Metro van Samara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metro van Samara
Metro van Samara
Metro op station Rossiyskaya
Basisgegevens
Locatie Samara
Vervoerssysteem Metro
Startdatum december 1987
Lengte trajecten 12,7 km
Aantal lijnen 1
Aantal stations 10
Aantal passagiers 44.000 per dag (2012)
Routekaart
Routekaart
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Samara (Russisch: Самарское метро, Samarskoje metro) werd geopend in december 1987 en bestaat nog altijd uit één lijn. De metrolijn loopt over een lengte van 12,7 kilometer van het oosten naar het westen van de stad en bedient tien stations. Bij de opening was het het vijfde metrosysteem van Rusland en het twaalfde van de Sovjet-Unie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1970 wilde Samara in navolging van Sovjetsteden van vergelijkbare grootte, zoals Novosibirsk, een metronet bouwen, waartoe het stadsbestuur in 1977 een plan opstelde. Het geplande net had de klassieke Sovjetstructuur van drie lijnen die elkaar in het stadscentrum in de vorm van een driehoek kruisen. Er werden bodemproeven gedaan en in 1980 begon de aanleg van de eerste lijn, die het centrum zou verbinden met industriële gebieden in het oosten van de stad. Het eerste deel van deze lijn werd op 26 december 1987 in gebruik genomen tussen de stations Joengorodok en Pobeda en had een lengte van 4,5 kilometer. Als oostelijke eindpunt was oorspronkelijk Krylja Sovetov gepland, maar om financiële reden werd er uiteindelijk voor gekozen de lijn naar het minder ver gelegen Joengorodok te laten lopen.

Kort na de opening van het eerste tracé werd begonnen met de bouw van de tweede fase. Op 31 december 1992 werd de lijn met één station verlengd tot Sovetskaja. Het jaar daarna werden nog eens twee stations toegevoegd: op 25 maart opende station Sportivnaja, op 30 december kwam de tunnel tot Gagarinskaja gereed. De drie verlengingen breidden de lijn met 4,5 km uit tot een totale lengte van 9 km. Op 27 december 2002 werd nog eens 1,3 spoor toegevoegd en bereikte de metro het station Moskovskaja. Vijf jaar later, op 26 december 2006 kwam het huidige westelijke eindpunt Rossiejskaja in gebruik.

Tunnelbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Vergeleken met andere Russische metronetwerken is de metro van Samara ondiep gelegen. De tunnels werden weliswaar geboord, maar de stations werden door middel van de openbouwmethode aangelegd. Station Joengorodok ligt als enige bovengronds. Vanwege de geringe diepte beschikken de meeste stations alleen over vaste trappen; drie stations zijn met roltrappen uitgerust.

Stations[bewerken | brontekst bewerken]

Van oost naar west:

Russisch (cyrillisch) Nederlandse transcriptie Geopend Opmerkingen
Российская Rossiejskaja 2007  
Московская Moskovskaja 2002 gepland overstapstation
uitgerust met roltrappen
Гагаринская Gagarinskaja 1993 uitgerust met roltrappen
Спортивная Sportivnaja 1993  
Советская Sovetskaja 1992  
Победа Pobeda 1987  
Безымянка Bezymjanka 1987  
Кировская Kirovskaja 1987 uitgerust met roltrappen
Юнгородок Joengorodok 1987 bovengronds

Rollend materieel[bewerken | brontekst bewerken]

De vloot bestaat uit treinen van de Sovjet-standaardtypes 81-717 en 81-714, gebouwd door Vagonmasj in Sint-Petersburg. In totaal zijn er 46 rijtuigen beschikbaar (waarvan 24 koprijtuigen met cabine), die gekoppeld worden tot elf vierrijtuigstellen; twee koprijtuigen worden als reserve gebruikt. Het bovengrondse depot Kirovskoje bevindt zich nabij station Joengorodok. De treinen worden via een derde rail gevoed met 825 V gelijkstroom, de spoorwijdte bedraagt 1524 mm, zoals overal in Rusland.

Praktische informatie[bewerken | brontekst bewerken]

De metro van Samara rijdt met een basisfrequentie van 9 minuten tussen de stations Joengorodok en Gagarinskaja; de reistijd tussen deze stations bedraagt ongeveer 15 minuten. De gemiddelde afstand tussen twee stations is ruim 1400 meter. De prijs van een rit bedraagt 9 roebel (ca. 0,25 euro in november 2005). In 1999 vervoerde de metro 24,9 miljoen passagiers, minder dan in 1998 (28,6 miljoen), maar meer dan in 1993 (21,3 miljoen).

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Verlenging van de bestaande lijn heeft de prioriteit in de uitbreidingsplannen van het metronet. In het westen moet de lijn uiteindelijk het spoorwegstation bereiken (metrostation Vokzalnaja). Het oorspronkelijk tot de eerste bouwfase behorende station Krylja Sovetov staat gepland voor 2008. Dit station zal bereikt worden door een aftakking van het bestaande tracé tussen Kirovskaja en Joengorodok; treinen zullen om en om naar Joengorodok en Krylja Sovetov gaan rijden.

In 2015 moet de bouw van de tweede lijn beginnen, die bij Moskovskaja op het bestaande traject zal aansluiten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Samara Metro.