Meijiperiode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geschiedenis van Japan


Naar periode
Naar onderwerp

Portaal  Portaalicoon  Japan
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis
Keizer Meiji in westers uniform

De Meijiperiode (明治時代, Meiji-jidai) is een periode in de Japanse geschiedenis, die begon bij de restauratie van de Meijikeizer, naar het (iets minder symbolische) centrum van de macht in 1868, en duurde tot de dood van deze keizer in 1912. Voorafgaand aan de Meijiperiode was de Edoperiode, die bestuurd werd door een aristocratisch-bureaucratisch systeem, de bakufu. Aan dat systeem was een traditie van afzondering verbonden, dat onhoudbaar werd door de dreiging van bezetting door het Westen. Door de spanning die daaruit ontstond, kwam er een revolutie van de lagere "adel", gesteund door het keizerlijk huis tot stand die het Tokugawa-shogunaat omverwierp.

Hervormingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Meijiperiode werd getekend door de snelle verandering naar een modern land dat kon concurreren met het westen. Hiertoe werden op zeer veel fronten in de maatschappij veranderingen doorgevoerd (o.a. in de wetenschap, technologie, gezinsinrichting, handel, scholing en medische zorg).

Economische verandering[bewerken | brontekst bewerken]

Er werden in hoog tempo staatsbedrijven gecreëerd, die dan (met uitzondering van de militaire industrie) wanneer ze economisch rendabel waren, geprivatiseerd werden. Ook werd de infrastructuur uitgebouwd, er werden nationale post- en telegraafsystemen ingevoerd, en buitenlandse technologie werd geïmporteerd.

Ondanks de sterk groeiende economie en het optimisme van de Japanse bevolking, was Japan toch nog een vrij arm land ten tijde van de Meijiperiode. Het is dan ook omtrent deze tijd dat Japan zijn eerste economische emigranten kreeg. Deze gingen vooral naar Latijns-Amerika, waar nog altijd afstammelingen van hen wonen.

Nationalisme[bewerken | brontekst bewerken]

Ook was een item van de Meijiregering om van Japan één coherent land te scheppen. Hiertoe werden de Europese nationalistische ideeën overgenomen en ook de tot dan toe typisch Europese rassentheorie werd gebruik om het idee van een sterk historisch logische Japanse eenheid te scheppen. Desalniettemin slaagde de strategie van de Japanse regering erin om een sterk land met een moderne economie en defensiemacht te maken, dat buiten het gevaar van kolonisatie door westerse landen kwam te staan.

Enkele hervormingen op een rijtje[bewerken | brontekst bewerken]

Het einde van de Meijiperiode[bewerken | brontekst bewerken]

Na de dood van keizer Meiji werd hij opgevolgd door keizer Taisho. Deze periode werd de Taishoperiode: de periode van de grote mogelijkheden.

Omrekening naar de gregoriaanse kalender[bewerken | brontekst bewerken]

Meiji 1 2 3 8 13 18 23 28 33 38 43 45
Gregoriaans 1868 1869 1870 1875 1880 1885 1890 1895 1900 1905 1910 1912