Periaqueductaal grijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Periaqueductale grijs)
Naar navigatie springen Jump to search
Periaqueductaal grijs
Substantia grisea centralis
Dwarsdoorsnede van de middenhersenen. Het periaqueductale grijs is aangegeven met nummer drie
Dwarsdoorsnede van de middenhersenen. Het periaqueductale grijs is aangegeven met nummer drie
Synoniemen
Latijn substantia grisea centralis cerebri[1]
griseum centrale mesencephali
griseum centrale[1]
Nederlands centraal buisgrauw[2]
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het periaqueductale grijs[1] (PAG) of de substantia grisea centralis[3] is een gebied met zenuwcellen in de hersenstam. Het ligt rondom (Grieks: περί, peri = rondom) de aquaeductus mesencephali, de 'waterleiding' in de middenhersenen voor het vervoer van hersen- en ruggenmervloeistof tussen de derde en vierde ventrikel. Het gebied is grijs, wat betekent dat er veel celkernen van neuronen aanwezig zijn. De cellen, welke in het periaqueductale grijs liggen, hebben een functie in de volgende vijf gedragingen:

Het PAG is een soort schakelcentrum. Er komt informatie binnen welke in het PAG verwerkt wordt. Vervolgens worden premotorische neuronen in de hersenstam aangestuurd. Deze premotorische neuronen sturen vervolgens motorische neuronen in de hersenstam en in het ruggenmerg aan. De motorische neuronen in de hersenstam sturen direct spieren aan. Een voorbeeld van spieren die aangestuurd worden zijn de spieren om de urineblaas en de sluitspier van de urineblaas.

Bij onderzoek naar bloeddrukregulatie is veel activiteit gevonden in het PAG bij bloeddrukverlaging en bloeddrukverhoging. Het PAG stuurt zenuwcellen aan, die de bloedvaten verwijden of versmallen. Dit komt doordat spieren in de wand van de slagaders en aders aangespannen of ontspannen worden.