegen 13% 76% 72,3% Gestegen 3,7%
november 548.060 494.405 Gestegen 10,9% 72% 64,7% Gestegen 7,3%
december 504.216 461.577 Gestegen 9,2% 72,4% 70,1% Gestegen 2,3%
Totaal 7.500.909 6.687.810 Gestegen 12,1% 74,4% 72,0% Gestegen 2,4%

Financiële resultaten[bewerken]

Jaar Resultaat (miljoen euro)
2007 Gestegen 23,1
2008 Gedaald 21,95
2009 Gedaald 40
2010 Gestegen 6
2011 Gedaald 84,9
2012 Gedaald 60,7
2013 Gedaald 21,95
2014 Gedaald 4,2
2015 Gestegen 41,3

Externe links[bewerken]