Merkenveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Merkenveld (soms ook gespeld als: Merkemveld) is een bos- en recreatiegebied in de West-Vlaamse gemeente Zedelgem, gelegen op het grondgebied van Zedelgem, Veldegem en vooral Loppem. Het ligt direct ten oosten van buurtschap De Leeuw.

Het Merkenveld sluit aan bij het domein van Kasteel Baesveld (20 ha), particuliere bossen (22 ha) en het natuurgebied Doeveren (57 ha), waarmee de totale oppervlakte op ongeveer 110 ha komt. Het Merkenveld, ruim 18 ha, werd in de jaren '80 van de 20e eeuw aangekocht door de gemeente Zedelgem en staat sindsdien bekend als het Gemeentelijk domein Merkemveld.

Geschiedenis[bewerken]

Het Merkenveld was een onderdeel van het 390 ha grote Lichterveldeveld, een heidegebied met een aantal vennen die zich boven een leemlaag bevonden. In de 2e helft van de 18e eeuw werden deze vennen drooggelegd, deels in opdracht van de eigenaar, jonkheer Van Outryve de Merckem, kasteelheer van Baesveld. Begin 19e eeuw was een groot deel van de woeste grond ontgonnen en beplant met bos, of in landbouwgrond omgezet. Tussen 1815 en 1830 werd een jachtpaviljoen gebouwd dat enkele decennia later tot het Kasteel Baesveld werd uitgebouwd. In 1899 kwam het domein aan Gaston de Kerckhove d'Ousselghem en na diens overlijden in 1943 kwam een klein deel in bezit van François Joly-Janssens de Bisthoven. De rest werd verkocht en raakte uiteindelijk versnipperd over diverse eigenaren. Bijna 40 ha van dit gebied was in gebruik voor verblijfsrecreatie en werd uiteindelijk aangekocht door de gemeente. Een deel bleef in eigendom van de scouting.

Het gebied wordt doorstroomd door de Kerkebeek.

Flora en fauna[bewerken]

Een deel van het gebied heeft een rijke plantengroei met onder meer stengelloze sleutelbloem, bosanemoon, dubbelloof, kleine steentijm, fraai duizendguldenkruid, liggend hertshooi, witte klaverzuring, bleeksporig bosviooltje en grote muur.

Er komen 12 soorten zoogdieren voor, plus een aantal vleermuissoorten die in een op het domein gelegen ijskelder een onderkomen vinden. Een zevental amfibiënsoorten en een groot aantal vogels werd er waargenomen. Een elftal libellensoorten kon worden vastgesteld.

Toegankelijkheid[bewerken]

Op het Merkenveld is ook een scoutingterrein gevestigd ("Hopper"). Het gebied is -afgezien van de Er loopt een bosleerpad en een wandelroute over het terrein.