Naar inhoud springen

Meertje de Waal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 25 jul 2019 om 00:48. (→‎Sage: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Meertje de Waal
Natuurgebied
Meertje de Waal (Nederland)
Meertje de Waal
Situering
Land Nederland
Locatie Zuid-Holland
Coördinaten 51° 53′ NB, 4° 4′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Rockanje
Informatie
IUCN-categorie natuurgebied (Beschermd natuurgebied)
Oppervlakte 0,25 km²
Beheer Natuurmonumenten

Meertje de Waal is een natuurgebied in Rockanje op Voorne-Putten in de provincie Zuid-Holland. Dit natuurgebied van 25 hectare wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het bestaat uit rietlanden, moerasbos, graslanden en open water met een zandbodem.

Meertje de Waal is een overblijfsel van de kreek de Strype, een voormalige getijdengeul, en stond in het verleden in verbinding met open zee. Dit veranderde in 1350 door een afdamming van de Vleerdamsedijk. Er sijpelt nog zoute kwel onder de dijk door, waardoor bij het meertje zoutminnende planten als zilte schijnspurrie, zeeaster en melkkruid groeien. Het natuurgebied rond het meertje de Waal is niet toegankelijk, maar vanaf de Vleerdamsedijk is het te overzien.

"Groeiende steen"

In het meertje kwam een bijzonder natuurverschijnsel voor: een groeiende steen. Tegenwoordig groeit hij niet meer echt [bron?], maar zeker tot in de eerste helft van de 20e eeuw was dat wel het geval. Dergelijke groeiende stenen komen op andere plaatsen in het Zeeuwse deltagebied ook voor, zoals in het Groote Gat bij Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied van de kreek heeft de overstromingen van het begin van de 13e eeuw overleefd. Het is goed mogelijk dat de rots (zoals hij later genoemd werd) of één of meer andere groeiende stenen al voor het begin van de 13e eeuw bestond(en).

Sage

De Betjeskelder is een put in het noordwesten van het natuurgebied. Men ontdekte begin twintigste eeuw dat de modder in de put geneeskrachtige werking had bij reumapatiënten. De klei werd daarom weggegraven en naar boerderij Walesteyn gebracht. Die boerderij is van 1916 tot 1922 een kuuroord geweest. Bij het weggraven van de klei is het Meertje de Waal ontstaan.

Er bestaat een sage over de Betjeskelder of bodemloze "put". Het betreft een sage over een liefdesdrama dat zich rond 1600 zou hebben afgespeeld. Het verhaalt van de onmogelijke liefde tussen Mark, zoon van een welgestelde boer uit Rockanje, en Betje, dochter van een van de huishoudsters. Mark vertelde Betje dat hun liefde onverwoestbaar was als een rots. Maar hoe dramatisch anders liep het. Mark viel als een blok voor de vrouw die zijn vader als huwelijkskandidate naar voren schoof. Betje rende weg, richting meertje De Waal. Die begreep natuurlijk ook waar de klepel hing. Mark en de anderen gingen erachteraan. En ze zagen haar het water in gaan. Het water kwam in beroering en er verscheen een draaikolk waar Betje in verdween. Mark stond aan de kant naar haar te roepen en aangezien hij te dichtbij stond werd hij ook door het water gegrepen. Onmiddellijk werd het water rustig en ze waren allebei weg. Op dat moment kreeg het de naam Betjeskelder.

Zie ook

Externe links