Monseigneur Nolensplein (Venlo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mgr. Nolensplein (Venlo))
Monseigneur Nolensplein
Monseigneur Nolensplein
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Stadsdeel Centrum
Wijk Scheiding Rosariumbuurt/Q4
Oppervlakte circa 450 m2
Zijstraten Bolwaterstraat
Dwarsstraat
Puteanusstraat
Valuasstraat
Parkstraat
Sint-Martinusstraat
Goltziusstraat
Monseigneur Boermansstraat
Geldersepoort
Bij het Kruitmagazijn
Algemene informatie
Aangelegd in Late 19e eeuw
Genoemd naar Willem Hubert Nolens
Naam sinds Na de Tweede Wereldoorlog
Bestrating Naamse steen/klinkers en asfalt
Bebouwing winkels/restaurants/Kiosken/woningen
Opvallende gebouwen Nolenspark met standbeeld W.H. Nolens, De Commissaris
Openbaar vervoer Stadsbus 4 & 5, buslijn 83 (Arriva/Breng)
Overig Ondergrondse parkeergarage, volksmond Gaasplein (naar de verdwenen gasketel)

Het Monseigneur Nolensplein, in de volksmond vaak Nolensplein en Gaasplein genoemd (of; door Köninkske, die met haar man Hoepie er een tabakszaak dreef, Monsinjeur Gaas-plein), is een plein in de binnenstad van de Nederlandse plaats Venlo. Het plein is vernoemd naar de uit Venlo afkomstige priester monseigneur dr. Willem Hubert Nolens (1860 - 1931).

Het plein, dat dient als parkeerplaats[1] en markt (op woensdag en zaterdag)[2], wordt omgeven door tal van winkels. Door dit speciaal op Duitse kooptoeristen toegespitste winkelaanbod ontvangt Venlo jaarlijks circa 5 miljoen bezoekers uit voornamelijk het aangrenzende Ruhrgebied. Aan het in de jaren 00 heringerichte plein verrees rond 2003 een woonblok, dat tevens een politiepost huisvestte. Om deze reden kreeg het woonblok de naam De Commissaris. De politiepost is intussen opgeheven.

Naast het Monseigneur Nolensplein bevindt zich het Monseigneur Nolenspark. In de praktijk wordt dit park tot het plein gerekend.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1862 bevond zich op de plek van het Mgr. Nolensplein een gasfabriek.[3][4] In 1931 overleed Willem Hubert Nolens, die als wens had uitgesproken in Venlo begraven te worden. Zijn graf neemt een prominente plek in op het algemene kerkhof aan de zuidzijde van de stad. In 1953 besloot de gemeente Venlo hem te eren door zowel een park (het huidige Nolenspark) als een plein naar hem te vernoemen. Dit werd het voormalige Gaasplein. Aan het plein, op de hoek met de Sint- Martinusstraat, was de voormalige Rijks-HBS gelegen, welks markant gebouw – een rijksmonument – er nog steeds bestaat.

In 1999 liet de gemeente Venlo onder het Mgr. Nolensplein een ondergrondse parkeergarage bouwen, met een capaciteit van 450 auto's (inclusief bovengrondse parkeervakken).[5]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Monseigneur Nolensplein (Venlo) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.