Michaël VIII Palaiologos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Michaël VIII
1224-1282
Michael VIII Palaiologos (head).jpg
Keizer van Byzantium
Periode 1261-1282
Voorganger Johannes IV
Opvolger Andronikos II
Vader Andronikos Doukas Komnenos Palaiologos
Moeder Theodora Angelina Palaiologina
Dynastie Paleologen
Byzantium in 1265.


Michaël VIII Palaiologos (Grieks: Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, Mikhaēl VIII Palaiologos) (Klein-Azië, 1224/1225Thracië, 11 december 1282) was van 1261 tot 1282 keizer van het Byzantijnse Rijk

Na de dood van Theodoros II Laskaris kroonde Michaël zich in het Keizerrijk Nicea tot medekeizer, naast de jonge Johannes IV Laskaris, dit tot grote woede van de despoot van Epirus, ook een Doukai. Dit leidde tot de Slag bij Pelagonia (1259), een kantelmoment in de heropstanding van het Byzantijnse rijk, met de overwinning van Michaël op rechtstreekse concurrenten. Het hoofddoel Constantinopel probeerde hij eerst in te nemen met geweld (Beleg van Constantinopel 1260) wat mislukte; in een tweede poging lukte het door een list in samenwerking met de Republiek Genua, na het Verdrag van Nymphaeum (1261).

Eenmaal aan de macht zette hij Johannes IV af en liet hem de ogen uitsteken. Alhoewel hij erin slaagde de kroon te zetten op het werk van zijn Laskarische voorgangers en Constantinopel weer de hoofdstad van het rijk te maken, was hij volledig geïsoleerd. Zijn grootste tegenstander was Karel van Anjou, die Zuid-Italië beheerste.

Via de diplomatieke weg probeerde hij uit de impasse te geraken. Een doorbraak was het Tweede concilie van Lyon in 1274, een poging om het Oosters Schisma te beëindigen.

Deze toenadering werd door Paus Martinus IV ongedaan gemaakt (1281). Samen met Karel van Anjou werden plannen beraamd om Constantinopel te heroveren. De Siciliaanse Vespers zouden deze plannen echter kelderen.

Toch kon Michaël niet het hele rijk weer herenigen. Er waren nog rivaliserende vorstendommen zoals Epirus en Trebizonde. Dit probleem werd nooit meer opgelost. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Andronikos II.

Bronnen[bewerken]

  • Deno John Geanakoplos

http://books.google.ca/books?id=_6PYWPWWhrUC&printsec=frontcover&dq=inauthor:%22Deno+John+Geanakoplos%22&hl=nl&sa=X&ei=bN15U8XpFYXH7AaloYC4Dg&ved=0CCsQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false