Metroön

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Resten van het Metroön van Athene.

Het Metroön (Oudgrieks: Μητρῷον) was een gebouw aan de westkant van de Agora van Athene dat diende als heiligdom voor de godin Rhea én als staatsarchief.

De huidige resten staan op de plaats van oudere gebouwen, waaronder het oude bouleuterion (raadsgebouw), dat sinds de bouw van een nieuw bouleuterion in de 4e eeuw v.Chr. zijn functie had verloren, en was gaan dienen als staatsarchief. Daarnaast stond er ook een heiligdom voor Rhea, de moeder van alle Olympische goden. Aan dit 'Moederheiligdom' ontleende het gebouwencomplex zijn naam.

Het nieuwe Metroön werd gebouwd ca. 140 v.C. en was een gebouw met vier ruimtes naast elkaar waar een colonnade van 14 Ionische zuilen voor stond. Eén van die ruimtes diende als heiligdom voor Rhea. Voor de rest werden hier de archieven van Athene opgeslagen. Het deed dus dienst als centraal archiefgebouw en er werden oudere besluiten van de ekklesia en de psèphismata (ψήφισματα) bewaard. De grote zuidelijke ruimte was bijna vierkant en mat 23,30 m (oost-west) x 23,80 m (noord-zuid). Mogelijkerwijze was het gebouwd op het fundament van het oude bouleuterion, dat dan dus een min of meer vierkant gebouw was.

Van het gebouw resteren nu nog een klein stukje trap en enkele op elkaar gestapelde roodbruine stenen die tot het fundament behoorden.

Referentie[bewerken]