Might and Magic IX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Might and Magic IX
Ontwikkelaar(s) New World Computing
Uitgever(s) 3DO Company
Datum van uitgave 29 maart 2002
Genre(s) Computer Role Playing Game
Spelmodus Singleplayer
Leeftijdsklasse 12+
Platform(s) Microsoft Windows
Media 2 Cd-roms
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Might and Magic IX: is een Computer Role Playing Game van New World Company en het negende spel in de Might and Magic serie.

MMIX is het eerste spel sinds Might and Magic VI: The Mandate of Heaven waarin de game engine van Might and Magic weer eens flink werd aangepast. Tevens was dit het eerste Might and Magic spel dat geheel 3D was.

Tijdens de ontwikkeling had het spel de werktittel Might and Magic IX: Writ of Fate. Veel fans noemen het spel nog steeds zo.

Achtergrond[bewerken]

Het verhaal van het spel speelt zich af na de vernietiging van de werelden Enroth en Erathia, de locaties waar MMVI t/m MMVIII zich afspeelden. Het spel draait geheel rond de pogingen van de warlord Tamur Leng om het continent Chedian te veroveren.

Personages[bewerken]

Attributen[bewerken]

Might and Magic IX bevat een groep van vier bespeelbare personages ('characters') die elk aan het begin van het spel worden gekozen. Elk personage heeft zes statistische attributen:

  • Might (macht)
  • Magic (magie)
  • Endurance (duurzaamheid)
  • Accuracy (accuraatheid)
  • Speed (snelheid)
  • Luck (geluk)

Voor elk van deze zes attributen krijgt een personage een aantal punten, afhankelijk van zijn ras en klasse. Drie van de vier rassen hebben een sterk attribuut en een zwak attribuut. Dwergen (Dwarfs) bijvoorbeeld hebben veel Endrance, maar bijna geen Magic. Het vierde ras, de mensen, hebben geen natuurlijke aanleg voor een van de attributen en zijn op alle gebieden ongeveer even sterk.

Personageklassen[bewerken]

Elk van de personages wordt toegewezen aan een 'character class'. In het begin van het spel zijn er twee klassen beschikbaar: de Fighter (might) en de Initiate (magic). Op verschillende punten in het spel krijgt de speler de mogelijkheid om bepaalde taken uit te voeren om zo promotie te krijgen voor enkele personages. Elk personage kan twee keer worden gepromoveerd en bij elke promotie zijn telkens twee keuzes. Hierdoor kan een personage zich ontwikkelen tot acht verschillende klassen.

Een overzicht van de promoties:

Basis Klas 1e promotie 2e promotie
Fighter Mercenary Gladiator
Assassin
Crusader Ranger
Paladin
Initiate Scholar Mage
Lich
Healer Priest
Druid

Vaardigheden[bewerken]

Er zijn in totaal 23 unieke vaardigheden beschikbaar in het spel, verdeeld in vier categorieën Zo zijn er zes aanvalsvaardigheden zoal blade of unarmed combat. Deze bepalen wat voor wapens een personage kan gebruiken en hoe effectief dit wapen is.

De drie verdedigings vaardigheden armor, dodging, en shield, bepalen wat voor pantser een personage kan gebruiken en in welke mate het een vijandige aanval kan ontwijken.

Er zijn vier magische vaardigheden die aansluiten op de vier magiescholen in het spel (dark, elemental, light, and spirit). Deze bepalen de mogelijkheid van een personage om bepaalde spreuken te gebruiken.

De laatste categorie bevat alle overige vaardigheden zoals de mogelijk om vallen te ontmantelen of voorwerpen te repareren.

Elke vaardigheid kan worden beheerst op vier niveaus: normal, expert, master en grand master. Ook bepaalt de character class van een personage welke vaardigheden hij/zij kan leren en ook tot welk niveau. Zo kan een Gladiator alleen het expert level van de “thrown weapons” vaardigheid bereiken terwijl een Assassin het Grand Master level van deze vaardigheid kan bereiken.

Kritieken en technische problemen[bewerken]

Verschillende critici waren teleurgesteld over de titel van het spel, de inactiviteit van de omgevingen in het spel en de graphics. Daarnaast zaten er een aantal serieuze bugs in het spel die pas werden ontdekt kort na de uitgave.

3DO bracht uiteindelijk een enkele patch (versie 1.2) uit voor MMIX die enkele van de fouten verhielp, maar niet allemaal. Kort na de uitkomst van de patch ging 3DO failliet en werd opgedoekt. Daarmee verdween ook de mogelijkheid dat de overige fouten in MMIX ooit officieel zouden worden verholpen.

In 2003 maakte een groep genaamd de The Erathian Liberation Party (TELP) een niet officiële patch om enkele van de fouten in MMIX die de patch van 3DO niet kon verhelpen alsnog op te lossen. Deze patch werd geheel door fans van het spel gemaakt en is niet geautoriseerd door 3DO of New World Computing.

Ontvangst[bewerken]

Beoordeeld door Datum Score
FileFactory Games / Gameworld Network 14 mei 2002 84%
Pelit mei 2002 83%
PC Games (Duitsland) 21 mei 2002 70%
IGN 12 april 2002 67%
Jeuxvideo.com 10 mei 2002 65%
GameSpot 12 april 2002 62%
GameStar (Duitsland) mei 2002 56%
PC Zone Benelux juni 2002 50%
Adrenaline Vault, The (AVault) 31 mei 2002 40%
Svenska PC Gamer april 2002 35%

Externe links[bewerken]