Philippine Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Philippine Airlines
IATA

PR

ICAO

PAL

Roepletters

Philippine

Een Airbus A340 van Philippine Airlines.
Opgericht 1941
Hubs Ninoy Aquino International Airport
Mactan-Cebu International Airport
Vloot 58 vliegtuigen
Bestemmingen 42
Frequentflyer-programma Mabuhay Miles (formerly PALsmiles)
Moederbedrijf Philippine Airlines, Inc.
Hoofdkantoor Makati City (Filipijnen)
Sleutelfiguren Gabriel C. Singson (Voorzitter Emeritus), Lucio C. Tan (Voorzitter en CEO)
Website http://www.philippineairlines.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Philippine Airlines, ook wel PAL, is de nationale luchtvaartmaatschappij van de Filipijnen. Het was de eerste en dus tevens de oudste nog bestaande luchtvaartmaatschappij in Azië. De maatschappij vliegt zowel op nationale als internationale bestemmingen. De belangrijkste hub is Ninoy Aquino International Airport bij Manilla. De belangrijkste concurrenten van Philippine Airlines zijn China Airlines en Japan Airlines. Sinds 10 juli 2013 staat de luchtvaartmaatschappij niet meer op de zwarte lijst van de Europese Unie, na een periode van drie jaar. Alle andere Filipijnse luchtvaartmaatschappijen bevinden zich wel op deze lijst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1940 tot 1960[bewerken | brontekst bewerken]

Philippine Airlines werd op 26 februari 1941 opgericht door een groep zakenmensen onder leiding van Andres Soriano. Daarmee is het de oudste luchtvaartmaatschappij van Azië die nog onder de huidige naam opereert. Voormalig senator Ramon Fernandez was de voorzitter en president in die begintijd, terwijl Andres Soriano de algemeen manager was. Door investering door de overheid in het bedrijf werd PAL nog datzelfde jaar genationaliseerd.

De eerste vlucht vond plaats op 15 maart 1941 met een Beechcraft Model 18-vliegtuig, die dagelijkse vluchten uitvoerde tussen Manilla (vanaf Nielson Field) en Baguio[1]. Op 22 juli kocht het bedrijf het franchise-recht op de Philippine Aerial Taxi Company. De Tweede Wereldoorlog onderbrak de diensten van PAL tot 1945. De twee Beechcraft 18's en hun piloten werden bij het uitbreken van de oorlog op 18 december 1941 ingezet om Amerikaanse piloten te evacueren naar Australië. Een van de twee vliegtuigen werd boven Mindanao neergeschoten en het andere werd vernietigd op de grond bij een luchtaanval op Soerabaja in Indonesië.

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2016 bestaat de vloot van Philippine Airlines uit:

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Milestones in the History of PAL, PhilippineAirlines.com. Accessed September 2007.
Zie de categorie Philippine Airlines van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.