Vogezen (gebergte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vogezen
Vogezen
Hoogste punt Grand Ballon (1424 m)
Lengte 250 km
Locatie Frankrijk
Type Middelgebergte
Detailkaart
Kaart van Vogezen (gebergte)
Foto's
Chajoux-vallei, La Bresse
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Vogezen (Frans: Vosges, Alemannisch: Vogesen) zijn een middelhoge bergketen in het noordoosten van Frankrijk. De bergketen begint aan de grens met Zwitserland en strekt zich naar het noorden uit over de westelijke zijde van het Rijndal. De ronde toppen van de Grote Vogezen worden ballons genoemd, Frans voor bolvormige bergen.

Van 1871 tot 1918 liep door het zuidelijk gedeelte de grens tussen Frankrijk en Duitsland. Er zijn verschillende geologische overeenkomsten tussen de Vogezen en het Zwarte Woud. De Vogezen bestaan voornamelijk uit graniet en rode zandsteen.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Vogezen kunnen worden verdeeld in:

  • de Grote Vogezen, van Belfort tot Bruche,
  • de Centrale Vogezen, tussen de Bruche en de Col de Saverne,
  • de Lagere Vogezen, tussen de Col de Saverne en de bron van de Lauter en de Hardt.

De departementen Vosges en Haute-Saône worden van de Elzas en Belfort gescheiden door de Ballon d'Alsace, of de St. Maurice. Het hoogste punt in de Vogezen is de Grand Ballon (1424 m).

De spoorweg van Parijs naar Straatsburg loopt over de Col de Saverne. Geen spoorlijn steekt de Vogezen over tussen Saverne en Belfort, maar er zijn verschillende wegen over de passen, bijvoorbeeld Col du Bonhomme, de Col de la Schlucht en de Col de Bussang.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

Geologisch gesproken zijn de Vogezen en het Zwarte Woud aan elkaar verwant. Als gevolg van druk van de vorming van de Alpen zakte vooral het gebied ertussen naar beneden en vormde zich de Rijnslenk. Dit gebeurde vrij plotseling bij het begin van het tertiair, ongeveer 65 miljoen jaar geleden. Tegelijk stuwden de randen omhoog, met als gevolg dat er door erosie oudere steenlagen naar boven kwamen.

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende meteorologische verschillen tussen de oostelijke en westelijke gebieden van de keten. De jaarlijkse regenval is veel hoger en de gemiddelde temperatuur is veel lager in het westen dan in het oosten. Gemiddeld valt er op meer dan negentig dagen per jaar sneeuw.[1]

Lijst van de hoogste toppen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende bergpassen (cols)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vosges mountains van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.