Mierzeja Helska

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satellietfoto van Mierzeja Helska.

Mierzeja Helska (Schoorwal Hel, Pools ook: Półwysep Helski, Schiereiland Hel; Kasjoebisch: Hélskô Sztremlëzna; Duits: Hela, of Putziger Nehrung) is een Poolse schoorwal in Pommeren met een lengte van 35 kilometer. Het schiereiland scheidt de Zatoka Pucka van de Oostzee. De smalste delen hebben een breedte van circa 100 meter, maar aan het einde, bereikt het schiereiland een breedte van ruim 3 kilometer. In het verleden was het schiereiland een ketting van meerdere kleine eilanden die gezamenlijk een lange strook vormen. In de wintermaanden werden de smalle delen weleens doorbroken, waardoor het geheel een eiland werd.

Aan het einde van het schiereiland ligt de plaats Hel, een plaats gericht op toeristen. Via een weg en spoorwegverbinding over het schiereiland is de plaats verbonden met de rest van Polen. Andere plaatsen gelegen op het schiereiland zijn: Jurata, Jastarnia, Kuźnica, Chałupy en Władysławowo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1772 tot en met 1919 maakte Mierzeja Helska uit van Pruisen en daaropvolgend Duitsland. Bij de vorming van Polen na de Eerste Wereldoorlog kwam het schiereiland onder gezag van de Tweede Poolse Republiek. Deze plaatste een garnizoen van 3000 manschappen op het eiland en daarnaast werden diverse fortificaties op het schiereiland gebouwd. Bij de slag om Hel in 1939 blies het Poolse leger delen van de verbindingen op, waardoor het schiereiland een eiland werd. Desondanks kregen de Duitsers het eiland onder controle en liet de verdedigingswerken verder uitbreiden. De Duitse troepen op Mierzeja Helska gaven zich pas over op 14 mei 1945, zes dagen na de Duitse capitulatie. Na de oorlog bleven delen van het schiereiland militair terrein. Veel van de versterkingen zijn tegenwoordig open voor publiek.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hel Peninsula van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.