Max Mosley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
FIA president
Max Mosley (1969)
Nationaliteit Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Naam Max Mosley
Actief 1993-2009
Voorganger Jean-Marie Balestre
Opvolger Jean Todt
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Max Rufus Mosley (Londen, 13 april 1940) is de voormalig voorzitter van de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), een internationale federatie van verschillende nationale auto-, motorsport- en motorclubs. De FIA is eveneens verantwoordelijk voor de organisatie van Formule 1. Hij werd op 23 oktober 2009 opgevolgd door de Fransman Jean Todt.

Mosley is de vierde zoon van Oswald Mosley, voormalig leider van de British Union of Fascists, en het tweede kind uit Oswald Mosleys huwelijk met Diana Mitford. De eerste jaren van zijn leven bracht hij gescheiden van zijn ouders door. Mosley volgde onderwijs op privéscholen in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië voordat hij in Oxford ging studeren aan Christ Church, waar hij een graad in natuurkunde behaalde.

Reeds op jonge leeftijd was Mosley betrokken bij de politiek; in zijn tienerjaren organiseerde hij sociale activiteiten voor de politieke partij Union Movement, die was opgericht door zijn vader. Omdat de partij bekendstond als fascistisch en de achternaam Mosley daarmee een negatieve klank kreeg besloot hij te stoppen in de politiek.

In de jaren zestig was Mosley actief als amateur-autocoureur. Het hoogste niveau dat hij bereikte was Formule 2. In 1970 deed hij voor het eerst mee aan de Formule 1, niet als rijder, maar als oprichter van raceautobouwer en Formule 1-team March Engineering.

In de jaren zeventig werd Mosley de rechtsadviseur van de Formula One Constructors Association (FOCA), de organisatie die de Formule 1-teams representeert. Mosley legde bij die organisatie de basis voor het eerste Concorde Agreement, een overeenkomst waarin televisierechten en de verdeling van het prijsgeld zijn vastgelegd. In 1991 werd Mosley verkozen tot directeur van FISA. In 1993 werd hij directeur van de overkoepelende organisatie FIA.

Zijn zoon, Alexander Mosley, overleed op 5 mei 2009 door onbekende oorzaak.[1]

In opspraak[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2008 kwam Mosley in opspraak, toen de Daily Mail een filmpje openbaarde waarin hij in compromitterend damesgezelschap te zien was. Een van deze dames, met wie de voorzitter van de Internationale Autosportfederatie een sm-spel speelde, is getrouwd met een geheim agent van MI5. Een onderzoek werd gestart.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]