Michel Martelly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michel Martelly
Michel Martelly
Geboren 12 februari 1961
Geboorteplaats Port-au-Prince
Partij Farmers' Response Party
President van Haïti
Ambtstermijn 14 mei 2011 – 7 februari 2016
Premier Jean-Max Bellerive
Garry Conille (Designate)
Voorganger René Préval
Opvolger Jocelerme Privert (als waarnemend president)
Partner Sophia Martelly
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Michel Joseph Martelly (Port-au-Prince, 12 februari 1961) is een Haïtiaans voormalig musicus, zakenman, politicus, en van 14 mei 2011 tot 7 februari 2016 de president van Haïti.[1] Hij versloeg bij de presidentsverkiezingen Mirlande Manigat.[2][3] De verkiezing is echter controversieel daar deze volgens tegenstanders ondemocratisch en frauduleus zou zijn verlopen.

Biografie[bewerken | bron bewerken]

Jonge jaren[bewerken | bron bewerken]

Martelly groeide op in een middenklasse gezin. Zijn vader was inspecteur bij een petroleumfabriek. Martelly leerde zichzelf keyboard spelen en zingen.

Na te zijn afgestudeerd van de middelbare school, ging Martelly korte tijd naar de militaire academie. Dit bleek hem echter niet te liggen, en Martelly vertrok naar de Verenigde Staten om te gaan studeren aan het Red Rocks Community College in Lakewood. In 1986, na slechts 1 semester, keerde Martelly terug naar Haïti. Hij keerde later nog eenmaal terug naar de Verenigde Staten met zijn vriendin Sophia. Bij zijn tweede bezoek aan de Verenigde Staten werkte hij een jaar lang op een bouwplaats.

Muziekcarrière[bewerken | bron bewerken]

Bij zijn terugkeer in Haïti in 1987 begon Martelly aan zijn carrière als musicus. Hij begon met keyboard spelen tijdens lokale optredens in Petionville en Kenscoff.[4][5]

Als musicus staat Martelly bekend als pionier op het gebied van kompasmuziek; een vorm van Haïtiaanse dansmuziek gezongen in de Creoolse taal. Martelly maakte vooral een nouvelle génération, of "new generation" style, van deze muziek populair. Zijn stijl bestond uit kleine bands die vooral gebruik maakten van synthesizers en elektronische instrumenten.

Martelly trad onder andere op onder de artiestennaam Sweet Micky. Hij stond erom bekend bij optredens in het openbaar alcohol te nuttigen, vaak te vloeken op het podium, uiteenlopende kostuums te dragen, waaronder schotse kilts en pruiken, en geregeld homofobe opmerkingen te plaatsen. Hij werd al snel populair in onder andere het El Rancho Hotel en Casino. In 1988 nam hij zijn eerste single op, Ooo La La, welke een grote hit werd. In 1989 volgde Konpas Foret des Pins. In de periode van 1988 tot 2008 nam Martelly 14 studioalbums op en een aantal live-cd’s . In de loop van zijn carrière experimenteerde hij ook met andere muzieksoorten zoals soca, jazz, reggae en Salsa.

Martelly werkte mee aan Wyclef Jean Presents The Carnival featuring the Refugee Allstars van Wyclef Jean (bekend van The Fugees).

Politieke carrière[bewerken | bron bewerken]

Martelly had reeds voor aanvang van zijn politieke carrière connecties met leden van vorige overheden van Haïti en met Amerikaanse diplomaten. Dit werd door zowel muziekfans als activisten niet gewaardeerd. Hij werd vaak omschreven als een vriend van president René Préval en Michel François.[6]

Martelly was voorstander van de Staatsgreep op Haïti in 1991. Het leger bezocht tijdens de staatsgreep geregeld zijn nachtclub. In 1997 nam Martelly deel aan "Knowledge is Power", een educatieve videoclip over hiv. Hij werkte tevens als president van de Foundation Rose et Blanc (opgericht door zijn vrouw Sophia).

In 2010 stelde Martelly zichzelf verkiesbaar als president. Hij kreeg de steun van rapper Wyclef Jean, die zelf in de USA woonde en zich daarom niet kandidaat mocht stellen. In de eerste ronde op 28 november eindigde hij nipt als derde, waarmee hij was uitgeschakeld. Tweede was geworden de vrijwel onbekende topambtenaar Jude Celestin, die echter de steun had van president Préval. Bij het bekend worden van de uitslag braken ongeregeldheden uit, en uiteindelijk werd de uitslag geannuleerd.

