Mesotroof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een mesotroof of matig voedselrijk ecosysteem of substraat bevat matig veel minerale voedingstoffen. Het is de situatie die ligt tussen oligotroof (voedselarm) en eutroof (voedselrijk). Organismen die vooral leven in mesotrofe ecosystemen noemt men mesotrafent.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een ecosysteem (dat kan van alles zijn: een bodem, een meer, een plas, een sloot) of een substraat dat oligotroof is, bevat matig weinig minerale voedingsstoffen. Wanneer een oligotroof ecosysteem veel voedingsstoffen en mineralen aangeleverd krijgt zal het veranderen via een mesotroof tussenstadium in een eutroof ecosysteem. Dit proces heet eutrofiëring. In het geval van een eutroof ecosysteem treffen we een hoge productie en biomassa per oppervlakte aan.

Natuurbeheer[bewerken | brontekst bewerken]

Milieuorganisaties pleiten voor strengere bemestingsnormen zodat er meer oligotrofe en mesotrofe bodems ontstaan. Natuurbeherende organisaties proberen vaak om in hun terreinen (in het verleden) rijk bemeste bodems te verschralen door de teeltlaag af te plaggen. Op de lange duur leidt dit tot terreinen met meer soorten planten en dieren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]