VG Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
VG Airlines
IATA

IV

ICAO

FVG

Roepletters

NICO

Airbus A330-223, VG Airlines AN0273146.jpg
Opgericht 2002
Eerste vlucht 24 mei 2002.
Opgeheven 5 november 2002
Hubs Brussels Airport
Vloot 3
Website Vgair.be (archief)
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

VG Airlines was een Belgische luchtvaartmaatschappij, die opgericht werd in 2002 door de Antwerpse zakenlui Freddy Van Gaever en Antonius (Tony) Gram. Er moet echter gezegd, dat het oprichten van VG Airlines door F. Van Gaever en T. Gram op papier en “officieel” juist is, maar in realiteit VG Airlines het geesteskind van Freddy Van Gaever was en dat dit door hem en enkele getrouwen van A tot Z werd uitgewerkt. Echter door de strenge en hoge eisen die worden gesteld door het Bestuur der Luchtvaart om het bekomen van het A.O.C. (Airline Operators Certificate) en de exploitatievergunning (Operating Licence), was F. Van Gaever genoodzaakt om zakenman Tony Gram bij het verdere oprichten van VG Airlines te betrekken. Voor verdere details, zie het boek “Luchtvaart een feest, de trieste geschiedenis van VG Airlines", uitgegeven door Butterfly.

De maatschappij kwam er na het verdwijnen van Sabena, en ze bood lijnvluchten aan naar de Verenigde Staten (Boston, New York John F. Kennedy Airport en Los Angeles) en naar Jerevan in Armenië, deze laatste bestemming in samenwerking met Armenian Airlines. De eerste vlucht vond plaats op 24 mei 2002. De vloot bestond uit drie Airbus A330 toestellen. Het logo, het vliegtuigkleurenschema en de huisstijl van VG Airlines evenals het Delsey-flying billboard ontwerp werden ontworpen door het Nederlandse grafisch ontwerpbureau Lila Design in Tilburg.

Freddy Van Gaever had veel ervaring in de luchtvaartsector: hij was in 1966 de eerste algemeen directeur van Delta Air Transport (DAT) en daarna van European Air Transport (EAT), dat hij later aan DHL verkocht. In 1992 had hij de Vlaamse Luchtvaart Maatschappij (VLM Airlines) opgericht. Tony Gram was onder meer de eigenaar van koffers- en aktentassenproducent Delsey.

VG Airlines ging een partnership aan met Virgin Express, waarbij de twee maatschappijen plaatsen op elkaars vluchten verkochten.

In de zomer van 2002 kreeg de maatschappij te kampen met financiële problemen, onder meer omdat Air Holland, dat toestellen van VG Airlines had geleased, zelf voor het bankroet stond en de rekeningen niet kon betalen. Ook van Armenian Airlines waren er nog openstaande rekeningen. In augustus 2002 werd Tony Gram alleen eigenaar van de maatschappij, die omgedoopt werd tot Delsey Airlines. Maar dit kon het tij niet meer keren. De concurrentie op de trans-Atlantische vluchten was immers moordend. Op 5 november 2002 moest Delsey Airlines het failliet aanvragen.

Externe links[bewerken]