Naar inhoud springen

MiG MFI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
MiG-MFI
Artistieke impressie
Algemeen
Rol Technology demonstrator
Bemanning 1
Status
Eerste vlucht 2000
Aantal gebouwd 1
Gebruik Rusland?
Afmetingen
Lengte 21 m
Hoogte 5,2 m
Spanwijdte 16 m
Gewicht
Leeggewicht 16.500 kg
Max. gewicht 35.000 kg
Prestaties
Topsnelheid ±Mach 2.35
Vliegbereik 4500 km
Dienstplafond 17 000 m
Bewapening
Boordgeschut geen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De MiG-MFI (Russisch: Микоян МиГ-1.44) (NAVO-Codenaam: Flatpack) was een Russisch gevechtsvliegtuig van het ontwerpbureau Mikojan, ontwerp 1.44 uit de MiG "mnogofoenktsionalny frontovoj istrebitel" (MFI). Dit vliegtuig was een technologiedemonstrator en ontwikkeld door het Mikoyan-ontwerpbureau als antwoord op de Advanced Tactical Fighter (ATF) van de VS. Het toestel bevatte veel aspecten van straaljagers van de vijfde generatie, zoals geavanceerde avionica, stealth-technologie, superieure wendbaarheid en kon opereren op supersonische kruissnelheid.

De ontwikkeling van het ontwerp was langdurig en werd gekenmerkt door herhaald en langdurig uitstel, vanwege een chronisch gebrek aan budget. De MiG 1.44 maakte zijn eerste vlucht in februari 2000, negen jaar achterliggend op schema, en werd later dat jaar geannuleerd. Aanvankelijk werd het toestel door de westelijke mogendheden gezien als de mogelijke opvolger van de MiG-29 Fulcrum.

De MiG MFI maakte gebruik van conventioneel opstijgen en landen evenals zijn westerse tegenpolen, de F-22 Raptor en de F-35 JSF.