Universiteitsbibliotheek Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Universiteitsbibliotheek Utrecht
Universiteitsbibliotheek Utrecht (nieuwe gebouw in De Uithof)
Universiteitsbibliotheek Utrecht (nieuwe gebouw in De Uithof)
Opgericht 1584
Locatie Utrecht (stad)
Type Universiteitsbibliotheek
Collectie
Aantal 4,2 miljoen boeken
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Universiteitsbibliotheek Utrecht is de bibliotheek voor de wetenschappelijke informatievoorziening van de Universiteit Utrecht. In 1636 werd de universiteit Utrecht opgericht. De Stadsbibliotheek Utrecht tevens universiteitsbibliotheek werd echter al in 1584 gestart. Deze bibliotheek was in het koor van de Janskerk op het Janskerkhof. Eind 1640 werd Cornelis Booth als eerste bibliothecaris van de Universiteitsbibliotheek benoemd.

In 1820 verhuisde de Universiteitsbibliotheek van de Janskerk naar het voormalig paleis van koning Lodewijk Napoleon aan de Wittevrouwenstraat 7-11. De collectie raakte in de loop van tijd door de groei van de universiteit over diverse vestigingen in de stad Utrecht verspreid. In 2002 verhuisden in totaal 4,2 miljoen boeken naar een nieuw gebouw op De Uithof, dat door Wiel Arets is ontworpen. Het voormalige paleis aan de Wittevrouwenstraat is nu de Universiteitsbibliotheek Binnenstad.

De Universiteitsbibliotheek Utrecht bezit een collectie handschriften, oude drukken en landkaarten, ondergebracht in de bijzondere collecties. Een topstuk uit de collectie is het Utrechts Psalter.

Literatuur[bewerken]

  • Grosheide, D., Monna, A.D.A. & Pesch, P.N.G.: Vier eeuwen Universiteitsbibliotheek Utrecht. Deel 1: De eerste drie eeuwen. Utrecht, Bibliotheek der Rijksuniversiteit & HES Uitgevers, 1986. ISBN 9061940966
  • Egmond, Marco van, Jaski, Bart & Mulder, Hans, red.: Bijzonder onderzoek. Een ontdekkingsreis door de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Utrecht, Universiteitsbibliotheek Utrecht, 2009. ISBN 9789040076572

Externe links[bewerken]