Microsoft Silverlight

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Microsoft Silverlight
Microsoft Silverlight
Ontwikkelaar Microsoft
Recentste versie 5.1.50918.0 
(15 januari 2019)
Status end-of-life
Besturingssysteem Windows, Mac OS en Symbian
Licentie MS-EULA, met MS-PL-delen
Website microsoft.com/silverlight
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Microsoft Silverlight is sinds 2007 een ontwikkelingsplatform voor het ontwerpen van complexe grafische interfaces in webbrowsers.

De introductie was een antwoord op het marktverlies dat Microsoft leed door de stijgende populariteit van Adobe Flash Player. Silverlight is gebaseerd op Windows Media-technologie, maar biedt net als Flash de mogelijkheid om aan de client-zijde interactieve interfaces te maken. Silverlight gebruikt hiervoor de XAML-taal, die toegankelijk is voor veel .NET-ontwikkelaars, in tegenstelling tot Adobe's gesloten Flash-authoringomgeving.

Oorspronkelijk werd Silverlight als browser-plug-in gelanceerd. Applicaties voor Windows Phone 7 werden bijvoorbeeld ook in Silverlight ontwikkeld.[1] Met Silverlight is het mogelijk om complexe animaties te maken, video weer te geven en te streamen. Silverlight is als web-plug-in beschikbaar voor verschillende browsers en besturingssystemen. Silverlight wordt beschikbaar gesteld als download voor Windows en Mac OS. Voor Linux was er een opensource-uitvoering beschikbaar onder de naam Moonlight, maar dit project is in 2011 gestaakt. Als alternatief kan er op Linux gebruik worden gemaakt van Pipelight.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Silverlight is ontwikkeld onder de codenaam Windows Presentation Foundation/Everywhere, en bevat een subset van het .NET-framework. Microsoft Silverlight is geschreven in C++ en C# en kan gezien worden als een concurrent voor Adobe Flash. In november 2011 werd de uitfasering van Silverlight aangekondigd ten gunste van HTML5, dat volgens Microsoft meer succes zou hebben in de toekomst,[2][3] hoewel HTML5 nog niet alle mogelijkheden bood die Silverlight had, zoals live streaming. Concurrent Flash blijft nog lang een belangrijke standaard voor online video, advertenties en computerspellen omdat HTML5 als standaard nog niet klaar is. Daardoor ondersteunen alleen de nieuwste browsers HTML5.[2][3]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Microsoft Silverlight stelt de gebruiker in staat om vectoriële animaties te visualiseren, maar vooral om multimedia-inhoud, die audio en video integreert, te tonen in de webbrowser. Door middel van JavaScript kan men een Silverlight-applicatie in een website integreren.

Silverlight ondersteunt de volgende audioformaten: WMA en MP3.

Voor video ondersteunt het de formaten WMV en VC-1 (enkel het ASF-bestandsformaat).

Vanaf Silverlight 3 wordt ook het videoformaat H.264 en het audioformaat AAC ondersteund.

Silverlight maakt het mogelijk dynamische XML-inhoud te laden, deze kan gemanipuleerd worden door een DOM-interface. Deze techniek is vergelijkbaar met de gebruikelijke AJAX-techniek. Silverlight heeft ook een downloader-object dat gebruikt kan worden om inhoud te downloaden zoals scripts, actieve media of andere data die nodig zijn voor de applicatie. Met versie 2.0 van Microsoft Silverlight kunnen Silverlight-applicaties geschreven worden in elke .NET-programmeertaal, maar ook in enkele dynamische programmeertalen zoals Ruby en Python.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Silverlight is een ontwikkelplatform om interactieve webapplicaties te ontwikkelen. Vaak wordt het alleen gebruikt als streaming-formaat voor video-streams. In Nederland maakt bijvoorbeeld NPO Gemist gebruik van Silverlight, als alternatief voor Flash video. Als Silverlight gebruikt wordt als alternatief voor Flash video, is het beschikbaar voor verschillende browsers en draait het onder Windows en Mac OS.

Functionaliteiten die zijn toegevoegd aan Silverlight 4 en 5 worden - vooralsnog - alleen ondersteund op Windows-platformen, maar dit zijn functies die met name gebruikt worden voor complexe, interactieve, applicaties - en dus niet als het platform gebruikt wordt als alternatief voor Flash video.

Mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals gezegd is Silverlight een ontwikkelplatform. Plug-ins zijn beschikbaar voor verschillende browsers en verschillende besturingssystemen. Versie 5 werd in december 2011 opgeleverd. Silverlight is onderdeel van het .NET-platform van Microsoft. Applicaties ontwikkeld onder Silverlight kunnen in een webbrowser draaien, maar het is ook mogelijk om applicaties buiten een browser te draaien. Zeker voor applicaties die buiten de browser draaien zijn er veel opties om deze applicaties op Windows en Windows Phone als trusted application te draaien. Via group policy kan de applicatie toegang tot bestanden op de cliënt worden gegeven zonder dat de eindgebruiker zelf rechten heeft om die bestanden te openen. Hoewel beschikbaar op andere besturingssystemen dan Windows, is het geoptimaliseerd voor gebruik onder Windows: zowel laptop/desktop OS zoals Windows 7, alsook voor mobiele systemen zoals Windows Phone voor gebruik op smartphones of tablets. Ontwikkelaars kunnen met dit platform client/server-applicaties maken voor gebruik in een intranet-omgeving. Microsoft gebruikt zelf het platform voor Microsoft 365.

Voor- en nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Door de integratie van Visual Studio zijn buiten grafische applicaties ook complexere toepassingen mogelijk.
  • Silverlight draait achterliggend ook op het .NET framework, waarvoor de stap naar het ontwikkelen van Silverlight-applicaties zeer klein is.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Microsoft Silverlight neemt meer ruimte in beslag dan Adobe Flash Player.
  • Geen ondersteuning voor Windows RT, Android en iOS.
  • Ontwikkeling is in 2011 stopgezet ten voordele van HTML5.
  • Moonlight heeft slechts ondersteuning tot Silverlight 3, waardoor applicaties voor Silverlight 4 en hoger vaak niet onder Linux werken.
  • Silverlight werkt momenteel enkel nog in Internet Explorer & Waterfox browser.

Vergelijkbare technieken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]