Mesencephalon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deze schematische tekening laat de subdivisies zien van de hersenen van een embryo. Later zullen deze delen zich ontwikkelen tot volwassen structuren

Het mesencephalon[1] of de middenhersenen[2][3] is het deel van de hersenen dat zich in het bovenste deel van de hersenstam bevindt. Het heeft een functie in:

Het mesencephalon bestaat uit twee delen: de vierheuvelenplaat ook wel tectum (dak) genoemd, en het tegmentum (vloerkleed). De vierheuvelenplaat is opgedeeld in vier delen: twee colliculi superiores en twee colliculi inferiores. Ook het aquaduct van Sylvius wordt tot het mesencephalon gerekend. Tussen de vierheuvelplaat en het tegmentum en rondom het aquaduct ligt het griseum centrale mesencephali.

Beschadigingen aan het mesencephalon kunnen verstoring van verdedigingsreacties als gevolg hebben.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  2. Schuurmans Stekhoven, W. (1932). Nolst Trénité’s nieuw verpleegsters zakwoordenboekje (9de druk). Amsterdam: J.M. Meulenhoff.
  3. Kloosterhuis, G. (1965). Praktisch verklarend zakwoordenboek der geneeskunde (9de druk). Den Haag: Van Goor Zonen.