VLM Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
VLM Airlines
IATA

VG

ICAO

VLM

Roepletters

Rubens

Opgericht februari 1992
Eerste vlucht mei 1993
Hubs Antwerpen
Vloot 11
Bestemmingen 7
Hoofdkantoor Antwerpen, België
Website FlyVLM.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
VLM Fokker 50 oude kleuren
VLM Fokker 50 in de nieuwe kleuren

VLM Airlines (Vlaamse Luchttransportmaatschappij) is een Belgische luchtvaartmaatschappij. VLM Airlines voert onder de naam FlyVLM als nichespeler lijnvluchten uit naar hoofdzakelijk regionale luchthavens. Daarnaast voert het als operator via ACMI-lease lijnvluchten en chartervluchten uit, vooral voor Cityjet.

De vloot bestaat uit 11 Fokker 50 vliegtuigen.

Geschiedenis[bewerken]

VLM Airlines[bewerken]

VLM Airlines werd opgericht in 1992 door Freddy Van Gaever. Van Gaever had al ruime ervaring opgedaan bij de regionale Belgische luchtvaartmaatschappij Delta Air Transport (dat later zou overgenomen worden door de Belgische nationale luchtvaartmaatschappij Sabena), en zou in 2002 na het failliet van Sabena ook nog VG Airlines oprichten.

De eerste vlucht vond plaats in mei 1993 tussen de Antwerpen en London City Airport (LCY). Later is VLM Airlines ook vanuit Brussel, Rotterdam, Luxemburg, Amsterdam naar LCY gaan vliegen. Verder opereerde VLM Airlines onder andere de routes LCY-Jersey, LCY-Isle of Man, Antwerpen-Manchester, Rotterdam-Manchester en Rotterdam-Hamburg. VLM Airlines vliegt iedere zomer chartervluchten van Rotterdam naar Jersey, Guernsey en Donegal vanaf Rotterdam.

In het verleden heeft VLM Airlines gevlogen op de routes Mönchengladbach (Düsseldorf Express)- LCY, Liverpool - LCY, Rotterdam - München, Rotterdam - Milaan/Malpensa, Brussel - Southampton ,Antwerpen - Genève & Groningen - LCY, Antwerpen-Frankfurt (gestopt na een periode van drie maanden).

Na het winnen van een internationale designcompetitie in 1996 veranderde het Nederlands grafisch ontwerpbureau Lila Design het geel/zwarte VLM (ex-Busy Bee) vliegtuigkleurenschema naar een blauw-wit-gouden look. De zwarte Vlaamse leeuw in het VLM-logo werden gouden "wings".

In 2006 waren er 425 werknemers bij VLM Airlines. Er werden dat jaar 682.000 passagiers vervoerd en de omzet bedroeg 99,6 miljoen euro. De thuisbasis van de maatschappij is de luchthaven van Antwerpen (Deurne) - nochtans is Antwerpen niet de belangrijkste bestemming van de luchtvaartmaatschappij, London City Airport wordt als hub gebruikt. In 2006 maakte VLM Airlines voor het negende opeenvolgende jaar winst.

De vloot van VLM Airlines ontwikkelde zich van één vliegtuig bij de start tot 19 in 2006. De Fokker 50 is geschikt voor de korte vluchten van 1 à 1,5 uur zoals de VLM die verzorgt. Verder wordt de Fokker 50 door VLM Airlines ingezet voor charters door heel Europa.

Begin 2007 kwam een BAe 146-300 in de vloot, met een capaciteit van 92 stoelen. VLM Airlines is hiervoor een damp-lease contract aangegaan met Flightline voor de periode van één jaar. Dit contract is niet verlengd en daarom maakte de "Jet" op vrijdag 29 februari 2008 haar laatste drie vluchten naar LCY. Gedurende deze periode werd dit vliegtuig op werkdagen 3x per dag ingezet op de route Rotterdam - London City, op zondag vloog dit toestel 2x naar LCY. Tevens was het mogelijk om met dit vliegtuig verder gelegen (charter-)bestemmingen aan te vliegen in een kortere vliegtijd (in vergelijking met de FK50). De BAe 146-300 is nu teruggenomen door British Aerospace en zij bouwen dit vliegtuig nu om tot cargo-toestel.

Overname door Air France-KLM en incorporatie in Cityjet[bewerken]

VLM Airlines was totdat Air France-KLM op 24 december 2007 bekendmaakte het over te nemen, een zelfstandige, onafhankelijke luchtvaartmaatschappij, eigendom van de Nederlander Jaap Rosen Jacobson, die naast VLM Airlines ook nog beschikt via zijn 'Panta Holdings BV' over Denim Air.[1].

