Grijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grijs
— Kleurcoördinaten —
Hex #808080
RGBa (r, g, b) (128, 128, 128)
CMYK (c, m, y, k) (0, 0, 0, 50)
HSV (t, v, i) (-°, 0%, 50%)
a: genormaliseerd naar [0–255] (byte)

Beluister

(info)

Grijs is de benaming voor elke waarde van lichtsterkte (de hoeveelheid licht van een lichtbron) die het menselijke oog kan waarnemen tussen wit en zwart. Grijs is daarmee geen kleur zoals de andere kleuren uit het spectrum. In de subtractieve kleurmenging is grijs een mengsel van zwart en wit; in de additieve kleurmenging is het in feite wit licht, maar dan van een lage intensiteit. Toch wordt grijs algemeen wel als een echte kleur ervaren.

Hieronder een middentoon grijs:

Van donker naar licht (grote afbeelding):
Kleurenovergang van zwart naar wit - klein.png

000000
111111
222222
333333
444444
555555
666666
777777
888888
999999
AAAAAA
BBBBBB
CCCCCC
DDDDDD
EEEEEE
FFFFFF

De tabel hierboven zijn neutrale grijze kleuren. Door toevoeging van meer rood, geel of blauw kunnen grijzen met meer karakter worden gemaakt:

998888
888888
889988
888888
888899

Grijstinten[bewerken]

Afbeeldingen in kleur kunnen worden omgezet in grijstinten. Hierbij wordt de lichtsterkte van elk beeldpunt behouden en de kleureninformatie uitgefilterd. Een afbeelding in grijstinten wijkt af van een echt zwart-wit, doordat elke beeldpunt een grijswaarde heeft. Door beeldpunten in puur wit en puur zwart te mengen ontstaat weliswaar een optische grijstintafbeelding, maar een echt zwart-wit is dus beperkt tot slechts twee waarden lichtsterkte, terwijl grijstintenafbeeldingen een oneindig scala aan lichtsterkten kan bevatten.

Gebruik en gevoelswaarde[bewerken]

 • Grijs staat voor ouderdom, wijsheid en ervaring.
 • Een éminence grise (grijze eminentie) is een machthebber die onopvallend vanuit de achtergrond opereert.
 • Grijze kleding wordt als zeer gedistingeerd beschouwd.
 • Grijs heeft een imago dat samenhangt met saaiheid, onopvallendheid en kleurloosheid. Een grijs bestaan is een leven zonder kleur, met kraak, noch smaak. Men spreekt ook van een grijs personage (een "grijze muis" is een onopvallend persoon), of een personage dat op verschillende vlakken (bv. op psychologisch vlak) evolueert, en is het tegenovergestelde van een zwartwitpersonage.
 • Grijs heeft ook de eigenschap kalmerend te werken; het heeft een rustgevend effect omdat het in tegenstelling tot bonte kleuren, volkomen neutraal is.
 • De kleur grijs is een mengeling van wit en zwart die respectievelijk het goede en het kwade, of (in het algemeen) twee tegengestelden symboliseren. Grijs kan twijfel symboliseren, een gespletenheid, een evenwicht tussen de zaken, of een overgangsgebied. Wanneer men in een "grijs gebied" opereert, doet men zaken waar geen duidelijke regels over zijn, of waarvan het niet duidelijk is of ze legaal of illegaal zijn.
 • Een grijze lucht betekent vaak dat het regenachtig en miezerig weer is.
 • In de kleurcodering voor elektronica staat grijs voor het cijfer 8.
 • Donkergrijs wordt ook wel antraciet genoemd (grijs als steenkool).
 • "Het grijze verleden", een aanduiding voor erg lang geleden.
 • De grijze vloot, pleziervaart voornamelijk met oudere eigenaars.
 • "Een grijsaard", een naam voor een oude man.
 • Een grammofoonplaat "grijsdraaien" betekent verslijten door veelvuldig afspelen.