Voedselpiramide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kringloop van stoffen
producenten consumenten
↖ reducenten ↙
(destruenten)
Voedselpiramide met onderaan de producenten.

Een voedselpiramide is een diagram waarin de biomassa van elk trofisch niveau is uitgezet. Er ontstaat een piramidevorm doordat slechts een deel van de biomassa van het ene niveau in het volgende trofische niveau terechtkomt.

Producenten (autotrofe organismen) leggen zonne-energie door de primaire productie vast in biomassa. Een deel daarvan dient als voedsel voor consumenten van de 1ste orde (fytofagen of herbivoren en omnivoren). Zij dienen weer als voedsel voor de consumenten van de 2de orde (carnivoren en omnivoren). Elke laag wordt een trofisch niveau genoemd (Grieks; trofein = voeden).

De trofische niveaus[bewerken]

De trofische niveaus beschrijven de positie van organismen in het voedselweb of de voedselketen. Zo kunnen ecosystemen en levensgemeenschappen onderverdeeld worden in trofische niveaus:

De werkelijke structuur is een meer complex netwerk van voedselketens, omdat een soort meestal niet ondubbelzinnig bij de consumenten of de reducenten gerekend kan worden:

  • Herbivoren nemen vaak kleine dieren en micro-organismen op met hun hoofdvoedsel.
  • Roofdieren kiezen meestal niet alleen herbivoren of carnivoren.
  • Parasieten komen voor in alle hogere trofische niveaus.

Meestal zijn er niet meer dan vijf trofische niveaus te herkennen. Door dissimilatie, ontlasting, oneetbare delen en energieverlies als warmte is niet alle biomassa van het ene trofische niveau beschikbaar voor het volgende niveau. Naar "boven" toe neemt dus de hoeveelheid biomassa af.

Het is mogelijk om het trofische niveau af te leiden uit de verhouding tussen stabiele stikstofisotopen (14N en 15N). Omdat 15N meer wordt vastgehouden in een organisme en 14N eerder wordt uitgescheiden loopt het aandeel 15N op per trofisch niveau. Hierdoor is men niet meer afhankelijk van maagonderzoeken bij het vaststellen van de plaats in de voedselketen, maar kan men het weefsel analyseren in een massaspectrometer.

Zie ook[bewerken]