Mike Rutherford

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
2434 - Washington DC - Verizon Center - Genesis.JPG

Michael John Cleote Crawford Rutherford (Guildford (Surrey), 2 oktober 1950) is een Brits musicus, bekend geworden als medeoprichter, basgitarist en gitarist van de progressieve rockband Genesis.

Voor 'Genesis'[bewerken]

Rutherford kreeg op zijn zevende verjaardag een gitaar van zijn ouders, en leerde zichzelf spelen. Op school kwam hij in zijn tienerjaren in contact met Anthony Phillips, die met een aantal anderen de band Anon had opgericht. Rutherford sloot zich als gitarist aan bij deze band, maar moest deze alweer snel verlaten. Aan het einde van het schooljaar 1965-1966 speelde Climax, Rutherfords nieuwe band, samen met Anon en The Garden Wall op het eindbal, waar hij in contact kwam met Peter Gabriel en Tony Banks, die zanger respectievelijk toetsenist van The Garden Wall waren.

In de herfst van 1966 namen Rutherford en Phillips gezamenlijk een aantal nummers op, nadat hun bands ter ziele waren gegaan. Nadat Gabriel zich bij hen aansloot als zanger, was het fundament gelegd voor de band Genesis.

Tijdens 'Genesis'[bewerken]

Tijdens de stille uren van Genesis (zij houden een strak schema aan) werkt Mike aan twee solo-albums: Smallcreep's day (1980) en Acting very strange (1982). Ook werkt hij veelvuldig mee aan de solocarrière van Anthony Phillips.

Na 'Genesis'[bewerken]

Na het vertrek van Phil Collins uit Genesis en de toch wat tegenvallende voortzetting van de band met Ray Wilson was het tot 2007 met de band gedaan. Rutherford treedt vanaf 1985 op met Mike and the Mechanics, en als sessiemuzikant.