VLM Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
VLM Airlines
IATA

VG

ICAO

VLM

Roepletters

Rubens

VLM Airlines Fokker 50
VLM Airlines Fokker 50
Opgericht Februari 1992
Heropstart sinds 2016
Eerste vlucht Mei 1993
Opgeheven Juni 2016
Hubs Antwerpen
London City Airport
Vloot 7
Bestemmingen 7
Moederbedrijf VLM Airlines (1993-2007)
Air France-KLM (2007-2014)
Intro Aviation (2014)
VLM Airlines (2014-2016)
SHS Antwerp Aviation (2016-heden)
Hoofdkantoor Vlag van België Antwerpen
Website FlyVLM.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
VLM Fokker 50 oude kleuren
VLM Fokker 50 in de nieuwe kleuren

VLM Airlines is een Belgische luchtvaartmaatschappij. VLM Airlines voert onder de naam FlyVLM als nichespeler lijnvluchten uit naar hoofdzakelijk regionale luchthavens.

Op 22 juni 2016 vroeg VLM Airlines het faillissement aan. Hierdoor verloren 160 mensen hun baan. Sinds september 2016 wordt er aan een heropstart gewerkt. Op 10 mei 2017 ontving VLM Airlines Slovenië haar AOC. Ze starten hun activiteiten met één Fokker 50, OO-VLN.

Geschiedenis[bewerken]

VLM Airlines[bewerken]

De BAe 146-300 van FlyVLM in Rotterdam

VLM Airlines (in de beginjaren ook Vlaamse Luchttransportmaatschappij genoemd) werd opgericht in 1992 door Freddy Van Gaever. Van Gaever had al ruime ervaring opgedaan bij de regionale Belgische luchtvaartmaatschappij Delta Air Transport (dat later zou overgenomen worden door de Belgische nationale luchtvaartmaatschappij Sabena), en zou in 2002 na het failliet van Sabena ook nog VG Airlines oprichten.

De eerste vlucht vond plaats in mei 1993 tussen Antwerpen en London City Airport (LCY). Later is VLM Airlines ook vanuit Brussel, Rotterdam, Luxemburg, Amsterdam naar LCY gaan vliegen. Verder opereerde VLM Airlines onder andere de routes LCY-Jersey, LCY-Isle of Man, Antwerpen-Manchester, Rotterdam-Manchester en Rotterdam-Hamburg. VLM Airlines vliegt iedere zomer chartervluchten van Rotterdam naar Jersey, Guernsey en Donegal vanaf Rotterdam.

In het verleden heeft VLM Airlines gevlogen op de routes Mönchengladbach (Düsseldorf Express)- LCY, Liverpool - LCY, Rotterdam - München, Rotterdam - Milaan/Malpensa, Brussel - Southampton ,Antwerpen - Genève & Groningen - LCY, Antwerpen-Frankfurt (gestopt na een periode van drie maanden).

Na het winnen van een internationale designcompetitie in 1996 veranderde het Nederlands grafisch ontwerpbureau Lila Design het geel/zwarte VLM (ex-Busy Bee) vliegtuigkleurenschema naar een blauw-wit-gouden look. De zwarte Vlaamse leeuw in het VLM-logo werden gouden "wings". De naam Vlaamse Luchttransportmaatschappij werd vanaf dan niet meer gebruikt.

In 2006 waren er 425 werknemers bij VLM Airlines. Er werden dat jaar 682.000 passagiers vervoerd en de omzet bedroeg 99,6 miljoen euro. De thuisbasis van de maatschappij is de luchthaven van Antwerpen (Deurne) - nochtans is Antwerpen niet de belangrijkste bestemming van de luchtvaartmaatschappij, London City Airport wordt als hub gebruikt. In 2006 maakte VLM Airlines voor het negende opeenvolgende jaar winst.

De vloot van VLM Airlines ontwikkelde zich van één vliegtuig bij de start tot 19 in 2006. De Fokker 50 is geschikt voor de korte vluchten van 1 à 1,5 uur zoals de VLM die verzorgt. Verder wordt de Fokker 50 door VLM Airlines ingezet voor charters door heel Europa.

Begin 2007 kwam een BAe 146-300 in de vloot, met een capaciteit van 92 stoelen. VLM Airlines is hiervoor een damp-lease contract aangegaan met Flightline voor de periode van één jaar. Dit contract is niet verlengd en daarom maakte de "Jet" op vrijdag 29 februari 2008 haar laatste drie vluchten naar LCY. Gedurende deze periode werd dit vliegtuig op werkdagen 3× per dag ingezet op de route Rotterdam - London City, op zondag vloog dit toestel 2× naar LCY. Tevens was het mogelijk om met dit vliegtuig verder gelegen (charter-)bestemmingen aan te vliegen in een kortere vliegtijd (in vergelijking met de FK50). De BAe 146-300 werd na einde contract door British Aerospace omgebouwd tot cargo-toestel.

Overname door Air France-KLM en incorporatie in Cityjet[bewerken]

VLM Airlines was totdat Air France-KLM op 24 december 2007 bekendmaakte het over te nemen, een zelfstandige, onafhankelijke luchtvaartmaatschappij, eigendom van de Nederlander Jaap Rosen Jacobson, die naast VLM Airlines ook nog beschikt via zijn 'Panta Holdings BV' over Denim Air.[1].

