Meester van Zweder van Culemborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Helft van een blad uit het Egmond Brevier.

Meester van Zweder van Culemborg is de noodnaam voor een 15e-eeuws Nederlandse miniaturist, die actief was in de omgeving van Utrecht tussen ongeveer 1415 en 1440. De naamgeving verwijst naar een missaal dat omstreeks 1425 werd vervaardigd in opdracht van de bisschop van Utrecht, Zweder van Culemborg, dat zich nu bevindt in de Philosophisch Theologische Hochschule in Brixen (Brixen, Philosophisch Theologische Hochschule, ms. C. 20).

Mogelijk waren hier meerdere kunstenaars bij betrokken, die samenwerkten in een atelier in Utrecht, zodat ook wel in het meervoud gesproken wordt van de 'Meesters van Zweder van Culemborg'.

De miniaturen van de Meester van Zweder van Culemborg zoals die voorkomen in het missaal van de bisschop worden beschouwd als ongeëvenaarde voorbeelden in de Noord-Nederlandse miniatuurkunst. De miniaturist die bekendstaat onder de noodnaam Meester van Katharina van Kleef en die het befaamde Getijdenboek van Katharina van Kleef vervaardigde, wordt gerekend tot zijn leerlingen [1].

Externe links[bewerken]