VLM Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
VLM Airlines
IATA

VG

ICAO

VLM

Roepletters

Rubens

Opgericht februari 1992
Eerste vlucht mei 1993
Hubs Antwerp Airport
Vloot 11+2 in bestelling
Bestemmingen 7
Hoofdkantoor Antwerpen, België
Website vlmairlines.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
VLM Fokker 50 oude kleuren
VLM Fokker 50 in de nieuwe kleuren

VLM Airlines (Vlaamse Luchttransportmaatschappij) is een Belgische luchtvaartmaatschappij. VLM voert als ACMI en Charter operator met 8 Fokker 50 vliegtuigen lijnvluchten uit naar hoofdzakelijk regionale luchthavens voor Cityjet en daarnaast zijn er nog eens 4 toestellen beschikbaar voor overige charter en ACMI opdrachten. Alle activiteiten worden ontplooid onder de naam FlyVLM. VLM mikt voornamelijk op short en long term ACMI en Charter opdrachten en zijn wereldwijd inzetbaar. Vanaf 2015 zal VLM Airlines ook weer onder eigen naam als nichespeler lijnvluchten uitvoeren.

Geschiedenis[bewerken]

VLM Airlines[bewerken]

VLM Airlines werd opgericht in 1992 en de eerste vlucht vond plaats in mei 1993 tussen de Luchthaven Antwerpen en London City Airport (LCY) in de Londense Docklands. Later is VLM Airlines ook vanuit Brussel, Rotterdam, Luxemburg, Amsterdam naar LCY gaan vliegen. Verder opereert VLM Airlines onder andere de routes LCY-Jersey, LCY-Isle of Man, Antwerpen-Manchester, Rotterdam-Manchester en Rotterdam-Hamburg. VLM Airlines vliegt iedere zomer chartervluchten van Rotterdam naar Jersey, Guernsey en Donegal vanaf Rotterdam.

In het verleden heeft VLM Airlines gevlogen op de routes Mönchengladbach (Düsseldorf Express)- LCY, Liverpool - LCY, Rotterdam - München, Rotterdam - Milaan/Malpensa, Brussel - Southampton ,Antwerpen - Genève & Groningen - LCY, Antwerpen-Frankfurt (gestopt na een periode van drie maanden).

Na het winnen van een internationale designcompetitie in 1996 veranderde het Nederlands grafisch ontwerpbureau Lila Design het geel/zwarte VLM (ex-Busy Bee) vliegtuigkleurenschema naar een blauw-wit-gouden look. De zwarte Vlaamse leeuw in het VLM-logo werden gouden "wings".

In 2006 waren er 425 werknemers bij VLM Airlines. Er werden dat jaar 682.000 passagiers vervoerd en de omzet bedroeg 99,6 miljoen euro. De thuisbasis van de maatschappij is de luchthaven van Antwerpen (Deurne) - nochtans is Antwerpen niet de belangrijkste bestemming van de luchtvaartmaatschappij, London City Airport wordt als hub gebruikt. In 2006 maakte VLM Airlines voor het negende opeenvolgende jaar winst.

De vloot van VLM Airlines ontwikkelde zich van één vliegtuig bij de start tot 19 in 2006. De Fokker 50 is geschikt voor de korte vluchten van 1 à 1,5 uur zoals de VLM die verzorgt. Verder wordt de Fokker 50 door VLM Airlines ingezet voor charters door heel Europa.

Begin 2007 kwam een BAe 146-300 in de vloot, met een capaciteit van 92 stoelen. VLM Airlines is hiervoor een damp-lease contract aangegaan met Flightline voor de periode van één jaar. Dit contract is niet verlengd en daarom maakte de "Jet" op vrijdag 29 februari haar laatste drie vluchten naar LCY. Gedurende deze periode werd dit vliegtuig op werkdagen 3x per dag ingezet op de route Rotterdam - London City, op zondag vloog dit toestel 2x naar LCY. Tevens was het mogelijk om met dit vliegtuig verder gelegen (charter-)bestemmingen aan te vliegen in een kortere vliegtijd (in vergelijking met de FK50). De BAe 146-300 is nu teruggenomen door British Aerospace en zij bouwen dit vliegtuig nu om tot Cargo-toestel.