Op 28 mei 2009 werd bekend dat Air France-KLM haar dochter VLM Airlines in CityJet gaat integreren. Sinds 2010 werd VLM niet langer als merknaam uitgedragen aan het publiek.[2] Vanaf begin 2010 zijn alle vliegtuigen in VLM-kleuren overgeschilderd en gaan ze de naam CityJet dragen. De laatste VLM-vlucht was op vrijdag 26 maart 2010 met de eerste Fokker-50 die ze beschikten, de OO-VLM.[3]

Overname door Intro Aviation[bewerken]

Per 1 mei 2014 is VLM Airlines in handen van Intro Aviation GmbH en is de lijndienstmaatschappij omgevormd tot ACMI en Charter operator. Acht toestellen vliegen in de kleuren van Cityjet (momenteel de grootste klant) en 2 toestellen in VLM kleuren als FlyVLM. De overige 2 zijn nog niet bekend, al zijn er geruchten dat 1 toestel in Visionair kleuren zal gaan vliegen. VLM airlines is wereldwijd inzetbaar.

Op 10 juli 2014 werd het eerste 'vernieuwde' VLM vliegtuig voorgesteld aan het publiek. Hierbij maakten ze bekend in Antwerpen dat ze in de nabije toekomst hun vloot verder willen gaan uitbreiden en benadrukken dat VLM Airlines nog bestaat en onafhankelijk werkt. De Fokker in Antwerpen kreeg alvast ook de tekst ‘City Of Antwerp’ en het logo van de stad Antwerpen mee, om de relatie tussen maatschappij en luchthaven met Antwerpen te benadrukken.

VLM Airlines terug zelfstandig[bewerken]

Op 27 oktober 2014 maakte VLM Airlines en Intro Aviation GmbH bekend dat Intro Aviation haar aandelen in VLM Airlines zou verkopen aan het management van VLM (management buy-out). Na het afhandelen van de administratieve formaliteiten begin november gaat VLM Airlines terug opereren als een onafhankelijke speler in de Belgische luchtvaartsector. VLM Airlines blijft actief op de Europese chartermarkt onder de naam FlyVLM en bied wet lease contracten aan haar klanten.[4] Hierbij functioneert de leasegever als operator voor de vlucht, die het vliegtuig, de bemanning, het onderhoud en de verzekeringen (ACMI = aircraft, crew, maintenance, insurance) op zich neemt, terwijl de leasenemer over het algemeen alle andere operationele kosten en verplichtingen op zich neemt, inclusief verkoop en marketing. Het vluchtnummer komt dan ook van de leasenemer.[5]

VLM Airlines vraagt uitstel van betaling aan[bewerken]

In mei 2016 vroeg VLM Airlines uitstel van betaling aan, nadat huisbankier KBC de rekeningen van de maatschappij had geblokkeerd.[6] De aanvraag is geen verrassing omdat de financiële problemen bij VLM al maanden bekend zijn. Bij VLM Airlines werken nog zo’n 160 mensen.[6] Voorlopig wordt nog door VLM gevlogen, maar na een verlies van 13 miljoen euro in 2015 door ongelukkige commerciële initiatieven raakt het geld op.[6]

Vloot[bewerken]

Per december 2015:

Op 29 oktober 2014, maakt VLM bekend dat ze een intentieverklaring ondertekend heeft met Ilyushin Finance Co voor de lease van 2 Sukhoi Superjet 100 gedurende 12 jaar. De deal bevat ook kooprechten op 10 toestellen van hetzelfde type. VLM zou hiermee de eerste Europese gebruiker worden van de Sukhoi Superjet 100. Oorspronkelijk zouden de toestellen vanaf april 2015 gebruikt worden maar VLM besliste om de bestellingen te veranderen in de LR-variant (Longe Range). Door problemen met de certificatie voor deze variant zullen de toestellen pas in het derde kwartaal van 2016 geleverd worden.[7] Begin maart 2016 bevestigde het bedrijf het nieuws dat de deal met de SSJ niet doorgaat.[8] Reden zou zijn dat de langeafstandsversie van het vliegtuig nog niet het nodige certificaat heeft ontvangen van het Europese luchtvaartveiligheidsagentschap EASA.[8] Ook zouden stijgende politieke spanningen tussen Rusland en het westen een rol spelen, zij het beperkt.

Externe links[bewerken]