Metro van Calcutta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro van Calcutta
Metrokaart van Calcutta (groen: huidige lijn - blauw: metrolijn in aanbouw - roze: geplande derde lijn)
Metrokaart van Calcutta (groen: huidige lijn - blauw: metrolijn in aanbouw - roze: geplande derde lijn)
Basisgegevens
Locatie Calcutta, India
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 24 oktober 1984
Lengte trajecten 22,3 km
Aantal lijnen 1
Aantal stations 23
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Calcutta (Bengaals: কলকাতার মেট্রো, Kalkātār Meṭro) is een openbaar vervoersnetwerk in de Indiase stad Calcutta. De stad heeft inclusief voorsteden ruim 15 miljoen inwoners en is daarmee, op Bombay en Delhi na, de dichtstbevolkte stad van het land. De metro wordt door de Indiase staatsspoorwegen geëxploiteerd. Het netwerk bestaat anno 2018 uit één lijn met een lengte van 22,3 kilometer. Aan de lijn die tussen 1984 en 2010 meerdere keren werd verlengd liggen tegenwoordig 23 stations. Het traject ligt in noord-zuidelijke richting en verloopt van Dum Dum (nabij Calcutta's vliegveld) naar het zuiden van de stad. De stad had in 1984 de primeur op dit gebied onder de Indiase steden; pas in 2002 volgde de tweede metro, die van Delhi.

In 2009 is begonnen met de bouw van een tweede lijn (east-west line) die volgens de huidige planning in 2020 volledig geopend dient te worden. Een deel van de lijn - in Salt Lake City aan de oostkant van de stad - zal naar verluidt eind 2018 openen, daarna zal de rest van het tracé openen. Deze lijn wordt met een spoorwijdte van 1435 mm aangelegd, in tegenstelling tot de eerste lijn die breedspoor gebruikt. Daarnaast is er al een extensie goedgekeurd, waarvan de constructie nog moet beginnen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de lijn aan de oostkant van de stad wordt doorgetrokken naar het internationale vliegveld van Calcutta, en aan de westkant tot aan de westelijke gelegen rand van Howrah. Dit zal voor de gebruikers van deze metrolijn een enorme tijdswinst opleveren; nu van oost naar west en omgekeerd reizen is zeer tijdrovend en vergt her en der overstappen.

Verder zijn er nog meer lijnen gepland, maar de start van de bouw moet nog aanvangen. De visie van het gemeentebestuur van Calcutta om een uitgebreid metronetwerk aan te leggen ligt in lijn met wat andere grote steden in India momenteel beogen dan wel aan het aanleggen zijn. Alleen New Delhi heeft reeds een uitgebreid metronetwerk operationeel.

Lijnen[bewerken]

Lijnen Eindstations Geopend Lengte Stations
1 Dum Dum – New Garia 1984 22,3 km 23
2 Salt Lake Sector 5 – Howrah Railway Station 2014 14,7 km 12


Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]