Mende (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mende beeld

De Mende-stam is een Afrikaans volk van ongeveer 2.000.000 mensen. Ze spreken hun eigen taal en wonen voornamelijk in Sierra Leone, Liberia en Guinee. Hun cultuur en taal doen vermoeden dat ze daar tussen de tweede en zestiende eeuw vanuit Soedan heen zijn gemigreerd

Mende-mensen verbouwen rijst en andere granen. De hogere klassen van de stam stammen grotendeels af van de soldaten van het Songhairijk. Op het gebied van religie houden de islam en het christendom elkaar in evenwicht (beide ongeveer 50%).

In de negentiende eeuw werden veel Mende-mensen verhandeld als slaaf. Sengbe Pieh, een lid van de stam, was de leider van de Amistadopstand op het schip La Amistad.

Enkele bekende mensen uit de stam zijn Milton Margai, de eerste minister-president van Sierra Leone, Isaiah Washington, een Afro-Amerikaans acteur en Patrick Bantamoi, een doelman uit Sierra Leone.

Mende rond 1935[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • John D. Fage: History of Africa. Routledge; 4th edition (2001).
  • Among the Mende in Sierra Leone. The letters from Sjoerd Hofstra (1934-1936). Ed. and transl. by Marijke Gijswijt-Hofstra. Leiden, African Studies Centre, 2014. ISBN 9789054481386

Zie ook[bewerken]

  • Krio (volk), een Creoolse bevolkingsgroep in Sierra Leone.