Middelst knikmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Middelst knikmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryidae
Orde:Bryales
Familie:Bryaceae (Knikmosfamilie)
Geslacht:Bryum (Knikmos)
Soort
Bryum intermedium
(Brid.) Blandow (1809)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het middelst knikmos (Bryum intermedium) is een mos uit de familie Bryaceae. Het bladmos komt voor bij klei en leem.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het kan worden verward met Bryum archangelicum en vooral met Bryum pallescens. Het iets gekromde kapsel met scheve mond, het endostoom met goed ontwikkelde ciliën zonder of met korte aanhangsels en de weinig opvallende bladzoom zijn kenmerkend. Vaak komen meerdere generaties kapsels naast elkaar voor. Microscopische controle is vereist voor een betrouwbare determinatie.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Bryum intermedium is een soort van jonge, vochtige, zandige tot lemige bodems, meestal basenrijk door grondwaterinvloed, moedermateriaal of puin. Middelst knikmos is zeldzaam en waarschijnlijk sterker achteruitgegaan dan de Rode Lijststatus aangeeft. Hij is ook bekend van natuurontwikkelingsterreinen, ruderale terreintjes al dan niet met puin, greppelkanten, zandgroeven en kerkhoven.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt het middelst knikmos zeldzaam voor. Het staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd. Van voor 1950 zijn er vrijwel geen vindplaatsen uit de duindistricten bekend en ook na 1980 zijn in duinvalleien en op drooggevallen zandplaten weinig vondsten gedaan in vergelijking met Bryum algovicum en Bryum archangelicum die qua standplaats overlappen met Bryum intermedium.