Michail Kovaljov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mikhail Kovalyov)
Michail Kovaljov
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 7 juli 1897
District Brjoekchovetski, oblast Koeban, keizerrijk Rusland
Overleden 31 augustus 1967
Rustplaats Sint-Petersburg
Land/zijde Keizerrijk Rusland
Sovjet-Unie
Onderdeel Keizerlijk Russisch leger
Rode Leger
Dienstjaren 1915 - 1955
Rang Kolonel-generaal
(Генерал-полковник)
Bevel Militair district Kiev
Militair district Wit-Rusland
15e Leger
Militair district Charkiv
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Russische Burgeroorlog


Tambov-opstand


Pools-Russische Oorlog


Winteroorlog


Tweede Wereldoorlog

Michail Prokofjevitsj Kovaljov (Russisch: Михаил Прокофьевич Ковалёв) (District Brjoekchovetski, 7 juli 1897 - Leningrad, 31 augustus 1967) was een Russische officier en kolonel-generaal in het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Michail Kovaljov werd geboren in een gezin van Stanitsa in de oblast Koeban. In 1915 ging hij in dienst van het het Keizerlijk Russisch leger. Vanaf 1937 was Kovaljov commandant van het militair district Kiev en vanaf 1938 van het militair district Wit-Rusland. Hij was commandant van het Wit-Russische front tijdens de Sovjet-aanval op Polen in september 1939. Kovaljov was ook commandant van het 15e Leger (15-я армия), en leidde de Sovjets naar de overwinning. Hij was ook een van de commandanten tijdens de Winteroorlog. Kovaljov was commandant van het militair district Charkiv, waarna hij als inspecteur van de infanterie voor de bevelhebber van het Rode Leger tijdens het Transbaikalfront in 1941 werkte.

In juli 1945 werd Kovaljov vice-commandant van het Transbaikalfront en nam deel aan militaire gevechten tegen Japan. Vanaf 1949 was hij vicecommandant van het militair district Leningrad. In 1955 ging Kovaljov met pensioen en overleed in 1967 in Leningrad aan longkanker.

Militaire carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]