Op 3 februari 2011 werd zijn deelname aan de tweede ronde officieel aangekondigd.[7] Een van Martelly’s speerpunten bij de verkiezingen was de heroprichting van de gewapende troepen van Haïti, die door voormalig president Aristide waren opgeheven in 1995.[8] Op 4 april 2011 werd bekend dat Martelly de verkiezingen had gewonnen van Mirlande Manigat, de echtgenote van oud-president Leslie Manigat, met meer dan 60% van de stemmen.[9] Op 14 mei 2011 werd Martelly officieel geïnaugureerd als president. Het land verkeerde toen in een epidemie van cholera, die VN-militairen uit Nepal na de aardbeving van 2010 Haïti hadden binnengebracht. De ziekte woedde jarenlang en eiste duizenden doden.

Van de wederopbouw kwam onder Martelli weinig terecht. De cholera, de orkaan Isaac in de zomer van 2011 en de superstorm Sandy in november 2012 waren daaraan niet vreemd. Maar ook de slechte verhouding tussen Martelli en het parlement droeg niet bij aan de reconstructie. Zijn presidentschap eindigde met nieuwe strubbelingen rond de verkiezingen van zijn opvolger. Toch vertrok Martelli stipt aan het einde van zijn termijn uit het paleis, waarna de senaatsvoorzitter het ambt een jaarlang waarnam. Ten slotte werd eind 2016 met steun van Martelli de fabrikant van bakovens Jovenel Moise gekozen. Net als Martelli behoort hij tot de PHTK.

Discografie[bewerken | bron bewerken]

Titel Uitgave Type Label als...
Woule Woule 1989 Studio Geronimo Michel Martelly
Anba Rad La 1990 Studio AP Michel Martelly
The Sweetest 1992 Studio Josy Michel Martelly
Min Koze-A 1993 Studio Josy Michel Martelly
I Don't Care 1994 Studio Josy Michel Martelly
Pa Manyen 1995 Studio Josy Michel Martelly
Tout Cé Mately 1996 Studio Déclic Michel Martelly
Aloufa 1997 Studio Antilles Michel Martelly
Best of Sweet Micky 1997 Compilation Déclic Sweet Micky
100.000 Volts 1998 Studio Mini Records Michel Martelly
An Bolewo 1998 Live Anson Sweet Micky
Dènye Okazyon 1999 Studio Geronimo Michel Martelly
Jojo Ban'm Nouvel Micky 1999 Live Exit Michel Martelly
100% KaKa 1999 Live Mad Dog Sweet Micky
Michel Martelly Live 2000 Live Créon Sweet Micky
SiSiSi 2001 Studio Créon Michel Martelly
Live au café des arts: Vol. 2 2001 Live Geronimo Sweet Micky
200% KaKa 2001 Studio/Live Mad Dog Sweet Micky
Rale Kow La ???? Live Geronimo Sweet Micky
400% KaKa 2002 Live Mad Dog Sweet Micky
Live at best western 2002 Live Geronimo Sweet Micky
Best of Michel Martelly 2002 Compilation Créon Michel Martelly
Totot 2003 Studio AD Sweet Micky
Micky Chez Lui (Micky Bolero 2) 2003 Exit Sweet Micky
Sweet Micky Live 2003 Live Geronimo Sweet Micky
New Repertoire 2004 Live Exit Sweet Micky
Babaille Micky Mix 2004 Exit Sweet Micky
GNB 2005 Studio D-Facto Sweet Micky
Sweet Micky with Robert Martino: Live Vol. 1 2005 Live Touche Douce Sweet Micky
Sweet Micky with Robert Martino: Live Vol. 1 2005 Live Touche Douce Sweet Micky
Micky ap Trip 2005 Live Exit Sweet Micky
Sweet Micky & Djakout: Live 2006 2006 Live Feeling Sweet Micky
Jojo Ban'm Nouvel Micky 2006 Live Exit Michel Martelly
Sweet Micky vs Dega 2007 Live Arnold Sweet Micky
Live in Miami (Ouvè Kôw) 2007 Live Acoustique Sweet Micky
Blazin' Live 2007 Live Exit Sweet Micky
Bandi Légal 2008 Studio Antilles Sweet Micky
Micky & Sons 2008 Antilles Sweet Micky
Vin' Pran Kompa 2008 Studio Patrick Sweet Micky
Kompa Prezidantiyèl 2010 Live Sweet Micky Sweet Micky
Prézidan Éspwa Vote #8 2011 Studio ArnoldZic Sweet Micky

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Michel Martelly van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.