Mediomatrici

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Mediomatrici (Grieks: Μεδιομάτρικες) waren een oud Keltisch volk, die bij de Belgae (Gallië) hoorden. Divodorum Mediomatricorum (het moderne Metz in Frankrijk) was hun hoofdstad.

Julius Caesar beschreef hun gebied nogal algemeen door te zeggen dat de Rijn langs het gebied van de Sequani, Mediomatrici, Triboci (of Tribocci) en Treveri stroomde. Volgens Claudius Ptolemaeus lag het gebied van de Mediomatrici ten zuiden van het gebied van de Treveri.

Het bisdom Metz komt ongeveer overeen met hun gebied, wat dus ten westen van de Vogezen lag. Maar volgens Caesar liep hun gebied uit tot aan de Rijn, dus bezaten ze het gebied tussen de Vogezen en de Rijn. Dit komt overeen met wat Strabo schreef, dat wil zeggen dat de Sequani en de Mediomatrici langs de Rijn woonden, waartussen de Triboci woonden, een Germaans volk die verhuisd waren uit hun eigen land. Het lijkt alsof een deel van het gebied van de Mediomatrici bezet was geweest door de Germanen voor Caesars komst en dat, na Caesar, Germaanse stammen zoals de Nemeten en de Vangionen de Gallische kant van de Rijn (ten noorden van de Triboci tot aan Mainz) bezet hielden. Ten noorden van Mainz lag het gebied van de Treveri. We kunnen gerust veronderstellen dat al deze stammen indringers waren in het oorspronkelijke gebied van de Mediomatrici.

Het is mogelijk dat sommige Mediomatrici zich ooit gevestigd hebben nabij Novara, in Noord-Italië, waar sommige plaatsnamen hiernaar verwijzen, bv.: Mezzomerico (Mediomadrigo in 980).

Bronnen[bewerken]

  • William Smith: Dictionary of Greek and Roman Geography (1857).
  • Istituto Geografico de Agostini, Nomi d'Italia, ISBN 88-511-0983-4, p. 384