Methodeonderwijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Methodeonderwijs is een verzamelnaam voor niet-confessionele, onafhankelijke vrije scholen, steinerscholen, freinetonderwijs, montessorionderwijs, Jenaplanonderwijs en Daltononderwijs in Vlaanderen. In Nederland is de naam methodeonderwijs niet in gebruik. Daar wordt gesproken over “Traditionele Vernieuwingsscholen”.

Onder de onafhankelijke scholen vormen de steinerscholen (officieel erkend sinds 1984) de grootste groep met een aantal basis- en secundaire scholen. Zij verstrekken onderwijs aan 3269 leerlingen (811 in het kleuteronderwijs, 1216 in het (gewoon) lager onderwijs, 124 in het buitengewoon basisonderwijs, 1074 in het gewoon secundair onderwijs en 44 in het buitengewoon secundair onderwijs) (cijfers op 1 februari 2001; bron: OKO).

Een andere maar kleinere groep is het freinetonderwijs, de ervaringsgerichte, project- en leefscholen. Zij hebben zo'n 1900 kinderen uit het basisonderwijs onder hun vleugels. Al deze verschillende groepen trachten vandaag samen te werken binnen het Overlegplatform Kleine Onderwijsverstrekkers (OKO).

De niet-confessionele en onafhankelijke vrije scholen zijn verzameld onder het Vlaams Onderwijs Overleg Platform (VOOP), de Federatie voor Onafhankelijke Pluralistische Emancipatorische Methodescholen (FOPEM) en de Federatie van Rudolf Steinerscholen.