Metro International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro-rek bij de ingang van een station

Metro International is een Zweedse mediamaatschappij, statutair gevestigd te Luxemburg.

De krant[bewerken | brontekst bewerken]

Metro is een gratis krant uitgegeven door Metro International S.A. die van maandag tot en met vrijdag gratis via racks of via stands in trein- en metrostations, op campussen, bussen, trams, winkels, supermarkten en in horecagelegenheden wordt verspreid.

Met de 57 dagelijkse edities is Metro International de grootste uitgever van gratis kranten wereldwijd. Edities van het blad, dat beknopte artikelen over een brede waaier van onderwerpen bevat, verschijnen in 19 landen – zowel in Europa als in Noord- en Zuid-Amerika en Azië – in 15 talen.

De krant bereikt wereldwijd maandag t/m vrijdag 17 miljoen lezers. De enige inkomsten die Metro vergaart zijn de advertentie-inkomsten.

De Nederlandse editie van Metro kwam voor het eerst uit 21 juni 1999. Deze krant is geen eigendom meer van Metro International maar kwam in 2012 in handen van de Telegraaf Media Groep.[1] De Belgische krant Metro is, ondanks de naam, eveneens geen onderdeel van Metro International.

Metro grootste krant ter wereld[bewerken | brontekst bewerken]

Metro werd door Guinness Book of Records uitgeroepen tot grootste krant ter wereld. Dagelijks lezen 17 miljoen mensen een Metro, van wie 1,9 miljoen in Nederland. Op 8 november 2006 overhandigde de hoofdredacteur van Guinness Book of Records in Londen de bijbehorende prijs aan de bestuursvoorzitter van Metro International S.A.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Metro verkocht aan Telegraaf, NOS, 29 augustus 2012
Zie de categorie Metro (newspaper) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.