Meroka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meroka
Het Meroka-systeem op het Spaanse vliegdekschip Principe de Asturias.
Type Nabijheidsverdedigingssysteem
Land van oorsprong Vlag van Spanje Spanje
Dienstgeschiedenis
Gebruikt door Spaanse marine
Productiegeschiedenis
Ontwerper Bazán
Producent Bazán
Specificaties
Gewicht 4921kg
Lengte 2,4m (kanon)
Bemanning Automatisch
Patroon 20×128mm
Kaliber 20mm
Actie 12 kanonnen
Vuursnelheid 12×120p/m
Projectielsnelheid 1290m/s
Effectief bereik 2000m
Voedingssysteem 720 patronen
Richtmiddelen Radar + volgradar

Meroka SPG-M2B is een nabijheidsverdedigingssysteem voor marineschepen van het Spaanse bedrijf Bazán, nu Navantia. Het systeem is ingebouwd in een 360° draaibare toren. De naam komt van het Duitse woord "Mehrrohrkanone", wat "meerloopskanon" betekent. Meroka wordt geïnstalleerd op alle grotere Spaanse marineschepen.

Radar[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste versies hadden een Lockheed Electronics PVS-2 Sharpshooter-radar die niet mee op de toren gemonteerd was. Deze kon doelwitten vinden op 5 kilometer afstand. Later werd deze radar mee op de toren geplaatst en tevens een IR-volgradar van Israëlische makelij en een infraroodcamera toegevoegd.

Kanon[bewerken | brontekst bewerken]

Het snelvuurkanon van de Meroka bestaat uit 12 Oerlikon 20mm kanonnen die in 2 rijen van 6 geplaatst zijn, in een kleine hoek ten opzichte van elkaar om het impactgebied te vergroten. Het magazijn bevat 12 maal 60 patronen en elk kanon heeft een vuursnelheid van 120 schoten per minuut. Het systeem vuurt in salvo's van vier keer drie granaten om de terugslag te minimaliseren. Volgens de Spaanse marine heeft één salvo van 12 granaten een kans van 87% om een inkomende raket te vernietigen.

Munitie[bewerken | brontekst bewerken]

Meroka verschiet pantserdoorborende granaten met manchet en lichtspoor (APDS-T) met solide penetrator. Deze hebben een effectief bereik van circa 2000 meter.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]