Op 28 mei 2009 werd bekend dat Air France-KLM haar dochter VLM Airlines in CityJet gaat integreren. Sinds 2010 werd VLM niet langer als merknaam uitgedragen aan het publiek.[2] Vanaf begin 2010 begon men alle vliegtuigen in VLM-kleuren te overschilderen en gingen ze de naam CityJet dragen. De laatste VLM-vlucht was op vrijdag 26 maart 2010 met de eerste Fokker-50 die ze beschikten, de OO-VLM.[3]

Overname door Intro Aviation[bewerken]

Per 1 mei 2014 was VLM Airlines in handen van Intro Aviation GmbH en werd de lijndienstmaatschappij omgevormd tot ACMI en Charter operator. Acht toestellen vlogen in de kleuren van Cityjet (de grootste klant) en 2 toestellen in VLM kleuren als FlyVLM. De vliegtuigen van VLM airlines zijn hierdoor wereldwijd inzetbaar.

Op 10 juli 2014 werd het eerste 'vernieuwde' VLM vliegtuig voorgesteld aan het publiek. Hierbij maakten ze bekend in Antwerpen dat ze in de nabije toekomst hun vloot verder willen gaan uitbreiden en benadrukken dat VLM Airlines nog bestaat en onafhankelijk werkt. De Fokker in Antwerpen kreeg alvast ook de tekst ‘City Of Antwerp’ en het logo van de stad Antwerpen mee, om de relatie tussen maatschappij en luchthaven met Antwerpen te benadrukken.

VLM Airlines opnieuw zelfstandig[bewerken]

Op 27 oktober 2014 maakte VLM Airlines en Intro Aviation GmbH bekend dat Intro Aviation haar aandelen in VLM Airlines zou verkopen aan het management van VLM (management buy-out). Na het afhandelen van de administratieve formaliteiten begin november gaat VLM Airlines terug opereren als een onafhankelijke speler in de Belgische luchtvaartsector. VLM Airlines blijft actief op de Europese chartermarkt onder de naam FlyVLM en biedt wet lease contracten aan haar klanten.[4] Hierbij fungeert de leasegever als operator voor de vlucht, die het vliegtuig, de bemanning, het onderhoud en de verzekeringen (ACMI = aircraft, crew, maintenance, insurance) op zich neemt, terwijl de leasenemer over het algemeen alle andere operationele kosten en verplichtingen op zich neemt, inclusief verkoop en marketing. Het vluchtnummer komt dan ook van de leasenemer.[5]

VLM Airlines vraagt faillissement aan[bewerken]

In mei 2016 vroeg VLM Airlines uitstel van betaling aan, nadat huisbankier KBC de rekeningen van de maatschappij had geblokkeerd.[6] De aanvraag is geen verrassing omdat de financiële problemen bij VLM al maanden bekend zijn. Bij VLM Airlines werken nog zo’n 160 mensen.[6] Voorlopig wordt nog door VLM gevlogen, maar na een verlies van 13 miljoen euro in 2015 door ongelukkige commerciële initiatieven raakt het geld op.[6] Op 22 juni 2016 vroeg het bedrijf het faillissement aan, naar aanleiding van het faillissement werden alle vluchten geschrapt.[7] Op 22 juni is het faillissement uitgesproken.

Op 29 juni werd bekendgemaakt dat alle onderhandelingen voor een doorstart zijn gestaakt.[8]

Toch een herstart van VLM Airlines[bewerken]

Op 9 september 2016 werd aangekondigd dat SHS Antwerp Aviation N.V. een principeakkoord heeft bereikt met de curatoren.[9] SHS Antwerp Aviation is eigendom van het Nederlandse SHS Aviation B.V., dat voor 60% in handen is van een groep Nederlandse investeerders en 40% in handen van Canadese investeerders, waarvan er twee gedomicilieerd zijn in Hong Kong. Harm Prins is CEO van SHS Antwerp Aviation.[10]

Begin november waren bij SHS Antwerp Aviation reeds 15 mensen aan de slag. In afwachting van de goedkeuring door de Rechtbank van Koophandel bereiden zij een herstart van de luchtvaartmaatschappij voor. Gezien het feit dat VLM Airlines reeds failliet werd verklaard, moet een nieuwe vliegvergunning (AOC) worden aangevraagd. De nieuwe start zal gedaan worden met nog 7 in eigendom zijnde Fokker 50's. Er werd nog geen beslissing genomen inzake de naam van de luchtvaartmaatschappij.

De hoofdzetel van SHS Antwerp Aviation is gevestigd op de luchthaven van Antwerpen.

Vloot[bewerken]

Een toestel type Fokker 50

Per november 2016:

Op 2 november 2016 telt de vloot van VLM Airlines nog 7 Fokker-50's in eigendom, waarvan 6 in vliegwaardige toestand. In juni 2016, net voor het faillissement, bestond de vloot uit 11 Fokker-50's (waarvan 7 in eigendom en 4 geleasede vliegtuigen naar aanleiding van een sale & lease back overeenkomst met Jetstream Aviation uit Miami), in 2014 waren dat er nog 12.

Externe links[bewerken]