Mercedes-Benz SLS AMG

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mercedes-Benz SLS AMG
Mercedes C197 SLS AMG.jpg
Algemeen
Merk Mercedes-Benz
Type SLS AMG
Basisprijs € 262.900,- (2012)
Voorganger SLR McLaren (2002-2009)
Verwant

Mercedes-Benz 300SL Gullwing

Assemblage Duitsland
Technisch
Motor

6208cc V8 mid-front

Vermogen in pk 571
Koppel 650 Nm
Overbrenging

7-traps automaat (Speedshift)

Massa 1.620 kg
Verbruik 13,6 l:/100 km
Emissie 308 g/km
Topsnelheid begrensd op 317 km/h
Sprint van stilstand
tot 100 km/h
3,8 sec
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Mercedes-Benz SLS AMG is een sportwagen van de Duitse automobielconstructeur Mercedes-Benz die van 2009 tot 2014 gebouwd is. De auto wordt aangedreven door een 6,2-liter V8 met 571 pk. De wagen wordt gezien als een reïncarnatie van de legendarische 300SL Gullwing. Beide auto's hebben een lange neus, de zitplaatsen zitten relatief ver naar achter, en beide auto's hebben vleugeldeuren. Bij de 300SL Gullwing was dit noodzaak vanwege de constructie van het frame, bij de SLS AMG is het een designelement.

De SLS AMG werd in eind 2007 voor het eerst gezien als testauto. Er werd toen gebruikgemaakt van de carrosserie van de Dodge Viper, zij het aangepast en beplakt met zwarte tape en plastic opzetstukken. In 2008 werd de auto voor het eerst met eigen koetswerk gezien. De auto werd in september 2009 op de IAA in Frankfurt geïntroduceerd.

De SLS AMG heeft binnen Mercedes-Benz de plaats ingenomen van de SLR McLaren, die in 2009 uit productie ging. Overigens heeft McLaren zelf ook een nieuwe sportwagen geïntroduceerd, de MP4-12C.

De SLS AMG maakt gebruik van de M159 motor. In de SLS levert deze 571 pk bij 6.800 tpm. Het maximumkoppel van 650 Nm wordt bereikt bij 4.750 tpm. Van 0 naar 100 km/h is gedaan na 3,8 seconden, de top van de auto is begrensd op 317 km/h. Ten behoeve van een betere gewichtsverdeling is de motor vlak achter de vooras geplaatst en de versnellingsbak samen het differentieel tussen de achterwielen; de zogeheten transaxle-opzet.

Mercedes-Benz SLS E-cell

SLS E-cell[bewerken]

Er bestaat nu ook een door AMG gemaakte SLS E-cell, een SLS met een 480 kW sterke elektrische motor en vierwielaandrijving. De standaard SLS AMG heeft achterwiel aandrijving. Eigenlijk heeft de E-cell vier motoren (één motor per wiel) met een totaal gewicht van 450kg. Wat ook opmerkelijk is aan de wagen is de kleur, de wagen is tot nu toe alleen nog maar getoond in neon groen/geel.

SLS AMG Roadster[bewerken]

De Roadster is de open versie van de SLS AMG. Er is gekozen voor een stoffen dak dat binnen elf seconden naar beneden is geklapt. De vleugeldeuren zoals ze op de coupé-versie te vinden zijn heeft deze cabrio uiteraard niet; de deuren openen gewoon naar de zijkant. Verder heeft deze auto dezelfde 6,2-liter V8 als de coupé.

SLS AMG Electric Drive[bewerken]

Mercedes-Benz presenteerde in oktober 2012 de SLS AMG Electric Drive, een elektrische versie van de SLS AMG en een doorontwikkeling van de SLS AMG E-Cell. De auto wordt aangedreven door enkel vier elektromotoren die elk 45 kilogram wegen en 185 pk leveren. Bij elkaar leveren de motoren 740 pk. De auto gaat van 0 naar 100 km/h in 3,9 seconden. Het accupakket weegt 548 kilogram en werd ontwikkeld door het Formule 1-team van Mercedes-Benz. Volgens Mercedes-Benz ligt de actieradius op 250 kilometer. De Electric Drive is in 2014 op de markt gekomen.

SLS AMG Black Series[bewerken]

Sommige wagens van AMG worden uitgebracht als Black Series, de SLS is er één van. De SLS Black Series is nog niet officieel aangekondigd door Mercedes-Benz dus er is nog weinig over bekend. Wat de Black Series in het algemeen inhoudt, is dat de wagens lichter en krachtiger zijn dan de normale versies. Bij de SLS zal dat ook zo zijn. Ook wordt de aerodynamica verbeterd, spoilers en luchtinlaten zijn sterk aanwezig. Waarschijnlijk wordt ook de snelheidsbegrenzing weggelaten of verhoogd. In het laatste geval zal de topsnelheid aanzienlijk toenemen, mede door de extra pk's.