Spanair

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
SPANAIR
IATA

JK

ICAO

JKK

Roepletters

Spanair

Een Airbus A320 in de laatste kleuren van Spanair
Een Airbus A320 in de laatste kleuren van Spanair
Opgericht 1986
Eerste vlucht maart 1988
Vloot 29 vliegtuigen
Bestemmingen 37
Frequentflyer-programma Spanair Plus
Alliantie Star Alliance
Moederbedrijf SAS
Viajes Marsans
Hoofdkantoor Barcelona, Spanje
Sleutelfiguren Ferran Soriano (Algemeen-directeur)
Mike Szücs (CEO)
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Spanair S.A. was een Spaanse luchtvaartmaatschappij met als thuisbasis Palma de Mallorca.

Spanair voerde vluchten uit in Spanje en Europa met verbindingen naar West-Afrika. De thuishaven was luchthaven Barcelona (BCN). In 2012 stopte de maatschappij de gehele operatie.

Geschiedenis[bewerken]

De luchtvaartmaatschappij werd opgericht in december 1986 en begon met vliegen in maart 1988. Het was een joint venture van SAS en Viajes Marsans, men begon met Europese charter vluchten. Lange afstandvluchten naar de VS, Mexico en de Dominicaanse Republiek werden gestart in 1991, gevolgd door binnenlandse lijndiensten in maart 1994. Spanair werd in 2003 lid van Star Alliance. In januari 2012 stopte de luchtvaartmaatschappij met het aanbieden van vluchten, na het afspringen van een mogelijke redding van het faillissement door Qatar Airways.

Vliegramp Madrid[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Spanair-vlucht JK 5022 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 20 augustus 2008 stortte een McDonnell Douglas MD-82 (registratie EC-HFP) van Spanair neer tijdens het opstijgen van de luchthaven Madrid-Barajas. Hierbij kwamen 154 mensen om het leven. Het vliegtuig was onderweg van Madrid naar Las Palmas Airport op de Canarische Eilanden (vluchtnummer JK5022 en LH2554). De oorzaak van het ongeluk met het toestel met 163 passagiers en 9 bemanningsleden (172 inzittenden) aan boord was volgens de eerste hypothese een brand in de linkermotor. Later bleek echter uit beeldopnames dat er tijdens de start van het vliegtuig geen enkele brand of ontploffing heeft plaatsgevonden. Uit onderzoek werd bekend dat het vliegtuig tijdens de start de verkeerde configuratie had (geen welvingskleppen had geselecteerd), gevolg was dat het vliegtuig na de start in een overtrek terechtkwam waar het niet meer van herstelde. Het "takeoff configuration warning system" dat had moeten waarschuwen voor een verkeerde take off configuratie had gefaald, en had de piloten niet gewaarschuwd voor de verkeerde configuratie

Het ongeluk vond toevalligerwijs plaats enkele uren nadat de piloten van Spanair hadden laten weten een staking te overwegen om de onrust over het eigendom van de luchtvaartmaatschappij weg te nemen[1].

Op 4 september 2008 maakte een Spanair-toestel van hetzelfde type een noodlanding op Mallorca. De 163 passagiers zouden niet in gevaar zijn geweest. Het toestel dat op weg was van Ibiza naar Lissabon zou pas na de derde startpoging zijn losgekomen van de grond[2].

Vloot[bewerken]

Spanair-Airbus A321

De vloot van Spanair bestond eind 2011 uit:

Type Vliegtuig Aantal
Airbus A320-200 19
Airbus A321-200 5
McDonnell Douglas MD-82/83 5