Overname door Air France-KLM en incorporatie in Cityjet[bewerken]

VLM Airlines was totdat Air France-KLM op 24 december 2007 bekend maakte het over te nemen, een zelfstandige, onafhankelijke luchtvaartmaatschappij van de Nederlander Jaap Rosen Jacobson, die naast VLM airlines ook nog beschikt via zijn 'Panta Holdings BV' over Denim Air.[1].

Op 28 mei 2009 werd bekend dat Air France-KLM haar dochter VLM Airlines in CityJet gaat integreren. Sinds 2010 werd VLM niet langer als merknaam uitgedragen aan het publiek.[2] Vanaf begin 2010 zijn alle vliegtuigen in VLM-kleuren overgeschilderd en gaan ze de naam CityJet dragen. De laatste VLM-vlucht was op vrijdag 26 maart 2010 met de eerste Fokker-50 die ze beschikten, de OO-VLM.[3]

Overname door Intro Aviation[bewerken]

Per 1 mei 2014 is VLM Airlines in handen van Intro Aviation Gmbh en is de lijndienstmaatschappij omgevormd tot ACMI en Charter operator. 8 toestellen vliegen in de kleuren van Cityjet (momenteel de grootste klant) en 2 toestellen in FlyVLM kleuren. De overige 2 zijn nog niet bekend al zijn er geruchten dat 1 toestel in Visionair kleuren zal gaan vliegen. VLM airlines is wereldwijd inzetbaar.

Op 10 juli 2014 werd het eerste 'vernieuwde' VLM vliegtuig voorgesteld aan het publiek. Hierbij maakte ze bekend in Antwerpen dat ze in de nabije toekomst hun vloot verder willen gaan uitbreiden en benadrukken dat VLM Airlines nog bestaat en onafhankelijk werkt. De Fokker in Antwerpen kreeg alvast ook de tekst ‘City Of Antwerp’ en het logo van de stad Antwerpen mee, om de relatie tussen maatschappij en luchthaven met de Scheldestad te benadrukken.

VLM Airlines terug zelfstandig[bewerken]

Op 27 oktober 2014 maakte VLM Airlines en Intro Aviation GmbH bekend dat Intro Aviation haar aandelen in VLM Airlines zou verkopen aan het management van VLM. Na het afhandelen van de administratieve formaliteiten begin November gaat VLM Airlines terug opereren als een onafhankelijke speler in de Belgische luchtvaartsector. VLM Airlines blijft actief op de Europese chartermarkt en blijft ACMI / Wet lease contracten aanbieden aan haar klanten. De merknaam VLM zou ook terugkeren op Antwerp Airport en nieuwe routes zouden onderzocht worden.[4] Enkele dagen later, op 29 oktober 2014, maakt VLM bekend dat ze een intentieverklaring ondertekend heeft voor de lease van 2 Sukhoi Superjet 100 LR gedurende 12 jaar. De deal bevat ook kooprechten op 10 toestellen van hetzelfde type. VLM wordt hiermee de eerste Europese gebruiker van de Sukhoi Superjet 100. Oorspronkelijk zouden de toestellen vanaf april 2015 gebruikt worden maar VLM besliste om de bestellingen te veranderen in de LR-variant. door problemen met de certificatie voor deze variant zullen de toestellen pas in het derde kwartaal van 2016 geleverd worden.[5]

Vloot[bewerken]

Per december 2015:

Vanaf eind 2016 zullen 2 geleasde Sukhoi Superjet 100 LR's de vloot vervoegen. VLM heeft ook een koopoptie op nog eens 10 SSJ100LR's.

Bestemmingen[bewerken]

Vanaf 26 januari 2015 voert VLM twee dagelijkse retourvluchten uit tussen Antwerpen en Genève met een Fokker 50. De vluchten zijn gepland in de vroege ochtend en vroege avond, wat het aantrekkelijk maakt zowel voor toeristen als voor zakelijke passagiers. [6]

Op 21 februari 2015 maakte VLM via zijn website bekend vanaf 20 april te gaan vliegen vanaf Antwerpen en Rotterdam naar Hamburg. Hierdoor worden grote havens in Europa met elkaar verbonden. Er zal telkens weer een vroege ochtendvlucht en een avondvlucht plaatsvinden, zowel voor Antwerpen als bij Rotterdam. Deze vluchten zullen uitgevoerd worden door een Fokker 50.

België
Nederland
Groot-Brittanië

Externe links[bewerken]